Yara değil para sarmışlar

YILLARDIR yazdıklarımdan sonra diyebilirim ki, sağlık ve eğitim en çok suistimal edilen sektörlerdir.

Çünkü ikisinde de en çaresiz anlarda yakalanırsınız. Çocuğunuzun eğitimi için de hastalıkların tedavisi için de fedakarlıklardan kaçınmazsınız. Bu durumu bilen dolandırıcılar etrafınızda fink atarlar, siz avsınızdır, onlar avcı... Kötü niyetlilerin eline düştünüz mü hedef bellidir. Çaresizliğinizden faydalanıp sizin üzerinizden daha çok para kazanmak... İşte son örnek ABD'den…

İNATÇI YARALAR İÇİN

Son yıllarda akıllı bandaj adı da verilen yamaların kullanımı oldukça yaygınlaştı. Kurutulmuş plasenta parçalarından yapılan kağıt inceliğindeki yamalar inatçı yaraları kapatıyor. Özellikle şeker hastaları ve yaşlıların derdine derman oluyorlar. Ancak son birkaç yılda, piyasaya onlarca incelenmemiş ve pahalı ürün çıkıyor. Hepsi de daha faydalı, daha kullanışlı olduğu iddiasında. Peki üreticilerin bandajlara bu kadar ilgi göstermesinin nedeni sizce sadece rutin talep mi Kesinlikle hayır. İşin ucunda milyarlarca dolarlık dolandırıcılık ve bizzat doktorlar var.

Haberin Devamı

ABD'nin kamu sağlık kuruluşu Medicare. ABD'nin yaşlılara yönelik SGK'sı da diyebiliriz...

GEREKSİZ YAZMIŞLAR

Reçeteler yazılıyor, tahsilatların bir kısmı hastalardan bir kısmı ise Medicare'dan yapılıyor. ABD bandaj şirketleri ve bazı doktorlar bakmış ki Medicare kurallarındaki bir açık var, hemen kolları sıvamışlar. İşin içine giren doktorlar gerekli gereksiz neredeyse tüm hastalara bandaj yazmaya başlamış. Peki bu bandajları üreticiden alıp hastalara kim satmış dersiniz... Doktorlar... Üreticiler reçeteleri bandaja boğan doktarlara indirim yarışına girmişler. Rekabet o kadar artmış ki piyasaya yeni yeni üreticiler, yeni bandajlar ve tabii ki yeni indirim oranları üst üste akın etmiş. Doktorlar çok ucuza aldıkları bandajları hastalara tam etiket fiyatından satmışlar. Sonuç... Geçen yıl Medicare'a 10 milyar dolardan fazla bir maliyeti çıkmış. Medicare dışında hastalara çıkartılan fatura da cabası... Peki bu para kimin cebine gitti dersiniz. Tabii ki üreticiler ve doktorların.

Kıssadan hisse... Tüm devletler eğitim ve sağlık alanında suistimallere karşı koruyucu ve kollayıcı olmak zorunda. Denetim gevşediği anda dolandırıcılar öğrenci, hasta vs diye kimsenin gözünün yaşına bakmadan kolları sıvıyor. Baksanıza koskoca ABD'de yüzlerce doktor yara sarıyoruz derken para sarmış, sistem seyretmiş.

Haberin Devamı

ÖNLEM ALINIYOR

ABD yönetimi baktı ki bu fatura 2025'te daha da iştahla artıyor pazartesi günü bir açıklama ile