Yangın tedbiri için bu yasal boşluk acilen giderilmeli

İçimiz yandı.

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de çıkan yangında 78 kişi yaşamını yitirdi. Yangın sonrasında adli süreç devam ederken bir taraftan da yangın tedbirleri konusunda denetim, izin yetkisi tartışmaları sürdü gitti. Kabul edelim bu tartışmaların en büyük sebebi yürürlükteki düzenlemelerin yangın tedbirlerine yönelik yetkinin tam olarak kimde olduğunu net bir şekilde tarif etmemesinden kaynaklandı. Bu tarif net olmadığı gibi yangın denetiminin hangi koşullarda, hangi periyotta yapıldığı da net değildi. Yangın gibi insan hayatını tehdit eden bir konuda 'zorunluluk'tan uzak, düzenlemelerin kurumların 'insafına' ve 'keyfiyetine' bırakılmış olması ciddi bir eksiklikti.

Hatırlarsanız, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Sözcü TV'de katıldığı bir yayında 'itfaiye yetkililerinin otelin gerekli koşulları sağlamadığını neden şikayet etmediği' ile ilgili bir soruyu şöyle yanıtlamıştı:

Haberin Devamı

"İtfaiye müdürü korkmuş olabilir. Ben böyle bir otelle ilgili eksiklikleri bildirirsem savcılığa, işletme yarın beni karalıyorsun diye dava açabilir korkusu yaşamış olabilir."

ZORUNLULUK YOK

Bu açıklamalardan da net bir şekilde anlaşıldı ki Türkiye'de herhangi bir turizm tesisi yangınla ilgili zorunlu yeterlilik belgesini sadece açılış ve işletme izni aşamasında alıyor. Sonrasında belirli bir periyotta 'zorunlu' bir denetim mekanizması bulunmuyor. Ancak işletme herhangi bir tadilat veya yeni bir bölümle ilgili düzenleme yaparsa hangi belediye sınırındaysa ona bağlı itfaiye ekipleri tarafından tekrar bir denetime tabi oluyor.

Geçtiğimiz hafta yayın yönetmenimiz Ahmet Hakan, CNN Türk'te Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a canlı yayında şu soruyu sormuştu:

"Turizm tesisi 90'lı yıllarda açılmış. İş yeri açılış çalışma ruhsatı o zaman alınmışsa 20-30 yıl boyunca yangın denetimi yapılmaz mı, yapılıyorsakimyapar. Otel açıldıktan sonra yıllarca ZORUNLU yangın denetimi olmaması yasal bir eksiklikdeğilmi"

ZORUNLULUK GETİRİLEBİLİR

Bakan Ersoy, "İlk belgeyi kim veriyorsa (açılışta gereken yangın yeterlilik belgesi) yetki onda, 'istediği' periyotta denetler" cevabını verdi ve sanki sonrasında önümüzdeki dönemde önemli bir yasal boşluğun daha net ifadelerle giderileceğinin sinyali verdi:

Haberin Devamı

"Bu olay sonunda, itfaiyenin bunu keyfi bir şekilde uygulamadığı görülüyorsa ki görülüyor, o zaman belki buna genel bir minimum bir süre getirilecek. Tabii bu itfaiye kapasiteleri vesaireleriyle de alakalı. İtfaiye yeterlilik raporlarında yetki yeterli olmuyorsa bir zorunluk getirilecek belki sonrasında yapılacak çalışmada."