En çok atığı hangi başkan toplayacak

TÜRKİYE mart ayında yerel seçime hazırlanıyor. Adaylar netleşmeye başladı. Yaklaşık üç aylık bir propaganda dönemi yaşayacağız. Mevcut başkanlar yaptıklarını, diğerleri yapacaklarını anlatacak. Etrafımızı adayların posterleriyle süslenmiş araçlar saracak, müzikler, anonslar sokaklarda yankılanacak vs. Seçmenin gözüne girme yarışında en önemli vaatlerden biri bence atık olmalı. Bakın neden...

Önceki gün bir grup gazeteci Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir ile bir araya geldik. Başkan Sarıbekir'in sektörüyle ilgili beklentilerine geleceğim ama öncelikle 'atık' konusundaki tespitlerini aktarmamda fayda var. Sarıbekir ambalajların insan ömrünü uzattığını savunuyor. Bu savının temel gerekçelerini şöyle özetleyebilirim. Ambalajlanan ürün hijyenik oluyor, markası belli, hesap sorulacak adres belli vs. Ayrıca ambalajlanan ürünün dış etkenlerden korunması da sağlanıyor. Sarıbekir özellikle ucuzluk marketleriyle birlikte dünyada ve Türkiye'de ambalajlanan ürün sayısının katlanarak artığına da dikkat çekiyor. Türkiye'de kişi başı ambalaj harcaması 10-15 yıl önce 150 dolarken şimdi 325 dolara çıkmış. ABD'de bu oran 550 dolar, Japonya'da ise 600 dolar. Tabii ambalaj oranında atıkların da arttığını tahmin etmek güç değil.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Zeki Sarıbekir

RENK RENK TOPLANIYOR

Sarıbekir geri dönüşümün önemi, ekonomilere katkısı ve gelişmiş ülkelerde atıkların toplanması ile ilgili sürece dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Gelişmiş ülkelerde ihale yapılıyor. Hangi firmanın hangi atık ürünü toplayacağı belirleniyor. Sonra bu ürünler renklerle örtüştürülüyor. Plastik yeşil, cam mavi, kağıt sarı gibi... İlgili firmanın sarıya boyanmış aracı geliyor. Sarı renkteki konteynerdeki sarı ürünleri alıyor. Süreç evlerde başlıyor. Ev halkı kağıt atığı ayrı, camı ayrı, plastiği ayrı apartman yönetimine teslim ediyor. Yönetim de toplama merkezlerine..."

Sarıbekir, dünyada belediyeler eli ile atık toplama oranlarına dikkat çekti. Japonya'da atık toplama oranının yüzde 98'leri bulduğunu belirtti. Ben de Avrupa Birliği'ndeki son duruma baktım. Kıskanmamak elde değil...

Avrupa Çevre Ajansı verilerine göre Avrupa Birliği'nde 2021'de ülkeye göre belediye atıklarının geri dönüşüm oranı şöyle:

"Almanya yüzde 67.8, Avusturya yüzde 62.5, Slovenya yüzde 60.8, Hollanda 57.8, Danimarka yüzde 57.4. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 48.7. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında Türkiye'de bu oran yüzde 27.2.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi"nin de etkisiyle son yıllarda yaratılan farkındalıklar Türkiye'nin rasyosunu her yıl daha da iyileştiriyor. Ancak bu konuda vatandaşların daha çok bilinçlenmesi, belediyelerin de daha çok çalışması gerekiyor. Umarım yerel seçimin ve adayların ana gündem maddelerinden biri atık projeleri olur.

AVRUPA'YALOJİSTİK MERKEZİ

Zeki Sarıbekir görüşmemizde özellikle lojistiğin üzerinde durdu. İhracatta ilk hedef olarak Avrupa'yı belirleyen Türkiye ambalaj sektörü, henüz ihtiyacının yüzde 10-15'ini karşıladığı Avrupa ülkelerine daha fazla ihracat yapmak istiyor. Bunun için 'daha hızlı' olmak gerektiğini ifade eden Zeki Sarıbekir, "