Devletin 17 yıllık ihmali bakın nelere yol açıyor

Apartman ve sitelerde Kat Malikleri Kurulu, toplumun aileden sonra ikinci ve önemli yapısıdır. Bunu demokrasimizin en küçük birimi sayabiliriz. İnsanımız apartmanını, sitesini yönetmeyi kurulda öğrenip bunu kent ve ülke yönetimine taşıyacaktır. Toplumumuzun sorunlarını ortaklaşa çözme alışkanlığı kazanması için de önemlidir. Toplu yapıların nasıl yönetildiğini görenler, kentlerin ve ülkenin de öyle yönetildiğini sanmalarında hiç de haksız değiller.

Siteleri yönetmek zor iş. Nedeni, yasal altyapının yetersizliği, yurttaşın ilgisizliğinden kaynaklanıyor. Mevzuat yeterli hale getirilir, kat malikleri sahip çıkarsa, işleyen sürdürülebilir bir yönetim yapısı oluşturulabilir. Kat Mülkiyeti Yasası ağırlıklı olarak, apartman yönetimini hedeflemişken, kanunda yapılan değişiklikle toplu yapılar (siteler) öne çıkarılmış.

TARTIŞMALAR EKSİK OLMUYOR

Apartmanlarda ve sitelerde bitmeyen hatta giderek artan tartışmalar, kavgalar eksik olmuyor. Ekonomik sıkıntılar, yönetimi zorlaştırdığı gibi Kat Mülkiyeti Kanunu'na bağlı olarak yayımlanması gereken yönetmelik de tam 17 yıldır çıkarılmıyor. O yönetmelikten söz edelim: 1965 tarihli Kat Mülkiyeti Kanunu'nda, 14 Kasım 2007'de değişiklik yapılmıştı. Kanunun Geçici 1. Maddesi "Bu kanun gereğince hazırlanması gereken yönetmelik, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde hazırlanır" hükmünü içeriyor.

Ancak sayıları 500'leri aşan Kat Malikinden ve çok sayıda bloktan oluşan, özellikle bu yasa ile getirilen "Toplu Yapı Site ve Apartman" yönetimlerine yönetmelikle açıklık getirilmediğinden büyük dargınlıklar, anlaşmazlıklar ve darplara varan üzücü olaylar yaşanıyor. Kat malikleri kendi seçtikleri yöneticilerine saldırıyor. Evcil hayvan beslemelerle ilgili kavgalar, artan aidatlar, beğenilmeyen çalışmalar nedeniyle davalar da eksik olmuyor. Sorunun çözümü için Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na (CİMER), ilgili bakanlıklara gönderilen dilekçelerden, şikayetlerden de bir sonuç alınmış değil. Gelinen durum SÖZCÜ'nün 2 Şubat tarihli "Eskinin kirası, şimdinin aidatı oldu" , "Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete" manşetinde anlatılıyor.

17 YILDIR UYUYANLAR

Evet, tam 17 yıldır çıkarılmayan yönetmelik çıkarılsa Site Yönetim Planlarında gerekli değişiklikler yapılabilecek, kayıt dışının kayıt altına alınması, topluma birlikte iş görme alışkanlığının kazandırılması, paydaşlık bilincinin verilmesi, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi sağlanabilecek.

Yaşanan sorunları ve anlaşmazlıkları çözecek açık ve anlaşılır bir yönetmelik hazırlanıp uygulamaya konulmadığından sorunlar giderek artacak, çözümü sağlanamayacak belirsizlikler, farklı uygulamalar, toplu yapıların yönetilemez durumu devam edecek, mahkemelerin yükü artacaktır.

NE BEKLİYORSUNUZ

15-20 kat malikinden oluşan yapılar için getirilen düzenlemeler örneğin, Kat Malikleri Genel Kuruluna katılacak olanların belirlenmesinde; "Kurulun asil üyeleri kat malikleridir. Kat maliklerinin yerine kiracıları, aile üyeleri, akrabaları veya başkaca kişiler kat maliki tarafından vekil gösterilebilir" deniliyor. Bu belirsizlik, "Verilecek vekalette şekil şartının olmaması, hatta sözlü vekaletin bile geçerli olacağı" şeklindeki uygulamalar mevcut Kat Mülkiyeti Kanununa göre uygun sayılıyor.

48 yıldır aralıksız olarak kooperatifçilik yapan, yeni ve büyük yerleşimlerin kurulmasına, toplu yapılarda, Toplu Yapı Yönetim Planlarının hazırlanmasına katkı veren, Manisa'da 15 bin konutun yapılmasına öncülük etmiş olan kentin akil insanlarından Mustafa Pala, çıkarılması gereken yönetmelikte bulunması gereken hükümleri şöyle sıraladı: