Yadırgamayın, Yunanistan bunu hep yapıyor!
İzmir, Muğla ve Aydın il sınırlarımız içinde bulunan 20 ada, üç kayalığın Yunanistan tarafından işgal edildiğini, bu adaları silahlandırdığını, asker bulundurduğunu yıllardır yazıyoruz. Gayri askeri statüde olması gereken 23 adada Lozan Antlaşmasına aykırı olarak Yunan askeri birliklerinin bulunduğunu da belgelerle aktarıyoruz. O yüzden, Yunan sahil güvenlik botunun Bodrum-Akyarlar'a, Datça kıyılarına kadar hiçbir engelle karşılaşmadan gelişini yadırgamadım. Bu konuları gündeme getiren emekli askerleri, Milli Savunma Bakanlığı kendince cezalandırıyor. Örneğin orduevlerine, askeri kamplara girişlerini yasaklıyor. Açıkçası bu onların umurunda bile değil.
Türkiye Cumhuriyeti, Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterindeki ASELSAN üretimi mobil radarlarla 48 Deniz Mili (89 km.) mesafedeki Yunan Sahil Güvenlik botları ve Yunan savaş gemileri 24 saat izleniyor. Bodrum Akyarlar'a 3,5 mil mesafedeki İstanköy Adası'ndan gelen Yunan Sahil Güvenlik (SG) botu ve Datça'ya 8,5 mil mesafedeki Sömbeki Adası'ndan gelen diğer Yunan SG Botu, ASELSAN Mobil radarlarında görünmesine rağmen, bunlara müdahale edilmediği belirtiliyor. İhmali olanların belirlenmesi konusunda İçişleri Bakanlığı'nca soruşturma bile açılmıyor!
ADALARIMIZDA YUNAN KARAKOLLARI
Yunan basını, Yunan Sahil Güvenlik botlarının göçmen kaçakçılığı yapan botu takip ederken Türk karasularına girdiğini belirtti. Ancak, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuk Sözleşmesi'nin 111. Maddesine göre, kesintisiz izleme hakkı, izlenen geminintekneninbotun kendi devletinin karasularına veya üçüncü bir devletin karasularına girmesi ile sona erer. Yani, göçmen kaçakçılığı yaptığı iddia edilen botlar Türk karasularına girdiği andan itibaren Yunan SG botlarının izlemeyi sona erdirmesi ve Türk karasularına girmeden geri dönmesi gerekirdi.
Bu gelişmeleri ülkemizde en yakından izleyen isimlerden Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli kurmay Albay Ümit Yalım'dır. Yalım, "Yunanistan, İzmir Koyun Adası'nda ve Aydın Hurşit Adası'nda Sahil Güvenlik Karakolları kurdu. Karakollar, 9. Yunan Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapıyor. Yunan SG Komutanlığı resmi internet sitesinde, anılan karakolların adresleri ve telefon numaraları ile e-posta adresleri de yayınlandı.Bu karakollarda görevli Yunan SG botları, işgal altındaki Koyun, Hurşit, Fornoz, Eşek, Bulamaç, Kalolimnoz ve Keçi adalarını Türk karasularında her gün devriyede. Dolayısıyla Yunan SG botları her gün Türk karasularını ihlal ediyor. Türkiye, buna seyirci kalıyor" diyor.
KORSANLIK YAPIYOR
Yunanistan'ın Ege Denizinin Türk karasularında deniz korsanlığı yaptığını, vatandaşlarımızın ölümüne sebep olduğunu belirten Ümit Yalım, Yunan Sahil Güvenlik askerleri ve dönemin Yunan Başbakanı Antonis Samaras ile Denizcilik ve Adalar Politikası Bakanı hakkında soruşturma açılması için 6 Haziran 2018'de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığı'na başvurmuştu. Ancak, bugüne kadar soruşturma açılmadığını belirtti.
Ümit Yalım, dönemin Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos'un, Muğla Keçi Adası'na geleceğini bir gün öncesinde devletin bütün kurumları ile birlikte Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildirmeme rağmen, Cumhurbaşkanı, hiçbir engelle karşılaşmadan 7 Mart 2017'de tenezzüh (gezinti) teknesiyle Keçi Adası'na gelmişti. SÖZCÜ, bu olayı manşetine taşımıştı.
Yunan Savunma Bakan Yardımcısı Alkiviadis Stefanis, 13 Mart 2020'de, İzmir Koyun Adası Türk karasularında, Yunan taarruz botu ile egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı.
Mayıs 2020'de Yunan Sahil Güvenlik Botu, Bodrum kıyılarında Türk karasularında seyir halinde olan Türk yatına taciz ateşi açtı. Kasım 2020'de Yunan Savaş gemisi, Bodrum Karaada açıklarında Türk karasularında seyir halinde olan jet ski'li Türk gencine ateş açtı.