AB'de banka birleşmeleri krize dönüştü
Songünlerde dünyanın dört bir köşesinde çalan savaş tamtamları hepimizi bıktırdı, usandırdı.
Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan, İsrail'in saldırıları ile devam eden savaşlar trenine şimdi de Uzakdoğu ülkeleri binmeye hazırlanıyor. Bu çağda hâlâ bunların yaşanıyor olması inanılır gibi değil. Neyse, bugünkü konumuz silahlarla yapılan bu ilkel savaşlar değil; ekonomi savaşları...
ABD Başkanı'nın öncülüğünde devam eden tarife harbi devam ede dursun, Avrupa Birliği (AB) çok ciddi bir konsolidasyon (birleşme) krizi yaşıyor. Bu kriz öyle bir noktaya geldi ki, siyasi birliği tartışmalı haldeki AB, ekonomik birliğini de iyice sorgular oldu. Hem de şu soruyla: Rakip kim Avrupa Birliği kendi içinde birlik olup dışarıdakilerle mi mücadele edecek yoksa birbirimiz ile mi yarışacağız
Peki olaylar nasıl gelişti Gelin, adım adım inceleyelim.
RAKİP KİM
Haberin Devamıİtalya'da Intesa Sanpaolo'nun ardından ikinci durumdaki bankacılık devi UniCredit SpA, üçüncü sıradaki rakibi Banco BPM SpA'yı satın almak için 10 milyar Euro'luk bir teklifte bulundu. Avrupa Birliği bu birleşme için onay verdi. Ancak, Giorgia Meloni'nin başında olduğu İtalyan hükümeti 'altın güç' yetkisini kullanarak bu birleşmeye engel oldu.
Avrupa Komisyonu geçtiğimiz pazartesi Meloni hükümetine gönderdiği özel bir mektupta, Roma'nın UniCredit'in rakip Banco BPM'yi 10 milyar Euro'luk devralma teklifinde altın yetkilerini kullanarak 'AB birleşme yasalarını ihlal ettiği' yönünde ön bir sonuca vardığını bildirdi. Komisyon, üç gün sonra da İspanya'ya, BBVA ile Banco Sabadell arasındaki birleşmeyi en az 3 yıl boyunca engelleme hamlesi nedeniyle 'resmi bir bildirim' göndererek, kararını gözden geçirmesini istedi.
İngiltere merkezli ekonomi gazetesi Financial Times'a konuşan birkaç komisyon üyesinin yorumu, aslında konunun bundan sonrasını güzel özetliyor:
"AB, bankacılık konsolidasyonunu teşvik etme ve bloğun zor durumdaki ekonomisini canlandırma çabalarını artırmışken yaşananlar enteresan. Sorun şu ki, bu tamamen siyasi bir duruş ve kurallar açık. Hükümetlerin bu tür birleşmeleri engellemek için resmi bir yetkisi yok. Buradaki soru şu: Gerçekte kiminle rekabet ediyorsunuz... Rakiplerimiz AB içinde değil, AB dışında."
Haberin DevamıÇATIRDAMANIN İLK SİNYALİ Mİ
Yapılan yorumlara göre Brüksel, Avrupa'daki finans kuruluşlarının ABD'li meslektaşlarının çok gerisinde kalması ve ulusal hükümetlerin düşmanca tavırlarından giderek daha fazla rahatsız olması nedeniyle, küresel olarak rekabetçi bir finans sektörü yaratmak için daha az sayıda ve daha büyük bankadan oluşan bir ağın gerekli olduğunu düşünüyor. Ancak AB ülkeleri de kendilerine göre bir hesap yapıp 'birden çok güçlü bankaya' sahip olmaya çalışıyor. Bu yüzden birleşmeleri engelliyorlar.
AB basınında yer alan bir raporda, eski İtalya başbakanı Enrico Letta, Avrupa'nın 'ulusal şampiyonlar felsefesini bırakması gerektiğini' söylemiş;