5G ihalesi ağustosta ilk sinyal 2026'da

Mobil teknolojisini 10 kat artıracak 5G ihalesinin ağustos ayında yapılması hedefleniyor. 5G'de ilk sinyalin 2026'da alınacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Beklentim, kamuya daha fazla para alma yerine daha iyi bir altyapı, iletişim altyapısı, 5G imkânı sunmak. Hazinemize yatırımı engellemeyecek oranlarda bir katkı beklememiz de doğal" dedi.

TEKNOLOJİ son sürat ilerleye dursun, tükettiğimiz veri her geçen gün inanılmaz boyutlara ulaşmaya başladı. Veriye ulaşma hızımız da bir o kadar kritik hale geldi. Mevcut mobil telefonlarımızda veriye ulaşmamızı sağlayan 4.5G teknolojisi kısa süre sonra yerini 10 kat daha hızlı 5G'ye bırakacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'de mobil operatörlerin dikkat kesildiği 5G ihalesinin ağustos ayında yapılabileceğini açıkladı. Geçtiğimiz cuma günü İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Uraloğlu, ihale bedeli kadar yapılacak yatırımların da kritik olduğunu şu sözlerle ifade etti: "5G'ye geçme sürecinde ülkenin ne kazanacağı ne kadar bir ithalat yapma zorunluluğu olacağı ve yerliliği ne kadar teşvik etmemiz gerektiği noktasında birçok görüşme yaptık. Tabii benim beklentim elbette daha çok yatırımdır, çok net. Yani kamuya daha fazla para alma yerine daha iyi bir altyapı, iletişim altyapısı, 5G imkânı sunmaktır. Elbette Hazinemize de makul, yatırımı engellemeyecek oranlarda bir katkı beklememiz doğaldır diye düşünüyorum."

Haberin Devamı

5G ihalesinden sonra ilk sinyalin 2026 yılı içinde alınacağını belirten Bakan Uraloğlu, "Buradaki ilk etapta bütün ülkenin kapsanmasından ziyade belki, yoğun illerin kapsanması şeklinde süreci peyder pey bir program dahilinde yürütürüz diye düşünüyorum. 4.5G'de de böyle olmuştu" diye konuştu.

RADARA TAKILAN LEVHALAR İNCELENİYOR

KURBAN Bayramı'nda gündem olan radar cezalarına yönelik bir soru üzerine de Bakan Uraloğlu, hız levhalarıyla ilgili çalışmanın başladığını ve iki bakan yardımcısı başkanlığında bir komisyon kurulduğunu açıkladı. Bakan Uraloğlu, "İçişleri bakanımız paylaşmıştı, seyahat eden araçların binde 5'i bir araca hız denetimi yapıldı ve ceza uygulaması yapıldı ama algı onun çok üzerinde oldu. Burada çok net refleks şudur: Vatandaşlarımızın trafikte can kaybını azaltmak. Bütün hesap budur. Onun haricinde 'trafik cezası kesildi de bütçeye şu kadar kaynak sağlandı' vesaire... Türkiye'nin bütçesi oraları çok fazla geçti. Öyle bir kaynağa ihtiyacı yok ülkemizin. Bir yaya geçidi koymuşsanız hızı 50 km'ye düşürmek zorundasınız. 70'le geçiremezsiniz oradan. O zaman dedik ki biz bu yaya geçişlerini birazcık daha birleştirelim veya yaya geçidini alttan ve üsten yapalım. İlk etapta da bu levhalarda gelişen ve değişen imar durumuna yerleşim şartlarına göre bir düzenleme yapacağız. Levhaları il-ilçe sınırlarını yani yerleşim yeri sınırına koymak yerine yerleşimin yoğunlaştığı yere koymayı tartışıyoruz. Hızlıca vaziyet alıp bunu düzeltmiş olacağız" dedi.