Avrasya Tüneli Paris'te taç giydi
Avrasya Tüneli... Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometrelik çift katlı tünelle birbirine bağlayan yapı, iki kıtanın en kısa yolu olarak anılıyor.
Toplam güzergâhı bağlantı yolları ile 14.6 kilometreyi buluyor ve Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresini 5 dakikaya kadar indiriyor. Son 8 yılda ülke ekonomisine katkısı ise yaklaşık 2 milyar dolar olarak açıklandı.
Paris'te Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) merkezinde konferans salonundayız. Sahnede OECD Genel Sekreter Yardımcısı Mary Beth Goodman var. Şunları söylüyor:
"Kaliteli altyapı, insanların yaşamlarını iyileştirmek, ekonomik fırsatlara erişimi artırmak ve refahı geliştirmekle ilgilidir. Kaliteli altyapı yatırımlarını tanımlayan temel ilkeler, 2019 yılında Japonya'nın dönem başkanlığında G20 tarafından ortaya kondu. Blue Dot Network ise bu ilkeleri proje düzeyinde sertifikasyona dönüştürdü. BDN sertifikasını alan projeler, yerel topluluklar üzerindeki olumlu ve dönüştürücü etkileri, ekonomik kalkınmaya katkıları ve istihdam yaratmalarıyla öne çıkıyor. Bu projeler arasında, Avrasya Tüneli de yer alıyor. Bu proje, ulaşımı geliştirerek verimliliği artırıyor ve her yıl yolculara 23 milyon saatlik zaman tasarrufu sağlıyor. Türkiye, ilk BDN sertifikasını alan ülke olma ayrıcalığına sahiptir."
Haberin DevamıMAVİ NOKTA AĞI
Evet, topluma ve çevreye sağladığı faydayla dünyada da parmakla gösterilen projeler arasında yer alan Avrasya Tüneli, OECD 'Mavi Nokta Ağı' (Blue Dot Network) sertifikasyon sürecini başarıyla tamamladı ve Paris'te taç giydi.
Mavi Nokta Ağı, dünya genelinde kaliteli, sürdürülebilir ve kapsayıcı altyapı yatırımlarını teşvik etmeyi amaçlayan küresel bir girişim. Avrasya Tüneli, programın 'açık ve kapsayıcı, şeffaf, Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerini destekleyen ve finansal, sosyal, çevresel açıdan sürdürülebilir olma' şartlarını yerine getirerek dünyada bu sertifikayı alan ilk ulaştırma projesi oldu. Böylece ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. 24 Nisan'da düzenlenen törende Blue Dot Network (BDN) Genel Sekreteri Edwin Lau, sertifikayı Yapı Merkezi ve Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu'na takdim etti.
Haberin DevamıDÜNYADA DÖRT PROJE
Mary Beth Goodman'ın yanı sıra BDN Genel Sekreterliği Başkanı Edwin Lau ve OECD İsviçre Daimi Temsilcisi Büyükelçi Catherine Cudre-Mauroux'un da konuştuğu OECD'deki törende dünyadaki dört proje sertifika aldı. Türkiye'den Avrasya Tüneli'nin yanı sıra, Brezilya'daki Aguas Do Rio, Palau'daki İkinci Denizaltı Kablo projesi ve Kolombiya'daki El Dorado Havalimanı da süreci başarıyla tamamlayan projeler oldu.
Paris'te OECD merkezinde gerçekleştirilen törene Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ile AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Esen Altuğ ve OECD Güney Kore Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sangdae Choi, ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Murat Gücüyener, Avrasya Tüneli CFO'su Sidem Yavrucu Demircan, OECD ve BDN Genel Sekreterliği yetkilileri ve sertifikalı altyapı projelerinin temsilcilerikatıldı.
TÜRKİYE'NİN STANDARDI TESCİLLENDİ
YAPI Merkezi'nin davetlisi olarak gittiğimiz Paris'teki törende Barış Arıoğlu da bir konuşma yaptı ve şunları söyledi:
"BDN Sertifikası, yalnızca Avrasya Tüneli için değil, Türkiye'nin proje geliştirme kapasitesine yönelik de önemli bir takdir niteliğindedir. Kamu kurumlarından yüklenicilere, alt yüklenicilere ve malzeme üreticilerine kadar bu başarı, ülkemizin uluslararası standartlara uyum sağlayabildiğinin somut göstergesidir. Böylesine büyük projeleri ülkemizde hayata geçirmenin yanında uluslararası ölçekte tanıtma görevini üstlenmenin gururunu yaşıyoruz."
Emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür eden Arıoğlu, OECD tarafından verilen sertifika ile Türk mühendislerinin imzası olan projenin yüksek standarttaki uygulamalarının uluslararası ölçekte tescillendiğine de dikkat çekti.