Evdeki altına etiket zorunlu mu olacak

Altında sahte ürün ve sahtekârlığın önüne geçecek bir uygulamanın yakında devreye alınacağını geçtiğimiz haftaki yazımızda belirtmiştik. Sonrasında sorular geldi:

'Daha önce aldığımız altınlar için bir işlem yapmak gerekecek mi, etiketsiz altınlar daha mı değersiz olacak vs.'

Bu soruların yanıtlarını ele almadan önce büyük bir ihtimalle yılbaşında devreye girecek Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) nedir, bir onu hatırlatalım.

DARPHANE İZLEYECEK

KMTS'nin tanımı, "Rafineriler tarafından standart işlenmemiş kıymetli madenler ve basılı kıymetli madenlerin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, ağırlığı, saflık ayarı, seri numarası ve benzeri özelliklerinin Darphane tarafından sağlanan benzersiz kodla her bir ürünün üzerine işlendiği ve aynı kodla Darphane tarafından kayıt altına alınan ve izlenen sistem" diye yapılıyor.

GÜVENLİKLİ ETİKET

KMTS'nin en kritik unsurugüvenlikli etiket. İki farklı ambalajda güvenlikli etiket uygulanacak. Buna göre 0.5-100 gram ürünler, kart ambalaj içine konacak. Güvenlikli etiket kart ara katmanına yerleştirilecek. 100 gram üzeri ağırlıktaki ürünler ise, dayanıklı şeffaf malzemeli bir ambalaj içine ürün sertifikası ile konacak. Ürün sertifikası üzerinde güvenlikli etiket ve kod bulunacak.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

TAKILAR KAPSAM DIŞI

Bu düzenlemelerde konu olan altın bu aşamada sadece yatırım amaçlı kullanılan 24 ayar külçe altın. Yani bu kapsama gram altınlar giriyor. Ancak bilezik, yüzük gibi işlenmiş takı için kullanılan 22 ayar 18 ayar altınlar düzenleme dışında.

Evde tutulan, takı veya yatırım amaçlı bilezik yüzük, küpe vs altınınız varsa zaten kapsam dışında olduğu için herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor.

Peki ama KMTS'nin uygulamaya geçmesinden sonra daha önceden yatırım amaçlı gram altın alıp evinde, kasada saklayanların durumu ne olacak

ESKİLERDE SORUN YOK

Vatandaşın evinde, kasasında bulunan altınların kimin tarafından üretilip, satıldığı ve standartları belli olmadığı için KMTS'ye kaydı yapılmayacak. Bu söz konusu altınların değeri düşecek anlamına gelmiyor. Vatandaş yine bu altınları kuyumcularda satabilir. Yani vatandaş yatırım amaçlı daha önceden aldığı 24 ayar gram altınlarla ilgili herhangi bir işlem yapmayacak.

KMTS ile bundan sonra üretilerek piyasaya sürülecek yatırım amaçlı 24 ayar altınlarda ayar ve gramajda sahteciliği bitirmeyi amaçlıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

RAFİNERİLERE 1 AY SÜRE!

KMTS ile bundan sonra sadece faaliyet izni alan rafinerilere belirtilen kıymetli madenlerin üretimini yapma izni veriliyor. Bu rafineriler, kendi ürettiği altınlara Darphane'nin kodu bulunan özel güvenlikli etiketi belirtilen standartlardaki ambalajlara uygulamak zorunda. Her rafineri sadece kendi ürettiği kıymetli madeni bu etiketli ambalajla piyasaya sürebilecek. Bu rafinerilerin özel ambalajlı, güvenli etiketli kıymetli madenleri, ayar ve gramaj konusunda denetlenebileceği için