Açığa alınan müdürler ne diyor

Organize suç örgütünün lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan (ABK) ile davanın iki numaralı sanığı Serdar Sertçelik'in, "AKP ve bazı eski bakanların isimlerinin ifadede geçirilmesi için kendilerine baskı yapıldığını" öne sürmesi, "Hükümete darbe" olarak yorumlandı. Soruşturmanın selameti için açığa alınan Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Müdürü Kerem Gökay Öner, yardımcısı Şevket Demircan'ın evlerinde arama yapıldı, telefonlarına el konuldu. Telefon incelemesiyle üç Emniyet mensubunun özellikle Sinan Ateş suikastı ile FETÖ'cü olduğu gerekçesiyle hakkında işlem yapılan ve yurtdışından yayın yapan kişiye bilgilerin kimin sızdırdığı, bu müdürlerle bir bağlantısı bulunup bulunmadığı da araştırılıyor.

Davanın bir numaralı sanığı ABK, İzmir'de tutuklu. İki numaralı sanığı Serdar Sertçelik ise "Gizli tanık" olmasına, ayağında elektronik kelepçe bulunmasına rağmen geceleri dışarıya çıkmakla kalmadı; sonunda yurt dışına kaçtı. Gizli tanık olduğunu da kendisi açıkladı. Sertçelik'in iddialarını bu köşede duyurmuştuk. Peki bu iddialara karşı açığa alınan emniyet mensupları ne diyor İşte anlattıkları:

BANA ANKARA'YI TERK ETTİRDİ

"Serdar'ın örgütün 2 numarası olduğu zaten kanıtlanmıştır. ABK operasyonu sonrası kendisi firar durumda iken dosyanın şikayetçisi N.K.'yi arayarak kendisinin KKTC'de olduğunu ve parasının kalmadığını, dönmesi gerektiğini söylüyor. Dosya hakkında N.K.'den, avukatlarından ve o çevrelerden bilgi alıyor. ABK ve elemanlarının ağır cezalar alacağını öğreniyor.

Bunun üzerine N.K.'ye (Murat Çelik'in arkadaşı olduğunu beyan etse de hiçbir tanışıklığı yoktur, müşteki olmasından başka bir irtibatı yoktur. Ama N.K. ile Serdar eski arkadaştır) ABK dosyasına ekleyecekleri olduğunu, kendisine garanti verilmesi halinde gizli tanık programından yararlanmak istediğini söyledi.

N.K., bu konuyu Organize Müdür Yardımcısı Şevket Demircan'a iletti. Dosyayı aydınlatacak bilgiler olup olmadığını anlamak için N.K.'nin telefonundan facetime görüşme yapıldı. ABK' nın örgüt kurduğunu, kendisinin bu operasyondan önce ABK tarafından Ankara'yı terk ettirildiğini, ABK'ya unutulmuş kayda geçmemiş işlemiş olduğu tüm suçlardan ceza alması gerekiyorsa her türlü katkıyı sağlayacağını bildirdi. Bu bilgileri toparlaması, konu başlığı ve detaylarını yarın anlatması istendi.

İDDİALARINI ARAŞTIRDIK

Ertesi gün bu 19 sayfada geçen konuların ana başlıkları ile bazı detayları anlattı. Bu bilgiler taslak olarak yazıya döküldü ve savcı beye bilgiler iletilerek araştırmalar yapılmaya başlandı. Verdiği bilgilerin bir kısmı emniyetçe araştırıldı ve doğruluğu teyit edildi. Bir kısmı da emniyetçe bilinmesine rağmen dosyaya gizli tanık olarak girmesinin, iddianame ve davanın devamında iyi sonuçlar getireceği kanaatine vardık.

Kendisine Savcılık makamının kod vererek gizli tanık yapılacağı, yeni kimlik, pasaport verileceği anlatıldı. KKTC'de görev yapan Türk polislerince Ankara uçağına bindirilip gönderildi. Kendisi aranan bir şahıstı. 'Birkaç soruya cevap verip serbest kalacaksın' denildiği iddiası yalandır. Çünkü valeye kadar herkes tutuklu iken örgütün 2 numarası firari şahıs Serdar, tanık korumada olmasa, polis çağırınca hiç gelir mi Ankara'ya uçak gelince Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan gözaltı işlemi yapıyor, işlemler usulüne göre gerçekleştiriliyor. 2 gün iddiaları detaylı araştırıldı, diğer ifadelerle karşılaştırıldı. İddia ettiği gibi 'Hiç yaşamadığı şeyleri yaşamış gibi ifadesine yazıldığını, ifadesinin tamamen hayali olduğunu' söylüyor. Oysa, diğer şüphelilerin ifadeleri, HTS ve baz kayıtları ile iddiaları zaten doğrulanmıştı. Çoğu anlattığı konularda suça kendisi zaten karıştığı için hepsi teyit edildi. Daha sonra Savcı Mustafa Kaya'nın talimatına göre Ankara Adliyesi'ne götürüldü, huzurunda ayrıntılı olarak ifade verdi. Sulh Ceza Hakimliği'nce 9 Ekim 2023 tarihinde denetimli serbestlik aldı. Eğer zorlama bir ifade alınmış olsaydı bunu hakime söylemez miydi

YURT DIŞINA ÇIKMASI MI İSTENDİ

Ayağında elektronik kelepçe olmasına rağmen ev dışına çıkan, gece çorbacıda vurulan Serdar'a asla 'Yurt dışına çık, dava başlayacağı zaman dönersin' denilmedi. Kendisine çağrı üzerine koruma da verildi, herhangi bir olay olduğunda hemen telefonla araması istendi. Çünkü bu olayın olduğu tarihe kadar zaten iddianame de hazırlanmamış ve davası dahi açılmamıştı. Bu yüzden Ankara'da kalması, asla bir yere gitmemesi özellikle belirtilmişti. Polisin 'Yurt dışına kaç' sözleri de gerçeği yansıtmıyor.

Vurulma olayından sonra kendi imkanlarıyla can güvenliği sebebi ile kaçtığını beyan eden Serdar Sertçelik, daha sonra tekrar N.K. üzerinden arayarak kendisinin tehdit edildiğini, olayın ABK tarafından yapıldığını ve gizli tanığın kendisi olduğunun örgütçe anlaşıldığını, can güvenliğinin kalmadığını belirtip kaçtığını, gizli tanık programından çıkarılmaması için kendisine acil yeni kimlik ve yeni pasaport verilmesini kısaca kendisine sahip çıkılmasını Şevket Beyle yaptığı 5-6 telefon konuşmasında söyledi. Duruşmaların başlayacağı tarih olan 15 Nisan'dan yaklaşık 1 ay öncesine kadar her şey yolunda gitti. Duruşmaya geleceğini, kendisinin ifade için geldiğinde tutuklanmayacağının garantisini istedi. Bu konuşmaları da kayda aldı.