Çin artık daha güçlü ama bu savaş ikisini de yaralar
Ticaret savaşı doludizgin sürüyor. ABD, dünyanın geri kalanına uygulayacağını açıkladığı yüzde 10'luk tarifelerinüstündeki ek vergiler için90 günlük bir erteleme yaparken Çin'e baskıyı artırdı.
9 Nisan 2025'te Trump,Çin mallarına uygulanan tarifeyi yüzde125'e çıkardı. Gerekçe ise, Pekin'in"küresel piyasalara saygı duymaması"ydı. Pekin yönetimi de boş durmadı ABD'ye karşıkendi tarifesiniyüzde 125'e çıkardı. Peki bu büyük savaşın kazananı kaybedeni olacak mı... Gelin eldeki bulgularla bir inceleyelim...
ÇİN NASIL ETKİLENİR
ABD artık Çin'den gelen her şeye en az yüzde 125 gümrük vergisi ve diğer her yerden gelen mallara yalnızca yüzde 10 gümrük vergisi uyguladığı için, Çinli üreticilerin mallarını üçüncü bir ülke üzerinden göndermeleri ve gümrük vergilerinden kaçınmaları söz konusu.
2018'de, ilk ticaret savaşının başlangıcında, ABD'ye giden ihracatÇin'in toplam ihracatınınyüzde 19.8'ini oluşturuyordu. 2023'te bu rakam yüzde 12.8'e düştü. Yani Çin pazarı genişletmeyi başardı.
Haberin DevamıPandemi sonrasında Çin'in ekonomisinin şoklara karşı daha dinamik bir yapıya kavuştuğunu da söyleyebiliriz. Özetle Çin'in ekonomik direnci artmış durumda.
Ticaret savaşından en çok ihracatçı Çin ile ithalatçı ABD arasındaki ucuz mal üreten Çinli işçilerle, bu malları satın alan ABD'li tüketiciler etkilenecek.
2022 verilerine göre ABD, 532 temel ürün kategorisindeÇin'e bağımlı halde. Bu rakam, 2000 yılındaki seviyenin neredeyse dört katı. Aynı dönemde Çin'in ABD ürünlerine olan bağımlılığı ise yarı yarıya azaldı.
SİYASİ FATURASI OLUR
ABD, Çin mallarının en büyük ithalatçısı. Amerikalılar Çin'den ithalatı tamamen durdurursa, ihracat sektöründe çalışan yaklaşık 15 milyon Çinli işçi işini kaybedebilecek.
Madalyonun öbür yüzünde ABD ithalatı keserse Çin'den gelen malları başka bir yerden tedarik etmek pahalıya gelecek. Çin, Amerika Birleşik Devletleri'nin ithal ettiği tüm ürünlerin yüzde 22'sini üretiyor. Örnek vermek gerekirse ABD'deki baston ve şemsiyelerin neredeyse tamamı Çin malı.
Ticaret savaşının siyasi faturası da olacağa benziyor. Özellikle mavi yakalı seçmenlerin pahalılık nedeniyle Trump'a tepki gösterme olasılığı yüksek.
Çin, 4 Martta15 Amerikan kuruluşunu ihracat kontrol listesine aldı ve ardından 9 Nisanda 12 kuruluş dahaekledi. Birçoğu, ürünleri için nadir toprak elementlerine bağımlı olan ABD savunma müteahhitleri veya yüksek teknoloji firmalarıydı.
Haberin DevamıApple ve Tesla gibi birçok ABD şirketi Çin üretimine derinden bağlı kalmaya devam ediyor. Tarifelerkâr marjlarını önemli ölçüde daraltmatehdidinde bulunuyor.
Çin, tarife savaşındaABD dolarının uluslararası konumunun potansiyel olarak zayıflamasını bekliyor. Güvenli liman ABD tahvillerinin son gelişmeler sonrası aldığı yara, bunun işareti olarak yorumlanıyor.
Bu arada unutmayalım Çin'in elinde 760 milyar dolarlık ABD tahvili var. ABD'deki en büyük korku Çin'in bu tahvilleri yavaş yavaş da olsa satmaya başlaması. Böylesine büyük bir satış dalgasının sadece ABD ekonomisini değil dünyayı sarsabileceğine kuşku yok.
Son söz... Trump'ın tarifeleri kaçınılmaz olarak Çin ekonomisinin bazı bölgelerine zarar verecek milyonlarca işçiyi etkileyecek. Ancak Çin, geçmişe göre daha güçlü durumda. Çin Ticaret Bakanlığı"diyalog ve istişareye" açık olduğunu söylüyor. Trump da, Xi ile bir anlaşmayı görüşmek istediğini belirtiyor.
Bakalım bilek güreşi masada mı devam edecek yoksa saha da mı
DON SADECE BİZİ VURMADI DOĞU AVRUPA DA SIKINTIDA
YAZ erken geldi derken neredeyse kara kışa teslim olduk. Bir anda düşen hava sıcaklıklarından etkilendik etkilenmesine ama asıl darbeyi meyve ve sebzeler gördü.