Mesele yapay zekâya elektrik yetiştirmek

YAPAY zekânın işgal alanı her geçen gün artıyor.

Kendisi yapay ama onun için gerekli yatırımların hepsi gerçek ve ortada muazzam rakamlar var. ABD, ülke çapında 20 yapay zekâ veri merkezi kurmak için OpenAI, Microsoft, Oracle ve Nvidia ile birlikte 500 milyar dolarlık Stargate Projesi'ni başlattı. SoftBank ve MGX tarafından desteklenen girişim, ABD'de yapay zekâ hakimiyetini güçlendirmeyi, yüz binlerce kişiye iş imkânı yaratmayı ve küresel altyapıyı genişletmeyi hedefliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ise yapay zekâ ekosistemine yaklaşık 112 milyar dolarlık özel yatırım yapılacağını duyurdu. 68 milyonluk nüfusuyla Fransa'da ABD'den 5 kat daha az insan yaşıyor. Bu nedenle Macron söz konusu paranın Fransa için 'ABD'nin Stargate kapsamında açıkladığı 500 milyar dolarlık yatırımına eşdeğer' olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

Google ise Trump'ın İngiltere'ye yapacağı resmi ziyaret öncesinde bu ülkede 5 milyar sterlin yatırım planladığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, ABD'li şirketin Google Cloud gibi yapay zekâ hizmetlerine yönelik artan talebi karşılamak için Londra yakınlarında bir veri merkezi kuracağı bildirildi.

Açıklanan yatırımların çok büyük bir bölümü veri teknolojilerine harcanacak. Bu veri teknolojileri ise inanılmaz ölçekte elektrik tüketecek.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ile konuşurken sözü bu tabloya getirdim ve sordum:

"Yapay zekâ enerji sektörüne akıllı teknolojiler sayesinde fayda mı getirecek yoksa inanılmaz bir elektrik tüketimi olacağı için zarara mı yol açacak"

Fatih Birol, "İkisi de" diyerek girdi söze ve devam etti:

'DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK'

"Yapay zekâ, dünyadaki bütün ekonomik dengeleri değiştirebilecek bir güce sahip. Özellikle ABD, Çin ve Avrupa arasında. Şimdi burada iki soru var. Birincisi 'teknolojide kim önde olacak'

İkincisi de 'yapay zekâ için gerekli olan veri merkezlerinin ihtiyaç duyduğu elektrik nasıl üretilecek' Fazla elektriği olan ülkeler yapay zekâ konusunda diğerlerinin birkaç adım önünde olacak. O bakımdan elektrik yoksa yapay zekâ da yok."

Haberin Devamı

Birol'un anlattıklarına göre, ülkeler bir yandan teknolojik alanda diğerlerinin önüne geçmeye çalışıyor diğer yandan data merkezlerini kurmak için elektrik üretimini artırıyorlar.

Fatih Birol data merkezlerinin ihtiyaç duyduğu elektriği şu sözlerle anlattı:

"Şu anda dünyada yüzlerce orta ölçekli veri merkezi kuruluyor. Bu merkezlerden sadece biri 100 bin hanenin kullandığı elektriği tüketiyor. Üstelik 7/24 gereksinimleri var. Onun için ülkeler nükleer, doğalgaz, yenilenebilir enerji hatta bazıları kömürden mümkün olduğu kadar elektrik üretimlerini artırmaya çalışıyorlar. Dünya bir elektrik çağına giriyor."

Dünkü yazımda da dikkat çekmiştim. Elektrikli araçların sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Teknoloji geliştikçe klima, soğutu, ısıtıcı ve benzeri aletler de daha çok satılıyor. Fatih Birol