Yangınla ilgili söylentiler rahatsız ediyor
Kartalkaya'da Grand Kartal Oteli'nde çıkan yangın, turistik otellerde de denetimsizliği ortaya koydu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdi denetimlere hız verecek, muhtemel yangınlara karşı alınması gerekli önlemler üzerinde duracak. Peki, bunlar zamanında yapılsa, 78 vatandaşımız cayır cayır yanmasa olmaz mıydı Bolu Belediyesi itfaiye görevlileri, kendilerine yapılan başvuru üzerine eksiklikleri belirlemiş. Bunun gereğini otel yönetimi yapmamış. Şimdi de Turizm Bakanı, ilgili birimlerin yetkilileri, otel işletmecisi ve yöneticileri bu işten nasıl sıyrılacaklarını hesaplıyor.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Sedat Altındaş, Adnan Yalçındağ, Ömer Taş, Fazıl Şolpan, Hasan Uygur, Alper Kodaz ve Cem Gül'den oluşan bilirkişi heyeti oluşturmuştu. 21 Ocak'ta saat 07.30'da savcılarla birlikte yanan otelin alanına ulaştılar. Otelde yangın devam ediyordu. Bilirkişilerin otele giriş yapmasına olanak yoktu. Bilirkişi heyeti bina çevresinde gerekli ön inceleme, tespit ve analizler yaptı.
SORUMLU VE KUSURLULAR
Yapıya ilişkin ruhsat, uygulama projeleri, vb. evrakların bilirkişi komisyonuna sunulması gerektiği, kapalı devre güvenlik kamera sistemine zarar gelmeden ilgili dijital delillerin muhafaza altına alınması gerektiği bilgilendirmeleri de ilgili birimlere iletildi. 21 ve 22 Ocak'tabilirkişi heyeti keşiflerini yaptı. 23 Ocak'ta raporunu Cumhuriyet savcılığına teslim etti.Yangından dolayı sorumlu ve kusurlu olanları raporlarında belirtti. O bölümü okuyoruz:
"Bilirkişi heyeti yanan otelde ve evrak üzerinde incelemelerini yaptı. Rapora göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi, Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve otel işletmesi, yangın sistemleri ve tadilatlarından sorumlu mimar ve mühendisler, bakım, onarım ve denetiminde görevli yapı denetim ve işletme yetkilileriSORUMLUgörüldü.
Otel sahibi, yapı müteahhit firmaları, otelin projelendirme, uygulama ve denetiminde görevli kişiler, elektrik ve mekanik tesisatın tesis edilmesiyle, tesisatın bakım, onarım ve işletmesinden sorumlu kişi ve firmalar, yapı ruhsatı vermeye yetkili merciler, yapıyı sigorta eden şirket, iş sağlığı güvenliği uzmanı ile işverenKUSURLUbulundu."
DUYUMLAR, AİLELERİ RAHATSIZ ETTİ
Raporu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hemen "Bu rapor korsan bir rapordur" dedi. CHP'li Bolu Belediyesi sorumlu olarak gösterilseydi bakan böyle bir açıklama yapar mıydı bilemem ama, hem Adalet Bakanı, hem Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı olan Yılmaz Tunç'un bu açıklamasının ardından hemen yeni bir heyet oluşturuldu. Gerçekler neyse ortaya çıkarılmalı. Bunun için bilirkişiler üzerinde asla baskı kurulmamalı. Sorumlu, kusurlu kimlerse gerekli cezalara da çarptırılmalı.
Yangında yakınlarını kaybeden ailelerin üzüntüsü sonsuz. Şimdi de bilirkişi değişikliğinden sonra "Yangın çıkmasından sorumlu olan bazı kişilerin sorumluluktan kurtarılacağına ilişkin duyumlar, aileleri son derece rahatsız ediyor. Aileler, bu süreçte birlik-beraberlik içinde olmalı ve gelişmeleri çok yakından izlemeli. Bu arada Adalet Bakanlığı da, söylentileri önlemek, hukuki yanlış yapılmaması adına bazı önlemler aldı ve Bakanlığın üst düzey yöneticilerinden birisini geçici olarak Bolu'da görevlendirdi. Bu da önemli bir adım.
SİYASET YASAĞINI KALDIRDILAR