İşte başkanların denetim karnesi
7 Kasım Perşembe günü Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, Başkanvekili Ertan Işık'ın başkanlığında toplanmıştı. AKP Grup Başkanvekili Nihat Yalçın, konserlere ödendiği öne sürülen paraları gündeme getirdi. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Ertan Işık, "Yalan beyanlarda bulundunuz. Maziniz bizi sorgulamaya müsaade etmez. 60 konser yaptık, bunlardan 19 Mayıs ve 29 Ekim konserlerini gündeme getiriyorsunuz. Rahatsızlığınızı anlıyorum" dedi.
İşte o bağırıp-çağırmalar sırasında, Ertan Işık'a AKP'li bazı üyeler, "Size Devletin gücünü hissettireceğiz, Devletin gücünü göreceksiniz" dedi. 11 Kasım'da bu köşede yayımlanan yazının başlığı şuydu: "Ankara Belediyesine Devletin gücünü göstereceklermiş!"
HEPSİ AYNI GÜN OLDU
Yazımın yayımlandığı 11 Kasım'da, Avukat Fatma Saçak Akbulut, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sanatçı Ebru Gündeş, organizasyonu düzenleyen şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukat Fatma Hanımla konuştum. Suç duyurusunda bulunmasının nedenini, belediye aleyhine açılan bir alacak davasını kazandığını, ancak belediyenin yaklaşık 2 milyon lira tutan vekalet ücretini kendisine ödemediğini belirtti, "Benim alacağım ödenmemesine rağmen Ebru Gündeş konseri için 44 milyon lira harcandığını öğrenince bu zoruma gitti. Bunun üzerine Savcılığa suç duyurusunda bulundum. Ben alacağımın derdindeyim" dedi.
Suç duyurusunun yapıldığı gün yani 11 Kasım Pazartesi günü Mansur Yavaş, AKP döneminde yapılan konser harcamalarıyla kendi dönemindeki harcamaları da kuruşu kuruşuna açıkladı. Dahası, iddialar üzerine hemen soruşturma başlattığını da duyurdu.
Mansur Bey, basın açıklaması sonrası odasına geçtiğinde, Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan konser şikayeti üzerine iddiaları soruşturmak üzere iki mülkiye müfettişinin belediyeye geldiği bildirildi. Aynı saatlerde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne müfettiş gönderiyordu. SGK'nın alacakları da hemen gündeme getirildi ve Devletin gücü böyle gösterilmeye çalışıldı.
BELEDİYEYE POLİS GELİYOR
Belediyelerin teftiş kurulları var. ABB Teftiş Kurulu tam 346 soruşturma yapmış. AKP dönemiyle ilgili önemli yolsuzluklar ortaya çıkarılmıştı. Mansur Yavaş, ortaya çıkarılan yolsuzluğu 4 katrilyon lira olarak açıklamıştı. Bu dosyaların bir kısmı hakkında takipsizlik kararı verildi. Diğerleri bekliyor. Yavaş, gönderdikleri dosyaların çoğunun kapağının bile açılmadığını sıkça gündeme getiriyor.
Belediyelerden müfettiş eksik olmuyor. CHP'li belediyelerin bu durumdan rahatsızlığı yok. Müfettişlerin ikisi gidiyor, üçü geliyor, Odaları var. Her istedikleri hemen yerine getiriliyor. Ancak şu günlerde farklı bir uygulamaya geçildi. Mali Şube'den polis geliyor, savcının istediği bazı belgeleri istiyor. Bu durum çalışanlarda tedirginlik yaratıyor. O kadar ilginç olaylar yaşanıyor ki, bir dosyanın aslı isteniyor, bakıyorsunuz, aynı dosya başka bir C. Savcısının önünde.
İçişleri Bakanlığı döneminde Süleyman Soylu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu görevden almak için "Belediyede 505 terörist var" iddiasını TBMM'de gündeme getirdi. Belediye, bir değil, tam üç kez bakanlığa yazı gönderdi, "Bu kişilerin isimlerinin bildirilmesini" istedi. Soylu, isim bildiremedi. Görevinden alınan İmamoğlu değil, bakanlıktan gönderilen Soylu oldu.
İÇİŞLERİ BAKANI, NE DEDİ
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na 17 Mayıs 2024'de soru önergesi verdi. Önergede, hangi illerde büyükşehir belediyeleri hakkında soruşturma yapıldığını sordu. Bakan önergeye 17 Eylül 2024'de cevap verdi. Ancak, hangi illerde denetim yapıldığını belirtmeden Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında 31 Mart 2019 ile 31 Mart 2024 tarihleri arasında büyükşehir belediyelerinde 450 araştırma, araştırma ön inceleme onayı alındığını, il adı belirtilmeden büyükşehir belediyelerinde 45 denetim yapıldığını söyledi.