Basına önemli bir uyarı geldi

Basın İlan Kurumu (BİK) gazetelerin tirajına, internet haber sitelerinin okunma sayılarına göre resmi ilan dağıtımı yapıyor. Yeri geliyor, gazetelerin, internet sitelerinin resmi ilanlarını kesiyor, geçici olarak donduruyor. Bunların hepsinde verilen kararların doğru olduğu söylenemez. Yerel gazeteler kapanıyor. O yüzden birçok gazete sahibi bir araya getirilip tek gazetede birleşmeleri sağlanıyor. Bir yandan da belirli sayıda kadrolu eleman çalıştırma zorunluluğu var. Gazeteler, siteler kazanamadığı için çoğu ödeme yapmakta zorlanıyor ya da farklı yollara giriyor.

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Konya'da yapılan bölge toplantısında önemli uyarılarda bulundu. BİK Analitik Sistemine yönelik manipülasyon teşebbüsünde bulunan internet haber sitelerini çok iyi bildiklerini belirtti. Erkılınç, "Şimdiye kadar sabrettik, uyarmakla yetindik. Ama artık bıçak kemiğe dayandı. Hileli yöntemlere başvurduğunu tespit ettiğimiz internet haber sitelerine 'ağır ihlal' maddesini uygulamaya başlayacağız. İhlali yapan internet haber sitesi, resmi ilan yayımlama hakkını kaybedecek ve yeni yayın sayılacak" dedi.

SAHTECİLİK YAYGIN

Genel Müdür'ün bu sözleri üzerine, bir kısım yerel basın kuruluşları ve cemiyet-federasyon gibi meslek örgütleri, "Genel Müdür basını tehdit etti" diye yaylım ateşine başladı.

BİK, basını resmi ilanla destekleme karşılığında, başta istihdama katkıyı, halkın haber alma hakkı adına nitelikli gazetecilik yapılmasını, belirli sayıda okuyucuya veya izleyiciye ulaşılmasını ön koşul olarak belirliyor ve bunların yerine getirilip getirilmediğini denetliyor.

Bazı yerel gazetelerde, asgari kadroda çalıştırılıyor gösterilen isimlerin gerçekte çalıştırılmadığı, kâğıt üzerinde kaldığı, haberlerin kopyala-yapıştır yöntemiyle oluşturulduğu, baskı ve satış sayılarının da yine kâğıt üzerinde abartıldığı öteden beri ısrarla iddia ediliyor.

İnternet haber sitelerine resmi ilan verilmeye başlanmasından sonra, BİK'in belirlediği izlenirlik-okunurluk sayılarının, bot hesaplardan sahtecilikle tutturulduğu ise BİK'in kurduğu sistemle artık belirleniyor. Anadolu'da, gerek yazılı basın, gerekse internet haber sitesi olarak, gerçek kadrolarla "nitelikli" gazetecilik yapanların hakları yeniyor.

ÇOK SESLİLİK BU DEĞİL

Kurallara uyan, nitelikli gazetecilik yapma uğruna ağır giderlerin altında ezilen gazeteler ve internet haber siteleri, haksız rekabet mağduru oluyor. Nitelikli gazetecilik yapılmadıktan sonra, çok yerel gazete veya çok internet haber sitesinin varlığı, çok seslilik veya demokrasi anlamına gelmiyor.

BİK Genel Müdürü Erkılınç, tüm toplantılarda, devletin resmi ilan pastasından hak etmeyenlerin pay almaması gerektiğini, yerel gazetecilikte niceliğin değil, niteliğin önemli olduğunu vurguluyor. Konya toplantısında "ağır ihlal" maddesini uygulamaya başlayacaklarını belirtmesiyle de "adalet" için ciddi yaptırımları uygulamaya koyacakları anlamı taşıyor.

Bunun "tehdit" olarak gösterilmeye çalışılması ise haksız şekilde elde ettikleri resmi ilan gelirlerini kaybetme endişesine kapılanların "algı operasyonu" şeklinde yorumlanıyor.

Basın özgürlüğü için çaba göstermek, demokrasiye inanan herkesin görevi ve sorumluluğu, ama "adalet" de herkesin vicdani sorumluluğudur...