İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması ve ardından tutuklanmasının önemli gerekçelerinden birisi Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Raporu olduğu söyleniyor. MASAK, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki Kanundan gelen yetkiye dayanarak suçtan kaynaklanan bir mal varlığını ve bu mal varlığının aklandığını, ayrıca suçtan elde edilen, aklanan mal varlığının terör bağlantısı kişi veya örgütlere verilip verilmediği konusunda çalışma yaptı.
Raporun, gözaltına alınmalardan iki gün önce hazırlandığı muhalefet tarafından öne sürüldü. Oysa, Savcılığın MASAK'a 3 Mart'ta inceleme konularını bildirdiği, MASAK'ın raporunu 17 Mart 2025 tarihinde, yani gözaltılardan önce gönderdiği anlaşıldı.
"TERÖR" KONULU ÜÇ İDDİA
Savcılığın, MASAK tarafından araştırılmasını istediği Ekrem İmamoğlu'nun "Terör örgütü bağlantılı" iddiaları yazıda şöyle belirtildi:
1-"FETÖ üyeliği ve örgüte finans sağlamak" gerekçeleriyle 18 Ağustos 2016 tarihinde tutuklanan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun danışmanı olan Erkan Karaarslan'ın, sahibi olduğu şirketlere, Ekrem İmamoğlu, Avcılar, Beylikdüzü ve Sarıyer belediyelerinden toplamda 10 milyon 329 bin TL danışmanlık ücreti aktardı.
2-Erkan Karaarslan ile İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde 1 milyon 754 bin TL'lik danışmanlık anlaşmasının yapıldığına ilişkin "İstihbari mahiyette" olan iddia soruldu.
3- İmamoğlu'nun, gayrimenkul alım -satım ilişkisinde bulunduğu Tahir Başarır, Lütfü Ağgül, Mustafa Çobanoğlu isimli şahısların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen bazı soruşturmalarda adları geçiyor. Bu konuda ayrıntılı bilgi istendi.
MASAK raporunda, suç gelirinin ve aklama suçunun ortaya konulmasındaki nihai takdirin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda olduğu, Başsavcılık yazısında talep edilen gerçektüzel kişiler hakkında elde edilen verilerle hazırlanan Mali Analiz Raporu'nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi sonuç ve kanaatine varılmıştı.
AKLAMA VE TERÖRE İLİŞKİN TESPİT YOK
MASAK Raporuna bakıldığında Ekrem İmamoğlu'nun mal varlığının suç geliri kaynaklı olduğuna ilişkin herhangi bir veri bulunmadığı gibi suç gelirinin aklandığına dair bir saptama yok.
"İstihbari mahiyetteki bilgi"ye göre Erkan Karaarslan ile danışmanlık sözleşmesi bulunduğu, ancak böyle bir sözleşmenin varlığı ispatlanmadığı gibi buna ilişkin ödeme kaydına da rastlanılmadı. Ekrem İmamoğlu'nun gayrimenkul alım- satım ilişkisinde bulunduğu bazı kişilerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen bazı soruşturmalarda adları geçtiği raporda yer alıyor. Ancak Ekrem İmamoğlu'nun bunları bildiği yönünde bir bulguya ulaşılamadı.
ÖRGÜT İDDİALARININ SONUCU
İmamoğlu ile ilgili terör suçlamalarından sonra, yazıda ve MASAK raporunda adı geçen Erkan Karaarslan hakkındaki suçlamalara ilişkin Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi "Gereğini düşündü" ve 24 Aralık 2021 tarihinde şu kararı verdi:
1-Sanık Erkan Karaarslan'ın üzerine atılı bulunan 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçunu işlediğinin sabit olmaması nedeniyle sanığın atılı suçtan CMK'mn 2232-e maddesi gereğince BERAATİNE.
2-Sanık Erkan Karaarslan'ın üzerine atılı bulunan 'Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet' suçunu işlediğinin sabit olmaması nedeniyle sanığın atılı suçtan CMK'nın 2232-e maddesi gereğince BERAATİNE.
3-Sanık hakkında CMK 1093-a maddesi gereği yurt dışına çıkışının yasaklanmasına dair uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına.
4- Mersin Adli Emanet Memurluğunun 20174965 Emanet sırasında kayıtlı emanet eşyalardan sanık Erkan Karaarslan yönünden 151 adet CDDVD'nin sanığa iadesine.
Erkan Karaarslan, adli dosyaları incelendiğinde, bu kişinin 2016 yılının Ağustos ayında tutuklandığı, Eylül 2017'de serbest bırakıldığı, 2017 yılının Ocak ayında aynı dosyadan tekrar tutuklandığı, 2019 yılının Eylül ayında tahliye edildiği, 24 Aralık 2021'de de yerel mahkemede tüm suçlamalardan beraat ettiği anlaşılıyor.
MASAK RAPORUYLA EŞLEŞİYOR
Savcılığın MASAK'a gönderdiği raporda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Avcılar, Beylikdüzü ve Sarıyer belediyelerinden Erkan Karaarslan'a toplam 10 milyon 329 bin TL danışmanlık ücreti aktardığı belirtilmişti. Aynı yazıda, Erkan Karaarslan ile İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde 1 milyon 754 bin TL'lik danışmanlık anlaşmasının yapıldığına ilişkin