19 Eylül ülkemizde "Gaziler Günü" olarak kutlanıyor. Gaziler hatırlanmalarından dolayı mutlu oluyor. Sivas'ta belediye otobüsüne binen gazi, otobüste kartını okuturken duyduğu "Vatan size minnettardır" sözleri karşısında göz yaşını tutamadı.
"Gaziler Günü" ama, gazilerimizi üzen olaylar da yaşanıyor. Önemli bir dertleri, sıkıntıları olmasa perşembe günü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde, açık havada, sıcaklık gece 6-7 dereceye düşerken gaziler geceyi niçin bakanlık önünde geçirsin Gaziler, geçen pazartesi günü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ı ziyaret etti.
SÜRECE DESTEK GİBİ YANSITILDI
Gaziler, mağduriyetlerini anlattılar, kendileri için ne gibi çalışmalar yapıldığını öğrenmek istediler. Bakan, "Sizinle ilgili çalışmalar var. Ancak şu anda bir şey diyemem" dedi. Bakandan, istediği bilgiyi alamayan gaziler, hakları için eylem yapacaklarını belirtince, Bakan, "Eylem yapmak sizin demokratik hakkınız, yapabilirsiniz" yanıtını verdi. Toplantı bu konuşmalar üzerine sonlandırıldı.
Bakan, pazartesi günü sosyal medya hesabından gazilerle yaptığı toplantıyı, fotoğraflı olarak paylaştı ve altına şunları yazdı:
"Ülkemizin dört bir yanından gelen gazilerimizle, bakanlığımızda bir araya geldik. Canları pahasına savundukları bu toprakları daha güvenli bir geleceğe taşımak ve 'Terörsüz Türkiye' hedefimize kararlılıkla ilerlemek en temel sorumluluğumuzdur. Vatan sevgileri, fedakarlıkları ve cesaretleriyle bizlere yol gösteren kıymetli gazilerimizin hayatını kolaylaştıracak sosyal politikalar geliştirmeye ve her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz."
Gazilerin, bakanın açıklaması üzerine "Terörsüz Türkiye'ye destek" için değil, özlük haklarıyla ilgili olarak bakanlığa gittiklerini, sorunlarının çözümü konusunda adım atılana kadar eylem yapacaklarını duyurdu. Bakan, gazilerin eleştirileri üzerine daha sonra paylaşımını sildi.
BAKIN ORADA NE OLDU
Gaziler, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın verdiği battaniyelerle geceyi geçirmek üzere bakanlık önündeki çimlerin üzerinde kamp kurdu. Bazıları çimler üzerine uzanırken, bazıları da banklarda oturdu. Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Genel Başkanı Erdem erçioğlu,o gece neler yaşandığını şöyle anlattı:
"Saat 21.00 civarında birden fıskıyeler çalıştı. imlerin üzerinde uzanan, banklarda oturan arkadaşlarımız daha fazla ıslanmamak için kaçışmaya başladı. Artık bilerek mi çalıştırıldı, yoksa daha önce ayarlı olduğu için mi sular yükseldi bunu bilmiyorum. Battaniyeler ve üstümüz ıslandığı, ayrıca havanın soğuması nedeniyle sabahı zor ettik. Eylem yapıyoruz ama bizim niçin eylem yaptığımız konusunda bakanlık yetkililerinden gelip soran da yok. Biz de eylemimizi sürdürüyoruz."
Gazileri ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kevser Ofluoğlu, "Gazilerle, bakanlık yetkilileri görüşmüyor ama bakanlıktan yapılan sosyal medya paylaşımında, er gazilerin 'çözüm süreci'ne destek olmak amacıyla bakanlık önüne geldikleri duyuruluyor. Bunu gören gaziler hayli öfkelendi, geliş amaçlarının ve özlük haklarıyla ilgili olduğunu yazıp, söylediler" dedi.
ER GAZİLER NE İSTİYOR
oğu Güneydoğu ve sınır ötesinde gazi olmuş erlerin maaş durumu diğer gazilere göre çok farklı. Yurt genelinde 3 bin 800 er gazi bulunuyor. Bunların emsal maaşı yok. Birinci dereceden altıncı dereceye kadar devlet maaş bağlıyor. En üst seviyede 40 bin lira, en alt düzeyde ise 22 bin lira maaş veriliyor. Ayrıca, Mehmetçik Vakfı tarafından küçük de olsa yardım sağlanıyor.
Yaralandıkları dönemde kendilerine iş hakkı veriliyor. Ancak, gaziler daha çok iş hakkını kardeşlerine devrediyor. Subay, astsubay gazileri gibi kendilerine kira yardımı da yapılmıyor. Aynı çatışmada yaralanan subay, astsubay, uzman çavuşun almış olduğu kira yardımı kadar maaş alamıyorlar. Dernek Başkanı Erdem erçioğlu, "Gaziler arasındaki maaş uçurumun giderilmesini istiyoruz" dedi.
Gazileri bekledikleri bakanlık önünde ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kevser Ofluoğlu, bakanlığın bu tutumunun gaziler tarafından tepkiyle karşılandığını, gazilerinin muhatap alınmadığını belirtti, eylemin gece-gündüz bakanlık önünde devam edeceğinin kendisine söylendiğini ekledi.
Bu gazi, törenden adliyeye niçin koştuGaziler Günü ile ilgili başka bir ilginç olayı daha anlatayım. 2024 yılının Temmuz ayında Lüleburgaz Orduevi'ne, sarıklı, yeşil cübbeli, terlikli 16 yaşındaki bir genç, iki yakını ile birlikte gitti. Oysa, orduevine bu şekilde girmek yasaktı. Nitekim bırakın sarıklı, yeşil cübbeli, terlikli olmayı bir gazi kartıyla girmeye çalıştığında içeriye alınmamıştı.