AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak

Anadolu Ajansı (AA), Gazi Mustafa Kemal'in emriyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920'de Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmak için küçük bir odada haber yolculuğu başladı. Günümüzde yalnız Türkiye'ye haber vermiyor, yabancı ülkelerin haberlerini yine yabancı ülkelere yayıyor. Örneğin ABD'de çöken köprünün haberi ve görüntüleri, AA mahreciyle ABD'nin en saygın gazetelerinde manşetten yayımlanıyor.

Günümüzde 39 merkez ofisi, 137 ülkede faaliyeti, 76 ülkeden abonelik yapısı, 143 uyruktan çalışanı olan AA, 13 dilde yayın yapıyor, yılda 2.1 milyon içerik, günlük ortalama 1.392 haber, 3.912 fotoğraf, 429 video ve 22 canlı yayınla dünyanın sayılı dört ajansından birisi haline geldi. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, "AA, 104 yıllık tecrübesini 'Değişen dünyanın habercisi' vizyonuyla bütünleştirerek sürdürüyor. Rekabet alanımız uluslararası arena" diyor. Karagöz, yapay zekanın etkin bir biçimde kullanıldığını belirtti, AA'yı medya ve teknoloji şirketine dönüştürüp dünyanın üçüncü büyük ajansı haline getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

206 BİN 555 SANDIK

Türkiye, sandıklar açılır açılmaz sonuçların televizyonlardan duyurulmasını ister. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yayın yasağını saat 18.00 civarında kaldırmayı planlıyor. Ajanslar ellerindeki ilk sonuçları geçtiği zaman çok küçük yerleşim birimleri ve az seçmenli yerlerden sonuçlar gelince, bu sayılar ortalamayı yansıtmıyor. O yüzden, yasağın saat 19.00'dan sonra kalkması ve sandık sonuçlarının yaklaşık yüzde 20'sinin merkeze ulaşmasından sonra açıklanması verileri daha anlamlı hale getiriyor.

Türkiye genelinde 206 bin 555 sandıkta oy kullanılacak. 61 milyon 441 bin 882 seçmen bulunuyor. Bunların yüzde 50.59'u kadın, yüzde 49.41'i ise erkek seçmen. İlk kez sandığa gitme hakkı kazananların sayısı 1 milyon 32 bin 61 olarak belirlendi. Sandık başlarında parti temsilcilerinin bulunması seçime hile karıştırılmaması açısından önemli.

SONUÇLARI NASIL TOPLANACAK

Türkiye'de seçim sonuçlarını açıklayan merci Yüksek Seçim Kurulu'dur (YSK). Anadolu Ajansı, sandık başından topladığı kesinleşmemiş sonuçları müşterilerine servis ediyor. Televizyonlar gibi bu kez iki YouTuber da para verip seçim sonuçlarını izleyicilerine duyuracak. AA Genel Müdür Yardımcısı Yahya Bostan, seçim verisi toplama sistemini şöyle anlattı:

1. Kaynak AA çalışanları: Bu doğrultuda 31 Mart seçiminde tüm Anadolu Ajansı çalışanlarından ve serbest habercilerinden oluşan yaklaşık 2 bin 500 kişilik bir ekip seçim sürecinde görev yapacak. Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerdeki sandıkların önemli bir bölümünün verileri AA çalışanları tarafından toplanacak.

2. Kaynak araştırma şirketi çalışanları: AA, Türkiye genelindeki tüm sandıklardan seçim verilerini toplayabilmek için bir araştırma şirketi ile iş birliği yapacak. Araştırma şirketi çalışanları, AA çalışanlarının ulaşmadığı sandık sonuç verilerinin tümünü toplayarak AA sistemine yükleyecek.

Sandık sonuç verileri toplanırken AA yazılım ekibinin ürünü olan özel mobil uygulamayı ve yazılımı kullanacak. Seçim verisi toplama işleminde AA, Amazon'la ve Microsoft'la iş birliği yapacak. Sandık sonuç tutanaklarının fotoğraflarında yer alan veriler Amazon'un gelişmiş OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisi ile otomatik olarak taranarak dijital ortama aktarılacaktır.

Microsoft Azure ile bu veri müşterilere ve kamuoyuna sağlıklı ve kesintisiz bir biçimde servis edilecek. AA'nın geliştirdiği yeni yazılımı, OCR ile daha uyumlu ve daha hızlı çalıştığı için veri servis etme süreci de hızlandı."