Darbe suçlamasından beraat eden generalleri idari yargıda bekleyen engebeli yol

Dünkü yazımızda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, özellikle 'görevlendirme belgeleri'nde (gıyaplarında) isimleri geçtiği için darbeye katılma veya da örgüt üyeliği suçlamalarıyla yargılanan bazı generallerin adli yargıda beraat etseler de göreve dönmeyi ve özlük haklarının iadesini talep ettiklerinde idari yargıda karşılaştıkları karmaşık hukuk tablosuna dikkat çekmiştik.

Bugünkü yazımızda ise yalnızca beş dosya üzerinden bu karmaşık fotoğrafı daha detaylı bir şekilde göstermeye çalışacağız.

TUĞGENERAL ARSLANÜNİFORMASINIYENİDEN GİYEBİLDİ

Vereceğimiz istisna oluşturan birinci örnek, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Tokat Bölge Jandarma Komutanı olarak görev yapmakta olan Tuğgeneral Adnan Arslan. FETÖ'cülerin darbe planları çerçevesinde hazırladıkları görevlendirme belgelerinde Arslan'ın adının karşısına "Tokat Sıkıyönetim Komutanı" diye yazılmıştır.

Darbe girişimi gecesi tatilde olan Arslan, haberleri alır almaz hemen görev yeri Tokat'a doğru hareket etmiş, bu sırada astlarına darbe faaliyetlerine katılmamaları, birliklerine hâkim olmaları, sokağa araç çıkarmamaları yolundaki talimatlarını iletmiştir.

Buna karşılık, Arslan'ın görevlendirme listesinde adının geçmesi yeterli delil sayılarak tutuklanmasına karar verilir. Ardından KHK ile Ordu'dan ihraç edilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Arslan, yapılan yargılamada darbe suçlamasından beraat etse de listede adı geçtiği için 'FETÖ üyeliği'nden hapis cezasına çarptırılır. Gelgelelim istinaf sürecinde bu mahkûmiyet cezası bozulur. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de 26 Ekim 2018 tarihinde istinaf mahkemesinin kararını onar. Böylelikle beraatı kesinleşir.

Arslan, bütün bu süreçte bir yılı aşkın bir süre tek kişilik bir hücrede kalmıştır. Beraatinin kesinleşmesinden sonra Olağanüstü Hal Komisyonu'na başvurarak hakkında verilen görevden çıkarılmasına ilişkin KHK işleminin iptalini istemiş ve bu talebi kabul edilmiştir.

OHAL Komisyonu'nun kararı çerçevesinde, Tuğgeneral'in göreve iadesi yapılarak özlük hakları iade edilmiştir.

Yeniden üniformasını giyen Tuğgeneral Arslan, 10 Nisan 2019 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı'nda göreve başlamıştır. Yaklaşık üç ay kadar görev yaptıktan sonra kendi isteğiyle emekliliğini isteyerek ayrılmıştır. Hukuk diploması olan Arslan, stajını yaptıktan sonra avukatlığa başlamıştır. Halen Adana Barosu'na kayıtlı avukat olarak çalışmaktadır.

KORGENERAL ÖZTÜRKDANIŞTAY'A GİTTİ

Korgeneral Erdal Öztürk, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul'da 3. Kolordu Komutanı olarak görev yapmaktaydı. FETÖ'cü darbecilerin hazırladıkları görevlendirme listesinde adının karşısında "İstanbul Sıkıyönetim Komutanı" yazılıydı. Kalkışma haberini alınca tatilini yarıda keserek İstanbul'a doğru yola çıkmış, ayrıca NTV'ye bağlanarak darbeye karşı beyanda bulunmuştur. 16 Temmuz günü Bursa İnegöl'de yolda mola verdiği sırada polis tarafından yakalanarak gözaltına alınmış, bunu hakkında alınan tutuklama kararı izlemiştir. Ardından KHK ile TSK'dan atılmıştır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Öztürk, İstanbul'da hem darbeye katılmak hem de örgüt üyeliği suçlaması ile yargılandığı ağır ceza mahkemesinde 23 Ocak 2019 tarihinde beraat etmiş, bu karar önce istinaf mahkemesi ardından Yargıtay tarafından da onanmıştır. Öztürk'ün beraat kararı, 13 Ekim 2020 tarihi itibarıyla kesinleşmiştir. Yargılama sürecinde Öztürk, 14 ayı aşkın bir süre hapis yatmıştır.

