Hastanelerde öncelik sırası ve denetimler

"Yenidoğan çetesi'nin ortaya çıkarılmasında, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun, soruşturmayı büyük bir gizlilik içinde yürüten müfettişlerin büyük çabaları oldu. Sağlık Bakanlığı yapan hastane sahibinin bile bu soruşturmadan son dakikaya kadar haberi olmadı. Hemen belirtelim, bu tür olayların yaşanmasının nedeni gerekli denetimlerin zamanında yapılmamasıydı.

Kamu sağlık birimlerinin rutin denetimleri İl Sağlık Müdürlüklerince yapılsa da Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca kamu sağlık birimlerinin "Tüm ülkeyi kapsayacak şekilde" en son genel denetimi 2011 yılında yapılmıştı. Yani 14 yıldır genel denetim yapılmamış. İşte, genel denetimlere yeniden işlerlik kazandırmak için Bakan Memişoğlu, Genel Teftiş Rehberini güncelledi.

DİDİK DİDİK EDİLİYOR

Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından Teftiş Kurulu Başkanı Erkan Hacıfazlıoğlu, 45 müfettişi Afyonkarahisar, Van, Antalya, Muğla, Çanakkale, Balıkesir, Denizli, Aydın ve Uşak illerinde genel teftiş çalışmaları için görevlendirdi. Genel denetim çerçevesinde bütün hizmetler didik didik ediliyor.

Bu görevlendirmeyle ilgili olarak Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık hizmetlerinin, bir ülkeyi yaşanır kılan en önemli ölçütlerden biri olduğunu, insan odaklı, nitelikli ve güvenilir sağlık hizmeti sunmayı temel amaç edindiklerini, koruyan, geliştiren, üreten sağlık modelini hayata geçirmek istediklerini belirtti. Bakan şunları ekledi:

"Kamu hastanelerinin ardından özel hastaneler ile ilgili rehber çalışmamız da devam ediyor. Hazırlanan rehberlerde, bütün alanların denetiminden çok, riskli alanlara ağırlık veriyoruz. Halkın sağlık hizmetine erişimi, acil sağlık hizmetleri, hizmetin kalitesi ve hasta güvenliği gibi konuları ön planda tutup insan merkezli bir yaklaşım sergiliyoruz."

ÖNCELİK RİSKLİ ALANLAR

Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanelerinin genel teftişinde başta acil sağlık, poliklinik hizmetleri, hasta hakları, ameliyathane ve merkezi sterilizasyon, yoğun bakım, mesai ve nöbet, sağlık kurulu, satın alma işlemleri, tıbbi malzeme yönetim hizmetleri ve tıbbi cihaz yönetim işlemleri olmak üzere göreceli olarak çok önemli olan ve riskli olan alanlara ağırlık verilerek hastanelerin iş ve işlemleri denetleniyor.

Bakan talimatıyla, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm kamu hastanelerinin, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile ağız ve diş sağlığı hastanelerinin, özel hastanelerin ve İl Sağlık Müdürlüklerinin denetimini yapacak.

Halen Afyonkarahisar, Van, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Muğla, Uşak illerinde devam eden denetimlerde, 20 farklı bilimsel branşta oluşturulan bilim komisyonlarından alınan görüşler doğrultusunda, güncellenen Teftiş Rehberi esas alınıyor. Rehber, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu bünyesinde yapılan inceleme ve soruşturmalar da dikkate alınarak olası usulsüzlük ve yolsuzlukların önlenmesini amaçlıyor. Denetimlerde, müfettişler tarafından rehberlik faaliyetlerine de ağırlık veriliyor.

Bu denetimlerde yakın bir gelecekte, önemli yolsuzluklar ortaya çıkarılırsa buna da şaşırmayalım.

Öncelik listesine hakim ve savcılar alındı

Sağlık kurum ve kuruluşlarında genel hizmetin aksamasına meydan vermeyecek şekilde poliklinik muayenelerinde öncelik sırasını 7 yıl sonra yeniden belirledi. Sağlık Bakanı Prof.Dr. Kemal Memişoğlu tarafından yayımlanan genelgede öncelik sıraları şöyle belirtildi: