Siyasi partilerde hareketliliğin nedeni

Partilerin genel merkezleri de TBMM'de parti grupları da hayli hareketli. CHP'nin ve diğer muhalefet partilerinin içini karıştırmak için söylentiler çıkarılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu soruşturmalarla, diplomasıyla halkın gözünden düşürme planları hızlı bir şekilde işletiliyor. Tüm bunlar olurken, TBMM'de muhalefetin şiddetle karşı çıktığı bazı yasa teklifleri, muhalefetin tüm engelleme çabalarına rağmen geçiriliyor.

AKP, milletvekili sayısını artırmak için hemen tüm partilerin içinde. Hedef, Anayasa değişikliği için milletvekili sayısını 400'ün üzerine çıkarmak. Böylece, yapılacak bir değişikliği halk oylamasına götürmeden yürürlüğe koymak. DEM Parti'nin Anayasa değişikliğinde AKP ile birlikte hareket etmesi Cumhur İttifakı'nın işini kolaylaştıracak. DEM kulislerinde, "AKP'nin vereceği tavize göre" hareket edileceği belirtiliyor.

İMAMOĞLU BAŞKANLARLA

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı göstermesi beklenen Ekrem İmamoğlu, dün Ankara'ya geldi. İmamoğlu, ABB Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte cezaevinde tutulan Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ'ın annesi Gönül Özdağ, kardeşi Hilal ve oğlu Alp'i ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Ziyarete Zafer Partisi Başkan Vekili Ali Şehirlioğlu da katıldı. Çıkışta "Aranızda bir ayrışma var mı" sorusunu ise İmamoğlu ve Yavaş "Hayır, yok" şeklinde yanıtladı. İmamoğlu, perşembe günü saat 11.00'de CHP'nin 81 il, kadın ve gençlik kolları başkanlarıyla bir araya gelecek. Kuşkusuz, gündemde "ön seçim" olacak.

CHP'den ayrılıp AKP'ye gidecek milletvekili var mı Böyle bir olasılık şimdilik gözükmüyor. Hatta, her zamankinden daha da partiye bağlılık var. Zaman zaman sorun yaşansa da bunlar konuşularak çözülüyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ön seçime katılımın fazla olması için çaba gösteriyor. Bir taraftan partiye yeni kayıtlar yapılırken, bir yandan da, "Tek adaylı olsa bile ön seçime katılımın yüksek olması" hedefleniyor.

CHP'nin önceki dönemlerde yaptığı ön seçime, teamül yoklamasına katılım yüzde 53 civarında olurken, Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, bu oranın 23 Mart'ta yapılacak ön seçimde yüzde 65-70'e çıkacağını bekliyor. CHP üyelerinin geniş katılımı genel merkez ve İmamoğlu için moral olacak.

YAZICI'NIN GİDECEĞİ BELLİYDİ

Gelecek Partisi (GP) Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, bazılarının itirazına rağmen Prof. Dr. Serap Yazıcı'nın milletvekili adayı yapılmasını sağlamıştı. Serap Hanım da, "Altılı Masada", özellikle Anayasa taslağı çalışmalarına önemli katkı sunmuştu. O geride kaldı.

Bolu-Kartalkaya otel yangınıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy hakkında TBMM'de Soruşturma Komisyonu kurulmasına ilişkin muhalefet milletvekillerinden oluşan 260 imzalı önerge hazırlandı. Önergeyi muhalefet milletvekillerinden bir tek Serap Yazıcı imzalamadı. Bu ve benzeri bir başka olay, gidişin ayak sesleri olarak algılanmıştı ama yine de Yazıcı'nın, Davutoğlu'nu bırakıp gideceğine ihtimal verilmiyordu.

Cumartesi günü saat 15.00 civarında, "Gördüğüm lüzum üzerine Gelecek Partisi'nden istifa ediyorum" açıklamasını yapan Yazıcı'nın, gördüğü lüzumun, pazar günü AKP'ye katılmak olduğu anlaşıldı. Bu duruma en çok üzülen ise Genel Başkan Ahmet Davutoğlu oldu. Ankara Milletvekili Nedim Yamalı'nın AKP'ye katılmasına ise partide şaşıran olmadı.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının yoğun olduğu günlerde İsrail Büyükelçiliği önüne milletvekilleri gitti. Gitmeyen sadece Serap Yazıcı olmuştu.