Avrasya Tüneli'nden 155 milyon araç geçti, katkısı 2 milyar doları buldu... Bu tünelin ucunda ışık var
ASYA ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometrelik tüple birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nden bugüne kadar 155 milyon araç geçti. 2016 yılında açılan tünelin bugüne kadar ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladığı belirtildi.
Tüneli Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK EC'nin eşit ortaklığında kurulan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) işletiyor.
Geçtiğimiz günlerde Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ile bir araya geldik. Verdiği bilgi ve istatistikler ilginçti:
Projede günlük 70 bin 733 olan araç garantisi Eylül 2023'le birlikte geçilmişti. Şu anda günlük ortalama trafik 82 bin seviyelerinde. 2024 yılında günlük maksimum 94 bin 459 araç sayısı yakalandı.
Mayıs 2022'den beri de 2 milyon motosiklet geçiş yaptı.
Tünelin işletmesi 17 yıl sonra devlete geçecek.
Projede, Türkiye'de karayolu projelerinde ilk defa 'gelir paylaşımı' modeli uygulanmıştı. Bu modele göre, işletme yıllık minimum trafik garantisine ulaştıktan sonra kamu elde edilen garanti üzeri gelirden yüzde 30 pay alıyor.
Haberin DevamıÖNEMLİ SERTİFİKA
Arıoğlu, şimdi de aldıkları Blue Dot Network (Mavi Nokta Ağı) sertifasyonu ile uluslararası çapta yeni bir yolculuğa çıktıklarını söyledi. Avrasya Tüneli, OECD bünyesinde kurulan Blue Dot Network Genel Sekreterliği tarafından kaliteli ve sürdürülebilir altyapı projelerine verilen sertifikanın teknik çerçevesi için pilot proje seçilip, süreci başarıyla tamamlayan dünyadaki ilk ulaştırma projesi oldu. Bu ağ, çevresel ve sosyal açıdan sürdürülebilir, dayanıklı, açık-şeffaf ve ekonomik açıdan verimli kaliteli altyapı projelerine uluslararası kabul görmüş bir sertifika sağlıyor.
OECD Blue Dot Network Sekreteryası Başkanı Edwin Lau, Avrasya Tüneli'nin dünyada bu sertifikayı alan ilk yedi projeden biri olduğu söyledi. Türkiye'den ilk olarak Avrasya Tüneli'nin bu sertikasyonu almaya hak kazandığını söyleyen Lau, bundan böyle de gelecek adına stratejik önemde olan nitelikli işler ile ilerleyeceklerini anlattı.
2041'e kadar tünelin ekonomik katkısının 8.6 milyar dolara ulaşacağını hatırlatan Arıoğlu, tünelin dünya çapında iş yapan yerli firmalara referans olduğunu da söyledi. Yeni alınan Blue Dot sertifasyonunuyla ilgili olarak da, "Türk müteaahitler küresel arenada böylesine iddialı oluşumları takip ediyor, adapte oluyor, uluslararası arenada yerini alıyor. Türk müteahhitlerin imza attığı projelerin saygınlığı, uluslararası görünürlüğünü artırmak adına bunlar oldukça önemli" diye konuştu.
Haberin DevamıAĞIRLIK DEMİRYOLU PROJELERİNDE