Tarımın Silikon Vadisi İzmir'de yeşerecek
Tarımda teknolojinin kullanımı, tarımın daha verimli yapılması açısından ne kadar önemliyse, çiftçinin üzerindeki yükü azaltılması bakımından da bir o kadar önemli.
Türkiye'de tarımın gelişmesi için bugün atılan her bir adımın yarınların kazanılması için kıymetini sanırım tartışmaya bile gerek yok. Geçtiğimiz hafta İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli'nin ev sahipliğinde düzenlenen basınla sohbet toplantısında aldığımız bilgiler, Türk tarımının gelişmesine katkı için bir tuğlanın da İzmir'de koyulduğunu müjdeliyordu.
İTB Yönetim Kurulu Üyesi Sonnur Kırmızıoğlu, İTB Genel SekreteriDr. Erçin Güdücü, İTB Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Erdil ve Borsav Genel Sekreteri Dilek Akdenizli Kocagül'ün de katılımıyla düzenlenen toplantıda Akıllı Tarım Teknolojileri'ni desteklemeyi amaçlayan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi'nin (İTTM) proje başvurularını almaya başladığını öğrendik. İTTM, İTB öncülüğünde kamu ve özel sektör desteğiyle hayata geçirilen ve KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) Destek Programı kapsamında faaliyet gösterecek.
Haberin Devamıİzmir Ticaret Borsası ve İTTM Girişim A.Ş. Başkanı Işınsu Kestelli, Türk tarımında dijital dönüşümün ülke için en önemli yapısal reformlardan biri olduğune dikkat çekti.
RESMİ AÇILIŞ BAHARDA
Kestelli, sektörün tüm sorunlarını, eksikliklerini, ihtiyaçlarını ve geleceğe dair yapılması gerekenleri sektörün paydaşlarıyla konuşarak belirlediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ülkemiz tarımının planlama, teknoloji açığı, insan kaynağının yaşlanması, finansmana erişim, su ve toprak başta olmak üzere doğal kaynaklarımız üzerindeki baskı gibi bazıları akut, bazıları kronik sorunları var. Üretim miktarıyla dünyanın 10 büyük tarımsal üreticisinden biri olan Türkiye'nin bu sorunları hızla geride bırakarak örnek bir ülke haline gelmesi bir zorunluluk."
Işınsu Kestelli
İTTM'yi sürdürülebilir, rekabetçi ve verimli bir tarım sektörü için bilgi ile iletişim odaklı teknolojik tarımı ön plana çıkararak, tarım girişimciliği ekosistemini hayata geçirmek için kurduklarını anlatan Kestelli, projenin, Türk tarımının değişim ve dönüşümünde önemli bir kaldıraç işlevi göreceğini düşündüğünü dile getirdi.
Haberin DevamıKestelli, resmi açılışı bahar aylarında yapılacak merkezin tarımın "Silikon Vadisi" olacağını belirtti.
İTB Genel SekreteriErçin Güdücü ise yaptığı sunumda Tarım Teknoloji Merkezi'nin niye İzmir'de kurulduğunu şu sözlerle açıkladı:
"Ege çok önemli bir toprak yapısına sahip. Coğrafi yapısıyla, iklimiyle, yılda 3 kere ürün alabilen ciddi bir üretim alanı. Ege'de, çok ciddi ürün çeşitliliği var. Bilim odağı bir Kent İzmir. Dışa açık bir il ve yerel ve ulusal kalkınma politikalarıyla tarım teknoloji merkezinin paralel hale gelebileceği bir merkez İzmir."
Güdücü tarım teknoloji merkezinin hedefini ise şöyle özetledi:
"4 yıl kadar önce yaptığımız çalışmalarda 'tarımın sorunlarına teknoloji çare olabilir mi' diye baktık. Tabii bu bir sihirli değnek değil ama sorunları azaltan sorunların etkisini düşüren verimliliği arttıran bir yapı olabilir mi