Mafyanın 92 milyar liralık mal varlığına el konuldu

Organize suç örgütlerine karşı mücadele verilirken, suç örgütlerinin de Emniyete karşı operasyon yaptıkları anlaşılıyor. Onları etkisiz kılmak, operasyonlarda daha fazla ileriye gitmelerini engellemek istiyorlar. Son operasyonlar, gizli tanığın iddiaları üzerine bazı emniyet mensuplarının tutuklanmaları, ister istemez bütün görevlileri ve polisi çekingen hale dönüştürür. Operasyon yapan, operasyona uğramaktan çekiniyor.

Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nda gizli tanık kullanılması vardı. Ancak, yönetmeliği yayımlanmadığı için işlerlik kazandırılmamıştı. İstanbul'da genelevde "sermaye" olarak çalıştırılan kadınlar borçlandırılıyordu, senet alınıyordu. Kadınlar, korkudan bu durumu ilgili makamlara şikayet edemiyordu. Şikayetçi oldular ama isimlerinin bilinmemesi, zarar görmemeleri için hepsine birer numara verildi. Polis bu süreçte önemli suç kanıtlarına da ulaşmıştı. Kadınlar o günlerde genelev patronlarının zulmünden kurtarılmıştı.

İŞTE TÜRKİYE'NİN ORGANİZE İŞLERİ

Önceki İçişleri Bakanı döneminde de operasyonlar yapılıyordu. Ancak, Ali Yerlikaya'nın gelişiyle birlikte operasyonlarda büyük yol kat edildiği gibi, uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel yüzlerce suç örgütü çökertildi. Eğer üzerlerine gidilmezse bunların tekrar canlanacağı da biliniyor. Ali Yerlikaya'nın göreve başladığı 1 Haziran 2023'ten, 6 Mayıs 2024 tarihine kadar organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda bu yapıların yaklaşık 92 milyar lirayı bulan para ve mal varlıklarına el konuldu. Operasyonlarda 8 bin 910 kişi gözaltına alındı, bunlardan 3 bin 300'ü tutuklandı. Bin 818'i hakkında adli kontrol uygulanması kararlaştırıldı. "Organize İşler Tablosunu" inceleyelim:

GİZLİ TANIKLIĞI TARTIŞILIYOR

Ayhan Bora Kaplan (ABK) suç örgünün iki numaralı şüphelisi olan Serdar Sertçelik'in "Gizli tanık" yapılmasının doğru olmadığı belirtiliyor. Ancak örgütün daha üst yapısını ve farklı faaliyetlerini ortaya koyacaksa gizli tanık yapılabileceği ifade ediliyor. Örgütün içindeki bu kişinin olsa olsa "İtirafçı" olabileceği anlatılıyor. Nitekim, "Gizli tanık" yurtdışına kaçtı, diğer gizli tanık da örgütün gücünü görünce tanıklıktan çekildi, gerekçe olarak ifadesini baskı altında vermesini gösterdi. Örgütten şikayetçi olanlar gelişmeler karşısında şikayetlerinden vazgeçerse, buna da şaşırmayalım.

Serdar Sertçelik, söylemediklerinin ifade zaptına geçirildiğini öne sürüyor. Bu kişinin ifadesini mahkemede tekrarlaması gerekir. Aksi halde dosyanın çökebileceği belirtiliyor. Sertçelik'le yurtdışında olduğu dönemde temas kuran ve yurda dönmeye ikna eden Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, bu kişinin kaçmasından sonra yeniden yurda dönmesi için çabasını şöyle anlattı:

ALDIĞIM TALİMAT ÜZERİNE

"Serdar Sertçelik'le ilk 28 Şubat 2024 tarihinde iletişime geçtim, daha sonra da konuşmalarımız oldu. Hepsinin ses kaydını aldım. İdari tahkikata konu olsun diye ibraz ettim. Sertçelik hakkında yakalama kararı vardı. Bu sebeple Ayhan Bora Kaplan dosyasında

ifadesinin alınması gerektiğinden iletişime geçtim. Talimatları amirlerimden aldım.

Soruşturmayı yürüten C.Savcısı ile yapmış olduğum görüşmede Serdar Sertçelik'in gizli tanıklığının ortadan kalktığı ancak beyanlarının geçerliliğinin devam ettiği, bununla ilgili araştırmalar yapılması, şahsın mahkemede tekrar bu konuyla ilgili ifade vermesi gerektiğini söyledi.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı kovuşturma dosyasından Serdar Sertçelik'in ifadesinin alınacağını belirtmesi üzerine ilgili Başsavcı Vekiline konuyu anlattım. Görüşmede Serdar Sertçelik'in ülkeye getirilmesi yönünde çalışmaları olduğunu, dosyadaki deliller sonucu iddianamenin düzenlendiğini, mahkemede de tekrar ifade alınacağını söyledi. Serdar Sertçelik'in getirilmesi halinde Tanık Koruma Kanunu kapsamında ifadesinin geçerliliği konusunda talimat almam sebebiyle görüşmeler yaptım."