"Devletin gizli aklıyla" bu süreç ne getirir, ne götürür
Adının ne olacağı konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamamış olsa da, TBMM'nin 2024 yasama yılı açılışı ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından verilen mesajlardan sonra PKK ile yeni bir "Barışma süreci" hızlandı. Bu görüşmeler sonuçlanmadan şimdiye kadar yapılanların ortak özelliklerini hatırlatıp şimdi yapılanın da nasıl sonuçlanacağı konusunda bir öngörüde bulunmak mümkün.
Bölücü terör örgütünün eylem yapmakta, yeni eleman bulmakta, dağdaki elemanlarının hayatta kalabilmeleri için gerekli ikmal malzemelerini göndermekte, kısaca bölge halkından destek almakta zorlandığı dönemler oluyor. İşte ya kendi inisiyatifi ya da hükümetin inisiyatif kullanması ile farklı isimler altında olsa da yeni bir süreç başlatılıyor. Bunların ortak özelliği ise yapıldığı dönemde Meclis'te bulunan PKK sempatizanı siyasi partinin oylarına ihtiyaç duyduğu zamanlara denk gelmesidir.
ÖRGÜTÜN TAKTİĞİ
Şimdi de PKK ülke içinde ve Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye karşı eylem yapamaz, yeni eleman sağlayamaz, bölge halkından destek alamaz durumda. Diğer yandan Anayasa'nın değiştirilerek, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin uzatılması niyeti de iktidar kanadından açıkça ifade ediliyor. Yani, bugüne kadar yapılanlarla, şimdi yapılmak istenilenin ön koşulları örtüşüyor.
Sonuçları kapsamında ise PKK'nın, şimdiye kadar hiç silah bırakmadığını, aksine eksik silah ve mühimmatını tamamladığını, dönem içerisinde güvenlik güçlerinin tavrından kaynaklanan ortam dolayısıyla, örgüt bölge halkı üzerinde baskı kurarak, yeni eleman sağlama çalışmalarına hız veriyor, eksiklerini gideriyor. Şimdi yapılmak istenenlerin, geçmişte yapılanlardan farkı ne Bunu, sınır boylarında, Suriye'de, Kuzey Irak'ta ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kritik birimlerinde görev yapan, örgütün taktiklerini yakından bilen emekli Tümgeneral Rafet Kılıç'a sordum. İşte aradaki farklar:
Emekli Tümgeneral Rafet Kılıç
TEMEL KURAL ŞU
"Şimdi yapılmak istenilenin farkı, Suriye'nin dağılma sürecinde, ABD ve İsrail tarafından kurdurulacağı netleşmeye başlayan, Büyük Kürdistan'ın ikinci bacağı, müstakbel yeni komşumuz, 'YPG Terör Devleti'nin varlığının kabulüne veya görmezden gelinmesine değişik yöntemlerle zorlanıyor olmamız.
PKK ile göstermelik bir uzlaşı sağlansa bile, Suriye'nin kuzeyinde ABD'nin kara gücü de olan, sayısının 70 bin bazı kaynaklara göre 120 binlere ulaştığı iddia edilen PKK-YPG terör örgütünün varlığını sonlandırmayacağı da açıktır.
Dünyada benzeri terör örgütlerinin, İrlanda'da IRA'nın, İspanya'da ETA'nın yaptığını PKK neden yapmasın Terörle mücadelede temel bir kural vardır. Elindeki silahı teslim etmeden hiçbir terör örgütü ile müzakere edilmez. Ancak mücadele edilir. IRA ve ETA ile müzakerelerden önce bu örgütler silahlarını değişik yöntemlerle teslim etmişlerdir. Müzakere daha sonra olmuştur.
SİLAHLARIN GÖMÜLMESİ
Şimdiye kadar yapılanların hiçbirinde PKK silah teslim etmedi. Eylemsizlik kararları aldı. Ancak yine kendi inisiyatifi ile eylemleri yeniden başlattı. "Silahların gömülmesi" tabiri kullanılıyor. Bu ifade daha önce yapılanlardaki 'Eylemsizlik' ile eş anlamlıdır.
PKK, 1984 yılında başlattığı eylemleri ile bugüne kadar, 10 bin civarında asker, polis, güvenlik korucusunun şehit edilmesi, bir o kadar vatandaşımızın öldürülmesinden sorumlu dünyanın eli kanlı terör örgütüdür. Kahraman şehit ailelerinin ve gazilerimizin rızası olmadan değil terörist başının affedilmesini Meclis'e getirip konuşturmak, ulaklar vasıtasıyla bile onu muhatap almak asla kabul edilebilecek bir durum değil."