ABD-Çin savaşında tanıdık bir silah: VİZE
Biliyorum, vize denilince aklımıza hemen son yıllarda çektiğimiz çile geliyor.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden vize almak için randevu peşinde konsolosluk konsolosluk koşan insanımız... Katılım gösterdiği fuara kendi gidemeyen iş insanımız... Okulunu, bursunu ayarlayan ama vize alamadığı için hakkını kaybeden öğrencimiz... Uzun uğraşlar sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) vize görüşmesi için 2 yıl sonrasına alınabilen randevular vs.
Açıklamalar gerekçeler ne olursa olsun biz Türklerin kafasında vizenin uzun zamandır politik bir silah olarak kullanıldığına yönelik inanış var. Peki ya dünyanın geri kalan kısmında durum nasıl. Bakın tarifelerle ilgili savaş başlayalı daha birkaç hafta olmuşken vize kılıçları çoktan çekildi bile.
Haberin DevamıÖnce Çin, ticaret gerginliklerini gerekçe göstererek halkını ABD'yi ziyaret etmeden önce iki kere düşünmeleri konusunda uyardı. New York Times'ta yer alan bir habere göre ABD'de Trump yönetimi bazı Çinli öğrenci ve akademisyenlerin vizelerini iptal etti. Zannetmeyin ki vize sıkıntısı nedeniyle Çinlilerin sadece ABD'ye gitmesi zorlaşacak... Bu gidişle ABD'deki Çinlilerin o ülkede kalması da zorlaşacak. Tetiği Başkanın oğlu Donald Trump Jr., geçen hafta çekti. Sosyal medya hesabından Çin'in kendi tarifeleriyle karşılık vermesine misilleme olarak tüm Çinli öğrencileri sınır dışı etmenin "harika bir fikir" olduğunu paylaştı.
Çin, Amerikan gümrük vergilerine misilleme olarak kendi vergilerini, ihracat kontrollerini, Çin'de iş yapan bazı Amerikan şirketlerine yasaklarını duyurdu ve daha az Hollywood filmi ithal edeceğini duyurdu.
Anlayacağınız tarife savaşı şimdiden sosyal ve ekonomik hayatı etkilemeye başladı.
İŞ DÜNYASI UYARDI
Dün vizelerle ilgili haberleri okuduğumda aklıma İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'in ekim ayında yaptığı açıklama geldi. Avdagiç, İTO'nun 346 firma ile milli katılımını düzenlediği SIAL Paris Gıda Fuarı'nda manidar bir açıklama yaparak Avrupa Birliği'ni Avrupa'nın ortasında şu sözlerle eleştirmişti:
Haberin Devamı"Avrupalı diplomatlara diyoruz ki bizim makine talep eden iş adamımızın ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinesi alıyorlar diye Çin'den şikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz."
Devamında da çok doğru bir soru sormuştu:
"Bir kişiye 1 haftalık vize verdiğinizde de ülkenizde kalacağı varsa kalıyor. Yani vizeyi kısa vermiş olmanız, onun kalma kararını değiştiren bir şey değil. Onun teknik bir karşılığı bizim nezdimizde yok. Siz o kişiye 1 haftalık veya 10 yıllık vize verdiğiniz zaman ne değişiyor."
Benzer açıklamaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden defalarca yapıldığını, iş insanlarının bu sorunu çeşitli platformlarda dile getirdiğini de hatırlatmalıyım. Turistleri bir tarafa bıraktım, sağlık ve benzeri aciliyet durumu yoksa vize sorunları en fazla öğrencileri ve ticareti vuruyor.
Haberin DevamıO zaman bir temenni ile bitirelim. ABD ve AB... Biz sizinle ticaret vs bir konuda savaşta değilsek ki biz değiliz diye biliyoruz... Tam zamanı... Umarım şu vize sorunumuzu artık ciddiye alırsınız.
TARİFE SAVAŞI PİRİNCİ VURDU
TARİFELERLE ilgili kaosun A'dan Z'ye tüm hayatı etkileyeceği iyice belli oldu. İlk darbeyi yiyen ürünlerden birisi pirinç oldu. Dün Nasıl Bir Ekonomi gazetesinde, talebin azalmasıyla birlikte Tayland, Hindistan, Vietnam gibi pirinç üretim merkezlerinde ihracat fiyatlarının