Suriyedeki her gelişme bizi ilgilendirir

Komşumuz Suriye'de en çok korkulan, mezhep ve etnik ayrımcılığının devam etmesi. Mezhep ayrımcılığının yaşanmaması için yalnız Suriye tarafında değil, Suriye'nin sınır komşusu Hatay'da kanaat önderleri, siyasetçiler, il yöneticileri bir araya gelip neler yapılması gerektiğini konuşuyor. Bu konuda çaba gösteren herkese yürekten teşekkür ediyoruz.

Yıllarca Suriye Devlet Başkanlığı görevinde bulunan Hafız Esad, Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Mağaracık köyünde doğmuş. Hatay'ın Türkiye'ye katılmasından sonra ülkemizden yaklaşık 200 bin Ermeni ayrıldı. Onlar Halep, Şam, Beyrut'a yerleşti. Ancak, Türkiye'den gelenler olduğunda "Memleket havası getirdin" deyip sarılıyorlar.

KORKU İÇİNDE OLANLAR VAR

Üç dönem Hatay Milletvekilliği, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapan Mehmet Dönen de yıllardır ayrımcılığa tabi tutulan bazı gruplar gibi yeni dönemde de başkalarının ayrımcılığa uğramaması için çaba gösteren isimlerden. "Bizim orada yapılması gereken, Sünni bölgeden etkin olacak insanların gidip onlara, 'Ayrımız-gayrımız yok. Mezhep meselelerini sıçratmamamız gerekir" demeleri gerektiğini belirtiyor.

Türkiye'nin 2018'de "terör örgütü" olarak kabul ettiği HTŞ, şu anda ülkede etkin. Bunların karşı olduğu ise Nusayriler. "İdlib'ten gelip baskın yapacak" gibi söylentiler çıkarılıyor. Bu söylentiler Nusayrileri hayli etkiliyor. O yüzden, Sünni kesimin din adamları, siyasetçileri, kanaat önderlerinin Nusayrileri motive etmesi, "Biz yanınızdayız. Siz hiç moralinizi bozmayın" demesi gerekiyor.

Hataylılar da, "Suriye'de şimdi ne olacak" diye merak ediyor. Nusayri kesiminin çok kaygılı olduğu belirtiliyor. Barışın, huzurun, kardeşliğin şehri Hatay ilimizde de değişik mezhep mensupları arasında da özellikle Nusayrilerin, Suriye'deki gelişmelerden kaygı duyduğunu öğreniyoruz.

ATATÜRK'ÜN HASSASİYETİ

Sınır boylarında Suriye ile ilgili genel görüş, sıkıntılı bir dönemin yaşanacağı. Oradaki olumsuzluklar, ülkemizde bulunan akrabalarını da üzer. Örneğin adını sıkça duyduğumuz Afrin'deki Kürtlerle, Kırıkhan ilçemizdeki Kürtler akraba. Hatay'ın sınırı çizilirken oradaki Kürtler, Türkiye ile birlikte oldular.

Atatürk'ün emriyle Karasu, iki ülke arasında sınır oldu.Amaç, hem Türkiye hem Suriye tarafında yaşayanlar o sudan yararlanmalarıydı. Lazkiye ile Samandağ ilçemiz arasındaki mesafe 20 kilometre. Yani, bizler, Suriye ile iç içeyiz. Onların başına gelecek her felaket bizleri de derinden etkiler, üzer.

Yeni dönemde en çok korkulan, "öç almak", "soykırım" teşebbüsünde bulunulması. Haksızlık yapana, kanun önünde hesabı sorulmalı. Yoksa, yeni yönetimin Esad rejiminden ne farkı olur

ESNAFIN TUTUMU ÖNEMLİ

Mehmet Dönen de sözü edilen illere değişik zamanlarda gidip geldi. Sünnilerle Ermeniler, Sünnilerle Nusayriler arasında geçmişte bir kavga yoktu. Çünkü Hıristiyanlarda esnaf ağırlıklı yapı var. Birbiriyle daha uyumlu oluyorlar. Ülkemizde de geçmişte yaşanan mezhep kavgalarında olayların önlenmesinde esnaf hep ağır basmış, sağduyulu olmuştu.

HTŞ'nin yapısını, Hataylılar da yakından biliyor. Bunlar, Suriyelilerden çok Özbekistan, Çeçenistan, Türkmenistan, Tacikistan'dan, Türkistanlıdan oluşuyor.