İmamoğlu'nun yerine belediyeye kayyum atanır mı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, İşletme Fakültesi'nden aldığı diploması, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından iptal edildi. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Zülfikar, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 1994-1997 yılları arasında üniversitesinden izinli olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı görevini yürüttü. Yani, Erdoğan'la uzun yıllar birlikte çalışan bir isim.

Erdoğan, Belediye Başkanlığı'ndan ayrılınca, Bülent Zülfikar asistanlığından beri çalıştığı Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları kliniğinden, yaşanan bazı rahatsızlıklar nedeniyle dönemin rektörü Prof. Dr. Bülent Berkarda tarafından alındı, Hematoloji bölümüne verildi. Zülfikar, bu atamayı durdurmak için çok gayret etti ancak çocuk kliniğine dönüşü gerçekleşmedi. Berkarda'dan sonra rektörlüğe atanan Prof. Dr. Kemal Alemdar döneminde de talebini yineledi. Ancak, isteği uygun bulunmadı. 2000 yılında profesör oldu.

İKTİDAR DEĞİŞİNCE YÜKSELDİ

Seçimler yapıldı, AKP tek başına iktidara geldi. Erdoğan, Belediye Başkanlığı döneminde Sağlık Dairesi Başkanlığı görevinde bulunan Bülent Zülfikar'ı 2004-2008 döneminde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi yaptı. 2003 yılında ise İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne atadı ve halen Zülfikar bu görevi yürütüyor.

İktidara yakın bir politika izlediği belirtilen Bülent Zülfikar'ın, daha önce YÖK üyeliği yapması nedeniyle YÖK üzerinde rektör ve dekan atamalarında da etkili olduğu sıkça konuşuluyor. Ancak, bu atamalarda sorun yaşanmadığı için konu gündeme gelmiyor.

BU KARARLAR HERKESİ BAĞLAR

Ekrem İmamoğlu'nun fakülte diplomasını, rektörlüğünü Bülent Zülfikar'ın yaptığı İstanbul Üniversitesi Yönetimi geçersiz saydı. Diplomanın geçersiz sayılması belediye başkanlığından alınmasını gerektirmiyor. Diploma olmadığı için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Cumhurbaşkanı adaylık başvurusu kabul edilmeyecek. Bu arada, İmamoğlu'nun, diplomasının iptaline ilişkin yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde İdare Mahkemesi'ne başvuruluyor. Bu süreçte mahkeme nasıl karar verir bilemeyiz.

Daha önce Yargıtay ve Danıştay Dava Daireleri Kurulu'nun 1973 tarihli içtihatları var. Daha önce bu köşede kararları ayrıntılı olarak duyurmuştum. Onları hatırlatalım:

Yargıtay içtihadı: Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu'nun, 27 Ocak 1973 tarih, 19726 esas, 19732 sayılı kararında "iptal davası süresi veya kanunlarda özel bir süre varsa bu süre içinde yahut iptal davası açılmışsa dava sonuna kadar, geriye yürür şekilde geri alabilir. Bu süreler geçtikten sonra yanlış tasarrufun, geriye yürür şekilde, geri alınamaz" deniliyor.

Danıştay Büyük Genel Kurul kararı: Danıştay'ın 22 Aralık 1973 tarihli ve 19688 esas, 197314 sayılı Büyük Genel Kurul kararında, "Açık hata, gerçek dışı beyan ya da hilenin varlığı halinde, idarenin gerçekleştirdiği işlemini her zaman geri alabilir. Bunun haricinde işlemin geri alınması, iptal davası açma süresi ile sınırlıdır" deniliyor.

Önemli bir hukukçu, içtihatları SÖZCÜ'ye şöyle değerlendirdi: "Yargıtay ve Danıştay Büyük Genel kurul kararları kanun hükmündedir. Herkesi bağlar. Üniversitesi İmamoğlu'nun diplomasını iptal edemez. Etse bile yargıdan döner."

KARARI ALAN, ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ

Evet, İşletme Fakültesi Yönetimi, İmamoğlu ve aynı dönemde KKTC Girne Amerikan Üniversitesi'nden yatay geçiş yapanların işlemlerinde herhangi bir sorun olmadığını, CİMER'e yapılan şikayet üzerine rektörlüğe bildirmişti.

Diploma konusu dallandı, budaklandı. Konu C. Savcılığı'na intikal etti. Sonuçta, usulüne göre öğrencileri fakültelerine alan, mezun olduklarında ders notlarını inceleyen fakülte, mezun olacakların diplomalarını hazırlayıp üniversite rektörlüğüne sunar. Rektörlük ayrıca bir araştırma gereği duymadan diplomaları imzalar. Yani, tüm sorumluluk, hatalı verildiği anlaşılsa bile bunları iptal etme yetkisi fakülte yönetim kuruluna aittir.