Ekonomi penceresindenOlaf Scholz ziyareti
ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz hafta sonu Türkiye'yi ziyaret edecek.
Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında Scholz'un 19 Ekim'de İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini aktarırken görüşmenin içeriğine ilişkin önceden bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. Hemen ardından da Ukrayna'daki savaşın ve Ortadoğu'daki durumun yanı sıra göç, ikili ilişkiler ve ekonomi politikaları konularının ele alınmasının beklendiğini de ekledi.
Dünya çalkantılı bir süreçten geçerken ziyaretin siyasi öneminin altını çizmeye sanırım gerek yok. Ancak Avrupa Birliği'nin kaptanlığını üstlenen Almanya'nın durumuna ekonomi penceresinden bakmamızda fayda var.
Almanya ekonomisi uzun zamandır kötü durumdaydı, şimdi daha da kötü durumda. İtiraf geçtiğimiz günlerde bizzat ekonominin patronu, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck'ten geldi. Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının üst üste ikinci yıl daralmaya hazır olduğunu doğrulayan Habeck ekonominin derinleşen zayıflığını "son on yıllardaki başarısızlıklara" bağladı.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıAlman hükümeti daha önce yüzde 0.3 büyüme beklentisini açıklamıştı. Ancak Habeck, bu beklentinin yerini yüzde 0.2 daralma beklentisine bıraktığını açıkladı ve ekledi:
"Dolayısıyla toparlanma bir kez daha erteleniyor ancak şimdi esas olarak kötüleşen veya daha yavaş gelişen döngüsel faktörlerden değil, yapısal faktörlerin bunu çok daha zor hale getirmesinden dolayı."
Peki ama Almanya ekonomisi niye bu hale geldi ve daha da önemlisi önümüzdeki döneme ilişkin neden umut vermiyor
Habeck, Almanya'nın ekonomik zayıflığını üç partili iktidar koalisyonunun politikalarına değil, onlarca yıldır ekonomide "yerleşmiş" yapısal sorunlara, yani altyapıya yatırım eksikliğine ve kalifiye işgücü eksikliğine bağladı.
Almanya ekonomisi yıllardır sıkıntıda. Son olarak eylül ayında Alman otomobil deviVolkswagen'inilk kez yurtiçi fabrikalarını kapatmayı düşündüğüne dair haberlercanları iyice sıktı.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıAlmanya geride bıraktığımız yüzyılda otomotiv teknolojisinde devrim yapan işlere imza atmış, pek çok markasıyla pazarı adeta ele geçirmişti. Ancak gelmekte olan elektrikli araç devrimine seyirci kalmak, bir anda işleri tersine çevirmeye başladı. Otomotivde özellikle Uzakdoğu'dan gelen istila hareketi öylesine hızlı gelişti ki pazar paylarındaki erime kabusa dönüştü. Sadece otomotivde değil, sanayinin birçok dalında dünya pazarlarına yayılmada ciddi problemler oluşmaya, bu da yatırımları sekteye uğratmaya başladı. Son olarak çip üreticisi Intel Almanya'da 30 milyar Euro'luk bir fabrika inşa etme planını askıya aldığını duyurdu.
Yatırım planlarına gelmişken... İster inanın ister inanmayın şu anda Almanya'da en ciddi problemlerden biri kalifiye