Mario Levi: İstanbul, son nefesimi vermek istediğim şehir

Yıllar önce Türk edebiyatının beyefendisiMario Levi ile eskiİstanbul'a, kelimelerin kökenine, yazarlığa ve Kadıköy'e dair keyifli bir söyleşi yapmıştık.

Söyleşi, aynı zamanda Almanya'nın önde gelen gazetelerindenFrankfurter Allgemeine Zeitung'un "Türkei" ekinde de okurla buluşmuştu.
Vefat haberini alınca o söyleşiyi anımsadım.


Mario Levi'ye "İstanbul'u hayatında hiç görmemiş birine bu şehre dair ilk neyi anlatırdınız"diye sormuştum.
O da şöyle yanıt vermişti:
"Galata Kulesi ve çevresi. Mutlaka o sokaklarda bir süre gezmesini söylerdim. Terasa çıkarırdım, İstanbul'u oradan görmesini sağlardım. Haliç manzarası harikadır. İstanbul'a ait bir rengi vardır o manzaranın. İstanbul benim için derin bir bağlılığın yanı sıra kızgınlığı ve kırgınlığı da barındıran bir şehir. Son nefesimi vermek istediğim şehir."
İstanbul âşığı yazar ve eğitmen Mario Levi'yi kaybettiğimiz için gerçekten çok üzgünüm. Onunla attığımız samimi kahkahaları unutmayacağım. "Bir Şehre Gidememek", "Yanlış Tercihler Mahallesi", "İstanbul Bir Masaldı" kitaplarını unutmak zaten mümkün değil.
Dillerin derinliğini ve ne kadar büyük bir değer taşıdıklarını Mario Levi'den öğrendim. Bir dili bilmenin, sahiden bilmenin, o dilin ruhunu bilmekle ilintili olduğunu da...
Güle güle Mario Levi...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Nursel Köse'nin etkilendiği kitaplar


Yazar ve oyuncu arkadaşlarımla zaman zaman buluşup edebiyat, sinema sohbetleri yapıyoruz.
Bu hafta da Suadiye'de Nursel Köse'yle buluştuk. Kendisine son dönemde etkisinde kaldığı kitapları sordum, işte okuduğu eserler...
Sentetik İnsan Ramazan Kurtoğlu: 21'inci yüzyıl ile yeni çağ başlıyor ve verinin para yerine geçtiği bir dünya düzeni kurgulanıyor. Yol gösterici, bilgi ve araştırma yüklü ilginç bir kitap.
Ein von Schatten begrenzter Raum (Gölgelerle Çevrili Bir Alan) Emine Sevgi Özdamar: Yazarın Almancayı şiirsel bir dille kullandığı kitap, 70'li yıllardan günümüz Avrupa'sını keskin gözlerle incelerken zaman içinde bir ağıta dönüşüyor.
Kayıp Tanrılar Ülkesi Ahmet Ümit: Polisiye romanlarındaki kurgusuna bayıldığım Ahmet Ümit, bu kez de polisiyeyi arkeoloji ve mitolojiyle harmanlamış. Elimden bırakamadım.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Soluk kesen gerçekler


Yazar Deniz Erbulak'ın polisiye-korku türünde ele aldığı "Sırlar" serisi"Mezarlığın Sırrı"ile başladı,"Saksağan Yokuşu"ile devam etti veşimdi de "Karanlıkta Dolaşan"ile sona eriyor.
Yağmuroluğu Mahallesi'nde yarasalar huzursuz, kan donduran söylentiler kulaktan kulağa yayılıyor. Terk edilmiş bir binayı mesken tutmuş bir gizem, "Karanlıkta Dolaşan", ürpertici bir hikâyeden mi ibaret Peki mahallenin altındaki dehlizlerden çıkagelen dehşet kimlerin hayatını değiştirecek
Hepsi, serinin son halkası "Karanlıkta Dolaşan"da.

Kitap okutturan kitabevi