Beraatinin kesinleşmesinin ardından Öztürk'ün Olağanüstü Hal Komisyonu'na hakkındaki KHK işleminin iptali için yaptığı başvuru olumsuz sonuçlanmıştır. Öztürk, komisyon kararına karşı Ankara 21. İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunmuştur. Mahkeme, 31 Ocak 2023 tarihinde Öztürk'ü haklı bulmuş; göreve dönmesi, özlük haklarının iadesi yönünde karar vermiştir. Öztürk de mahkeme kararına dayanarak Milli Savunma Bakanlığı'na başvurmuştur. Bakanlık ise Öztürk'ün lehindeki mahkeme kararını istinafa taşıyarak Ankara Bölge İdare Mahkemesi 15. İdari Dava Dairesi'nde itirazda bulunmuştur.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İlgili daire, 19 Temmuz 2023 tarihinde İdare Mahkemesi'nin Öztürk lehine verdiği kararı bozmuştur. Bunun üzerine Öztürk, bu kararı bir üst itiraz organı olan Danıştay nezdinde temyiz etmiştir 18 Ağustos 2023 tarihinde.

Önceki gün sohbet ettiğim Öztürk, "İdare Mahkemesi'nde de söylediğim gibi, bütün istediğim ismimin üstündeki lekeyi kaldırmak. Ancak şerefimizle emekli olmamıza bile izin vermiyorlar" diye konuştu.

KORGENERAL YILMAZİSTİNAFA GİTTİ

Korgeneral İbrahim Yılmaz, darbe gecesi Diyarbakır'da 7. Kolordu Komutanı olarak görev yapmaktaydı. O gece karargâhta dakika dakika tutulan ceride kayıtları, darbe girişimini öğrenir öğrenmez karargâha gelip kalkışmaya karşı tutum aldığını, kendisine bağlı birliklere bu yönde talimatlar verdiğini ayrıntılı bir şekilde aktarıyor. Ayrıca gece NTV kanalına bağlanıp darbeye karşı açıklama da yapmıştır. Buna karşılık FETÖ'cü darbecilerin hazırladığı görevlendirme listelerinde Korgeneral Yılmaz'ın isminin karşısında "Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı" yazılıydı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yılmaz, darbeden kısa bir süre sonra tutuklanmış, KHK ile Ordu'dan atılmış ve bunu izleyen süreçte darbe suçlamasıyla yargılanmıştır. Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, kendisini önce ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırmış ardından bu hükmü 'darbe suçuna yardımcı olmak' suçundan 12.5 yıl hapis cezasına çevirmiştir.

İstinaftan da geçen bu mahkûmiyet kararı Yargıtay'dan dönmüştür. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 29 Mart 2019 tarihinde Yılmaz hakkındaki mahkûmiyet kararını bozmuş ve kendisi aynı gün tahliye olmuştur. Serbest kaldığında tek kişilik bir hücrede televizyon izlemesinin de yasak olduğu 975 günü geride bırakmıştı. Sonraki adli işlemlerin ardından 2021 yılında Yargıtay'dan hakkındaki davanın kapanma şerhini almıştır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yılmaz, ardından hakkındaki KHK kararının iptali için OHAL Komisyonu'na başvurduysa da talebine olumsuz yanıt almış, bu karara Ankara 28'inci İdare Mahkemesi'nde itiraz etmiştir. İdare Mahkemesi, 14 Mart 2023 tarihinde bu başvurusu hakkında oyçokluğuyla ret kararı vermiştir. Yılmaz, bunun üzerine Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf başvurusunda bulunmuştur.

KORGENERAL GÜVENÇ'İNDOSYASI DA DANIŞTAY'DA

Korgeneral Yıldırım Güvenç, 15 Temmuz gecesi Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanı olarak görev yapmaktaydı. Kendisi, o akşam darbeciler tarafından derdest edilmiş olan Kara Kuvvetleri Komutanı'nın yetkilerini kullanan 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar'la temas içinde kalarak hareket etmiştir. Güvenç, 16 Temmuz günü Akıncı Üssü'nün darbecilerden geri alınması operasyonuna askeri kanattan komuta eden generaldir.