Gençlerle, helâl dairesinde renkli faaliyetler
LİSELİ GENÇLER, ENSTRÜMAN HAKKINDA BİLGİ ALDILAR. SEÇİLMİŞ PARÇALAR DİNLEDİLER.
Bediüzzaman Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı bünyesinde hizmet veren Pazar Liseli Gençler Topluluğu yeni bir faaliyete imza attı. Gençler, kânun öğretmeni Müslüm Yıldırım'dan kânun enstrümanını tanıdılar ve seçkin parçalar dinlediler.
On yıllardır her hafta pazar günleri bir araya gelen onlarca liseli genç ve onlarla ilgilenen eğitimciler gençlere meşru daire içinde sanat, gezi, yazı yazma eğitimi, kitap kritik, Risale- Nur'dan konu paylaşımları gibi güzel aktiviteler yapıyorlar. Her hafta ihtiyaç duyulan konulara uygun Risale-i Nur'dan derslerin yanında, ikinci dersleri de gençler hazırlıyor ve topluluk karşısında ders okuma, düş-üncelerini paylaşma ve sorulara cevap verme faaliyetleri yapmaktadırlar. Gençler, vakfın da desteği ile Genç Yorum dergisine abone oluyorlar ve oradaki bazı yazılar üzerinde mütalaa yapıyorlar. Her ay bu dergiler bir öğrenci tarafından umumi ders arasında kısaca tanıtılıyor. Ayrıca pazar günleri ders aralarında küçük çaplı solan futbolu yapıyorlar. Gençlere renkli ikramlar da sunulmaktadır. Okunması istenen konular, sosyal ve sportif aktiviteler, sanat etkinlikleri ve ikramlar hepsi gençlerle istişare edilerek, onları tercihleri de dikkate alınarak yapılıyor. Böylece gençler kendi görüşlerinin de dikkate alındığını ve faaliyet yürütülürken kendilerini işin içinde buluyorlar, hizmetin bir parçası oluyorlar. Bu şekilde gençler sadece ders dinlemeye gelen değil, aynı zamanda sürecin bir sorumlu kişisi oluyor. Yani hizmetlerin içine dahil olmuş oluyorlar.
Vakıf yetkilileri ve eğitim komis-yonu ilgilileri gençlerden gelen teklifleri dikkate alıyorlar ve o faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için ciddi çaba sarf ediyorlar. Böylece her yıl burada yetişen ve liseyi bitiren gençler farklı şehir-lerde üniversitelerde hizmet-lere dahil oluyorlar. Bu rutin haftalık faaliyetlerin dışında her dönem içinde bir kez yurt içinde, zaman zaman da yurt dışında farklı ülke ve şehirlere okuma programlarına götürülüyorlar. Nitekim en son Van şehrimizde 23 kişiyi bulan öğrenciler ile oldukça verimli ve içinde Üstad'ın yaşadığı mekân-ların gezilerinin de bulunduğu bir okuma programı yapıldı. Bu programlar hem programa katılanlar hem de gidilen yerlerdeki ağabey ve kardeşler açısından tanışmaya, dostluk ve kardeşlik bağı oluşturmaya vesile oluyor.
Geçtiğimi pazar günü de yine gençlerle güzel bir faaliyete imza atıldı. Pek çok gencin ilk kez katıldığı açık hava pik-niği ve dersi oldukça güzel ilgi gördü. Kara-köprü ilçe merkezinde bir ağabeyin bağ evinde hem piknik yapıldı, hem dersler okundu hem de ders arasında kânun sanatçıcı, öğretmen Müslüm Yıldırım'dan gençlere kânun enstrümanı hakkında bilgi verildi ve sonrasında da musiki parçaları, ilahi ve ezgiler icra edilip, dinlendi. "Gel gör beni aşk neyledi" gibi istek parça-larına gençler eşlik ederek güzel dakikalar yaşandı. Aynı zamanda müzik öğretmeni olan kânun sanatçısı Müslüm Yıldırım, öğrencilere, parça dinledikten sonraki hissiyatlarını sordu. Öğrenciler ve eğitimciler parçalardan çok etkilendiler ve kimi hüzün, kimi gurbet kimi de ötelere yolculuk gibi hissettiklerini paylaştılar. Eğitimci Yıldırım, bu parçanın ismi "Garip" dedi ve parçanın hikayesini paylaştı. Gençlerle sonraki zamanlarda yine bir araya geleceğini ve belki inşallah bir musiki topluluğu kurabileceklerini ifade etti.
Gençler, böyle bir meşru daire etkinliğinden çok memnun kaldılar. Hem açık havada hem ikramlar ve hem Risale-i Nur dersleri ve hem de musikinin içinde olduğu faaliyete katılan Tıp Fakültesi öğrencisi, Ali Ulvi düşünce-lerini paylaştı: "Helal dairenin bu şekilde kullanımı beni oldukça etkiledi. "Yapma", "etme", "sevme" değil; nasıl doğru yapmalıyız, neyi ne kadar, nasıl sevmeliyiz, neyle, nasıl helal dairede ilgilenmeliyiz Böyle sormak çok daha anlamlı. Harama girmiyorsun, şüpheli durumlardan çekiniyorsun ama helal duygularını da tatmin ediyorsun, bu çok güzel. Tam da çağın gereklerine uygun." dedi.