Olayı sulandırmayı bırakın da, gereğini yapın
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere turizm işletme belgesi veriliyor. Kültür, turizm koruma ve gelişim bölgeleri, turizm merkezleri içinde her ölçekte imar planları yapmak konusunda yetkili olan da bakanlıktır. Buralarda yapımkullanma izni belgesi yerine geçen yatırım, işletme belgeleri de bakanlık tarafından veriliyor. En azından 17 bin metrekare toplam inşaat alanı olan koca otel için 3 bin 284 metrekare ruhsat alanı gösterilmiş. Demek ki 14 bin metrekare imar çetesi, beton lobisi rant uğruna onlarca canımızı diri diri yaktı.
Bu belgeler verilmeden projelerin ruhsata uygunluğunun, yapının projeye uygun yapılıp yapılmadığının, yangınla ilgili gerekli önlemlerin alınıpalınmadığının (örneğin yangın merdiveni) araştırılması, bunların uygunluğu görüldükten sonra yapımkullanma izni belgelerinin verilmesi gerekir. Turizm işletme belgeli işyerleri; (uzun süre) işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma yükümlüğünden muaf tutulmuş. Turizm işletmelerinin, bakanlıktan aldıkları işletme belgeleri yeterli sayılmış.
RUHSAT, 15 GÜNDE VERİLİYOR
10 Ağustos 2005 tarihinde yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'te turizm işletmeleri de kapsama dahil edildi. Tesisin bulunduğu yere göre belediye veya il özel idaresi tarafından açılış ruhsatı veriliyor. Yetkili idare tarafından turizm işletmesine verilecek ruhsat için kolaylıklar da getirildi. Başka bir işleme gerek kalmaksızın 15 gün içinde ruhsatı veriliyor.
Bununla birlikte ruhsat veren makamın; işyerlerinde aranılacak genel koşulları arasında yer alan yangın önlemlerin alındığını gösterir (esasen işletme belgesi dosyasından bulunması gereken) itfaiye raporunun olup olmadığının da araştırması gerekiyor.
KİMLER SORUMLU
Bina yangınlarının en aza indirilmesi, yangınların söndürülmesi ve yangın öncesi alınacak önlemleri içeren Yönetmelik 19 Aralık 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Yönetmelik uyarınca gereken önlemleri almakla yükümlü olanlar yönetmelikte şöyle belirtildi:
- Yapı ruhsatı veren idare (Bakanlık), yapı sahipleri, yapımyapı denetim işinde görevli teknik elemanlar, yükleniciler.
- Yangın söndürme ve algılama, duyuru, acil aydınlatma vb. aktif güvenlik sistemlerinin yeterli olmaması, projenin eksik, hatalı yapılmasıstandartlara uygun olmamasından yükleniciler, kurulu sistemin işletilememesinden kaynaklanan hallerde işletmeciler.
SORUMLU ÖZEL İDARE DEĞİL Mİ
Yangın önlemleri arasında yer alan acil aydınlatma, yönlendirme, yangın algılama ve uyarı sistemlerinin bina sahibisorumlu müdürünün sorumluluğu altında standartlara göre sistemin gerektirdiği rutin kontrole, teste ve bakıma tabi tutulması gerekiyor.
Binanın duman kontrolünün, binanın güvenli bir şekilde boşaltılması sağlayacak şekilde tasarlanmasıyapılması ve çalışır durumda tutulması da zorunlu.
Turizm belgeli işletmeler Bakanlık denetim elemanları tarafından denetleniyor. (İşyeri açma ve çalıştırma izni, idareler bile işletme belgesinin dayanağı olan konularda denetim yapamaz.) Belediye sınırları dışındaki yangınlar için planlama yapılması, ekipdonanımı hazırlama işlerinde il özel idaresi yetkili. Eğer, Bolu Büyükşehir Belediyesi olsaydı, bu işler Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilecekti.
"İZİN ALINMADAN GÖZALTI KARARI VERİLEMEZ"