Deprem davaları beklemez ki...

İstanbul'da 6.2 büyüklüğündeki deprem hepimize gösterdi ki, aynı acıları tekrar tekrar yaşamamak için tek çözüm riskli evlerimizi yenilemek.

Bu amaçla 6 Şubat depreminden sonra önemli adımlar atıldı. Dönüşümü hızlandırmak için yasada kritik değişiklikler yapıldı. En son geçtiğimiz günlerde İstanbul'daki evini dönüştüreceklere verilen finansal destekler artırıldı. Ama bu adımlara rağmen sürecin önünü tıkayan önemli bir sorun daha var: Bir türlü bitmeyen davalar...

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan haberleri okumuşsunuzdur. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un yedi dairesinin bulunduğu Cihangir'deki 18 daireli 50 yıllık Taray Apartmanı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kim haklı kim haksız bilemem. 'Konu yargıya düşmüş, en doğru karar verilecektir' diyeceğim demesine de ne zaman verecek İşte bu ne zaman konusu çok çok önemli.

Haberin Devamı

Orhan Pamuk'un binasından yola çıkarsak ortada bir 'riskli yapı' kararı var. Demek ki binanın İstanbul'da olası bir deprem de yıkılması muhtemel. İtirazlar vs varsa ve konu yargıya intikal ettiyse ne beklenir. Bir an önce karar. Ama ne yazık ki mevcut işleyişte olmuyor.

Kentsel dönüşüm için gereken yasalar çıkarıldı çıkarılmasına ama sanırım yargının da bu düzenlemelere paralel bir işleyişe kavuşması lazım. Çünkü bu konudaki kararların aciliyeti hayatıi önem taşıyor.

Dün Pamuk'un avukatı Hikmet Güngör ile görüştüm. Taray Apartmanı ile ilgili sürecin nasıl geliştiğini sordum. Şunları söyledi:

BİNA RİSKLİ YIKIMA İZİN YOK

"Nisan 2022'de bina için riskli kararı verildi. Kat malikleri tarafından 'riskli yapı kararının iptali' için açılan davada alınan bilirkişi raporlarında binanın riskli yapı olduğu, riskli yapı işlemlerinin usul ve yasaya uygun bulunduğuna karar verildi. Bu sebeple Mart 2023'te açılan davaların reddine karar verildi. Bu dosyalardan verilen yürütmenin durdurulması kararları kaldırıldıktan yaklaşık bir ay sonra bu sefer İstanbul 10 Sulh hukuk Mahkemesi (şimdi 31 Sulh Hukuk oldu) açılan 'güçlendirme davasında' tedbir kararı verdi 'tahliye ve yıkımı durdurdu.' Ancak daha sonra tahliyeye ilişkin tedbir kararı kaldırıldığı için bina 2024 yılında tahliye edildi. Tam 3 yıldır yıkımın durdurulması kararını kaldıramıyoruz. Binanın riskli olduğu kesin, yıkıma izin yok..."

Haberin Devamı

DAVALAR YILLAR SÜRMEMELİ

Tekrar belirteyim. Orhan Pamuk ile ilgili konuyu popüler olduğu için örnek olarak aldım ama konu ne Orhan Pamuk, ne de Changir'deki o apartman, konu riskli ilan edilen bir apartman. Konu kentsel dönüşüm... Konu yargıda uzayan süreç... Depremin ne zaman geleceği belli değil, kaybedecek bir gün yok derken 3 yıl 'yıkım mı değil mi' kararı için beklemek akıl alır gibi değil. Kim bilir bunun gibi bekleyen, üstelik içinde insanların yaşadığı kaç sorunlu yapı var. Bu örnek gösteriyor ki dönüşümü hızlandırmak için yıllar süren dava süreçlerini çözecek bir hamle de şart. Hak kaybına uğradığını düşünen ev sahipleri elbette yasak hakkını kullansın ama bu itirazlar yıllar almasın, birinin davası başkasının canınamalolmasın...

Haberin Devamı

GAZETECİLERİN HUZUREVİ YENİDEN AYAĞA KALKIYOR

BENİM de üyesi olmaktan büyük onur duyduğum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde (TGC) geçtiğimiz hafta yapılan seçimle yeni yönetim iş başına geldi. Yönetimde her biri birbirinden kıymetli çok sayıda dostumuz var, hepsine başarılar diliyorum. Geçtiğimiz dönem de birçok başarılı projeye imza attılar ama benim için en kıymetlilerinden biri nisan ayı sonunda temeli atılan Darıca'daki huzurevi oldu. 1993 yılında hizmete açılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi