İşte kira sorununu çözecek bir proje

"ÜLKEMİZDE karşılaştığımızhakkaniyetten uzak kira artışları ve arsa fiyat artışlarıbarınma sorununun çözümünde büyük bir engel teşkil ediyor.Bu sebeple GYODER Erişilebilir Konut Komitesi olarak,sektör temsilcileri ile konuya vicdanen yaklaşıp buna nasıl çözüm getiririz diye2022 Ocak ayından beriçalışma yürütüyoruz."

Böyle girdi söze Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, arkasından ilginç saptamalarda bulundu:

- Satışa yönelik değil insanların barınma ihtiyacını karşılayabileceği kiralık konutları nasıl üretebiliriz diye kafa yoruyoruz.

- Temmuzda GYODER Yeni Konut Modeli'nin lansmanını yaptık. Modeli anlatırken 'kiracı olmanın' kötü olmadığını da anlatmamız gerekiyor. Ama bunun için kiracı olmanın gerçeklerinin değişmesi lazım.

- Nitekim Türkiye'de kimse kiracı olmak istemiyor. Herkes ev sahibi olmak istiyor çok doğal bir şey. Ev sahibi ile problem yaşama, hızlı kira artışı vs haklı gerekçeler. Ama burada düzen sağlanırsa kiracılığa Avrupa'daki gibi olumlu bakabiliriz.

- Ev sahibi olmak ile mutluluk arasındabir bağ yok. Ev sahipliği oranı Çin'de yüzde 89, Rusya'da yüzde 88, İsviçre'de yüzde 34.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Peki ama GYODER'in yeni konut modeli nasıl çalışacak Ev sahibi olmadan kiralardaki dalgalanmalardan etkilenmeden nasıl mutlu olacağız

- Bu model kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesi prensibine dayanıyor. Bu arsalarda inşa edilecek konutlarda kiralar için üst limit konulacak, kiralamalar devlet denetiminde olacak.Müteahhitler projelerde yüzde 10 gibi bir kontenjanı satabilecek, ayrıca yine proje kapsamında inşa edilecek dükkan ve ticari işletmeler de satılabilecek. Modelin en belirgin özelliği arsa mülkiyetinin devlette kalmaya devam etmesi. Üst kullanım hakkı verilecek.

Kalyoncu, modelin detaylarını da paylaştı:

- Kamu ve özel sektör işbirliği ile bireysel değil 'kamusal kiraya veren' yapısını oluşturuyoruz ve kiracıyla kiraya veren arasındaki problemleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

- Sözleşmelerde yatay mimari, yerli malzeme ve enerji tasarrufu da şart koşularak yerli sanayinin desteklenmesi ve sürdürülebilirlik sağlanabilir.

- Vatandaşlar piyasa dalgalanmalarından etkilenmeden kiracı kalabilecek.

- Hane halkı gelirinin yüzde 30'unu barınmaya ayıracak, yaşam standartları yükselecek.

- Düşük kira rakamlarıyla çevredeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması hedefleniyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Halkın faydalandığı halkçı bir model ve aynı zamanda kamunun başta mülkiyet olmak üzere haklarının korunduğu devletçi bir model.

- İstanbul'da da en az yüzde 10 kurumsal kiraya verenin olduğu bir kiralık konut stoku olması gerektiğini düşünüyoruz. Yani 500 bin kiralık konuttan söz ediyoruz.

Bir taraftan kentsel dönüşüm hızlansın istiyoruz bir tarafta özellikle büyük kentlerde kiralık ev problemiyle boğuşuyoruz. Özellikle İstanbul'da dönüşümün önündeki en büyük engel, kiralık konut olmaması. Kalyoncu, "İnsanlar evlerinden çıkacak, kiralık konut bulacak ki o binalar yıkılabilsin" diyor. GYODER'in yeni konut modeli kamunun konut alanı olarak belirlediği ve rezervde tuttuğu araziler için önemli bir alternatif oluşturabilir. Bence hiç zaman geçirmeden hızla ele alınmalı... Deprem beklemez!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Mehmet Kalyoncu

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HENÜZ RANDEVU VERMEMİŞ

GYODER Başkanı Kalyoncu, bugüne kadar bütün İstanbul'daki ilçe belediyelerine, büyükşehirlere ve ilgili kuruluşlara modellerini gönderdiklerini ve randevu talep ettiklerini söyledi. Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyeleri ile görüşmüşler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise hala randevu bekliyorlarmış. İstanbul gibi deprem alarmının çaldığı bir kentin büyükşehir belediyesi sektörünün en önemli derneklerinden birinin böylesine önemli bir çalışmasını dinlemek, tartışmak, katkıda bulunmak için hala niye bekler ki