VERİ ve veri teknolojileri uzmanı Akan Abdula ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimizde geleceğe yönelik o kadar kıymetli bilgiler aldım ki...
Şimdi özellikle iş dünyasına yılın kalanıyla ilgili çok önemli tüyolar vereceğim. Hemen maddeler halinde paylaşayım:
Perakende sektöründe sorunlar gözledik. Mart, nisan ve mayısta stok oluşturdular ancak karları düşük kaldı. Ancak yaz tatili ile birlikte özellikle beyaz yakalılarda bir hareket bekliyoruz. Beyaz yakalılar üzerlerindeki gerginliği atmak için yazın olması gerekenden daha fazla borçlanarak para harcayacaklar.
Yazın bol para harcayan beyaz yakalılar çocuklarının okula dönüş zamanında da fren yapmayacak yine para harcayacaklar. Dolayısıyla perakende için okula dönüş ayları da iyi geçecek.
Markaların asıl problemi kasım ve aralık ayları olacak. Bu aylar indirim yaptıkları ve asıl para kazandıkları dönemler olurdu. Ancak bu yıl oraya ilgi bayağı bir düşmüş gibi görünüyor. Tüketiciler, özellikle de beyaz yakalılar "Yazın para harcayacağım, döndüğümde çocuğuma harcayacağım ama kasım, aralıkta harcamayacağım" diyor.
Haberin DevamıMarkaların biraz paniği var, bu da bize iş olarak dönüyor. Globale, yani dünyada olup bitenlere öylesine takılmışlar ki aslında kendi ülkemizde olup biteni ıskalamışlar.
"Markalarımızın elinde eski bilgiler var. Mesela Türkiye'de geniş aileler var. Her hanede 3 çocuk var vs. Ama şimdi biz bakıp söylüyoruz. Artık geniş aile kalmadı. Yüzde 12'ye düştü. Mikro aileler 26 milyon hanenin yüzde 40'ını oluşturuyor. Anne, baba, tek çocuk. 2.6 milyon bekar anne var. Bekar anneler ne ister Tek kişinin yaşadığı hane sayısı 5.2 milyon. Dolayısıyla tek kişilik hanelerde nasıl bir tüketim olur Markalarla nasıl ilişki kurarlar, benimle nasıl ilişki kuracak Ya da şu an evli ama çocuğu olmayan çiftler toplam hanelerin yüzde 13'ünü oluşturuyor.
Evlenip de çocuk sahibi olmayan ya da çok geç çocuk sahibi olmayı planlayan kitle ne ister
Türkiye'nin korkunç hızla yaşlanma süreci var. 3 çocuk 1'e düşünce Türkiye Avrupa'nın en hızlı yaşlanan ülkelerinden birisi haline geldi. Şimdi bütün markalar fark etti ki orta yaş (38-50) çok kritik hale geldi. Şimdi herkes bu yaş grubuyla nasıl ilişki kuracağının peşinde. 550 bin evliliğin 188 bini boşanmayla bitiyor. Özetle biz dünyayı konuşurken Türkiye'yi kaçırdık. Sorunlarımız var ama fırsatlarımız da çok.
Haberin DevamıEY MARKALAR! ARTIK TARİH TEKERRÜR ETMİYOR
VERİ teknolojileri şirketi FutureBright Group'un kurucusu Akan Abdula artık kendilerini araştırma şirketi olarak tanımlamadıklarına dikkat çekti ve devam etti:
"Biz artık veri teknolojileri şirketi olarak tanımlıyoruz kendimizi. Eskiden olaylar olduktan sonra anlamlandırmaya çalışıyorduk. Örneğin marka mayıs ayının datasını bize getiriyordu. Bunu bir anlamlandır diyordu. O mantık şöyle çalışıyordu. Tarih tekerrür edecek. Ancak dünya o kadar hızlı değişiyor ki artık tekerrür etmiyor."
Bu nedenle markaların artık kendilerinden tahminde bulunmalarını istediğine dikkat çeken Abdula, artık bunun da işe yaramayacağı belirtip önemli bir saptamada bulundu:
Haberin Devamı"Tahminde bulunmak da artık çok zor. Çünkü Trump'ın iki dudağına bakıyoruz. Neyi nasıl tahmin edelim. Artık anlık data