Rakamlar ortada AB Türkiye'yi zor dışlar

Ford Otosan 15.4 milyar dolarlık ihracatla Avrupa'yı beslerken, AB'nin Türkiye'yi dışarıda bırakma riskini göze alabilir mi?

Özet Bu özet koseyazarioku.com tarafından üretilmiştir

Yazar, Ford Otosan, MAN gibi dev otomotiv şirketlerinin Türkiye'nin AB'nin değer zincirinde yer almasına yönelik çağrısını desteklerken, Türkiye'nin kritik üretim merkezi konumunun AB'nin Türkiye'yi dışlama kararını makul kılmayacağını ileri sürüyor. Önyargılara karşı somut rakamlarla (Türkiye otomotiv ihracatının %25'i, Ford üretiminin %13-14'ü) konuşuyor, ancak ticaret savaşları çağında rasyonel ekonomik çıkarlar politikaların belirlenmesi için yeterli mi?

HÜRRİYETotomotiv editörü Taylan Özgür Dil'in önceki gün kaleme aldığı haberde MAN CEO'su Alexander Vlaskamp'ın şu çağrısı çok dikkat çekiciydi:

"Önümüzde 12-18 ay sürecek bir müzakere dönemi var. AB ve Türkiye'ye çağrımız; Türkiye'nin Made in EU'nun bir parçası olması. Bunun için Avrupa Komisyonu ile görüşmeler yapıyor, Türkiye'nin bu yapıya dahil edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Yıllardır burada kurduğumuz sistemin devam etmesi gerekiyor."

Geçtiğimiz günlerde bir grup ekonomi gazetecisi arkadaşımla beraber Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt ve Koçfinans Genel Müdürü Pınar Kitapçı ile buluştuk. Vlaskamp'ın sözlerini okuduğumda Özyurt'un şu uyarısı aklıma geldi:

"Made in Europe"ifadesi "Made with Europe" çerçevesine taşınmalı. Bu söylem, Türkiye'yi Avrupa değer zincirinin içinde ve güvenilir üretim üssü olarak konumlandırır. Süreç devam ediyor ama belirsizlikler de sürüyor. Özellikle kamu alımları, özel şirket alımları ve menşe/orijin tanımı başlıklarında hâlâ netlik ihtiyacı bulunuyor."

Haberin Devamı

Türkiye'de elektrikli otobüs üretmeye başlayan MAN için de Türkiye'nin otomotiv ihracatının yüzde 25'ini gerçekleştiren Ford Otosan için de Avrupa Birliği'nin alacağı karar çok kritik önemde.

Buluşmamızda Güven Özyurt Ford Otosan'ın Ford'un Avrupa'daki en büyük ticari araç üretim merkezi olduğunu hatırlattı:

"2025 yılında toplam üretim 730 bin araca ulaştı. Ford'un dünyadaki toplam üretiminin yüzde 13-14'ünü Ford Otosan üstlendi. Türkiye'de ticari araç üretiminin yüzde 83'ünü, ticari araç ihracatının yüzde 87'sini ve toplam araç üretiminin yüzde 32'sini gerçekleştiriyoruz. Ford Otosan, Kocaeli'nde Gölcük ve Yeniköy fabrikaları, Eskişehir fabrikası (kamyon) ve Craiova'daki fabrikası ile 2 ülkede 4 ana üretim merkezine sahip."

Özyurt'un verdiği bilgilere göre, Ford'un Avrupa'da sattığı ticari araçların yüzde 79'u, binek araçların ise yüzde 41'i Ford Otosan üretimi.

Türkiye'nin stratejik önemini geçtim, global markalar ve rakamlar ortada. 'Made in' mi olur 'Made with' mi bilmiyorum. Ama dünyanın çalkalandığı, ticaret savaşlarının ayyuka çıktığı böyle bir dönemde Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi dışarıda bırakabileceğini hiç sanmıyorum.

Haberin Devamı

Güven Özyurt

AYNI BANTTAN ÜRETİM REKABET AVANTAJI GETİRDİ

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, 94 ülkeye araç ve parça ihraç etiklerini söyledi. Craiova'daki fabrika dahil 2025 yılında toplam 15.4 milyar dolar ihracat geliri elde ettiklerini belirten Özyurt "2025 yılında Türkiye'den yaptığımız ihracat 11.6 milyar dolardı. Son 14 yıldır otomotiv sektörünün ihracat lideriyiz. 2025 yılı sonu itibariyle 19.4 milyar dolar ciroyla Türkiye'nin ikinci büyük sanayi kuruluşuyuz. Ford'la geliştirilen üretim yaklaşımı, elektrikli, içten yanmalı ve hibrit araçların aynı üretim hattında üretilebilmesi üzerine kuruldu. Bu kararın stratejik önemi 2025'te daha net ortaya çıktı. Avrupa'da elektrikli araç penetrastonu yüzde 35-37 beklenirken, yüzde 17.4'te kaldı. Böyle bir tabloda yalnızca elektrikli üretim için tasarlanmış tesislerde ciddi kapasite kullanım sorunları oluştu. Üretim bantlarımızdaki esneklik ciddi bir rekabet avantajı sağlıyor"