Geçen hafta sonu Merzifon ve Kırşehir'e gittim. Belediyelerin örnek uygulamalarına sevindim ama bir de üzücü, can sıkan bilgilerle döndüm. Kırşehir'in kuş cenneti Seyfe Gölü 'Seyfe Çölü'ne dönüşmek üzere. Türkülere, şiirlere konu olan allı turnalar artık Seyfe Gölü'ne uğramaz olmuş. İlginçtir, birçok ünlü firma altın aramak için Kırşehir'e yoğunlaşmış durumda. Denilen o ki, altından çok nadir toprak elementleri için Kırşehir mesken tutuluyor.
Seyfe Gölü koruma alanının yarıya indirilmesinin altında altın madeni faaliyetlerinin yattığı Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu başta olmak üzere hemen herkesin dilinde. Rönesans Holding'e bağlı Tepebey Madencilik'in, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yönetiminde Karacaören'de maden sahası alması ve bölgedeki diğer maden ruhsatlarıyla bağlantılar, tartışmaları alevlendirmiş.
SAHALAR YAN YANA
Seyfe Gölü'nün hemen yanı başında, Türkiye Varlık Fonu'na bağlı Koza Altın İşletmeleri'ne (yeni adıyla Türkiye Altın İşletmeleri) ait ruhsat sahaları bulunuyor. Ayrıca, Universal Madencilik şirketine ait Karacaören maden sahasının tüm hakları, Rönesans Holding'in iştiraki Tepebey Madencilik'e devredildi. Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak'ın iktidara yakınlığıyla bilinmesi, bu devir işlemini daha da dikkat çekici hale getirdi.
Rönesans Holdingin Tepebey Madencilik şirketinin yönetim kurulu üyeleri incelendiğinde bir dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevinde bulunan Taner Yıldız dikkat çekiyor. Şirketin temsilcisi konumundaki Yıldız'ın yanı sıra yönetim kurulunda Mehmet Ali Albayrak, Emre Baki, Mustafa Baki Arıcan, Muhittin Esen ve Uğur Sebzeci yer alıyor. Taner Yıldız'ın, 20 Şubat 2025'te Kırşehir'e yaptığı ziyaret de bu süreçte dikkat çeken bir detay olarak kayda geçti.
CİDDİ KAYGILAR VAR
Karacaören'deki maden sahası, Tepebey Madencilik'in kontrolüne geçerken, bu sahanın hemen yanında Koç ve Fernas'a ait, 8 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtilen dev bir altın madeni projesi bulunuyor. Ayrıca, Seyfe Gölü'ne komşu olan Koza Altın'a ait ruhsat sahaları da bölgedeki madencilik faaliyetlerinin yoğunluğunu artırıyor. Seyfe Gölü koruma alanının küçültülmesiyle, bu maden sahalarının faaliyetlerinin önünün açıldığı belirtiliyor.
Karacaören maden sahasının, Taner Yıldız'ın yönetiminde olduğu Tepebey Madencilik'e geçmesi, Seyfe Gölü'nün koruma statüsünün azaltılmasıyla birleştiğinde, çevre ve madencilik politikalarıyla ilgili tartışmaları körüklüyor. Bölgedeki ekolojik dengeye olası etkiler ve maden faaliyetlerinin yerel halk üzerindeki sonuçları, kamuoyunun yakından takip ettiği konular arasında yer alıyor.
NİÇİN KARŞI ÇIKILIYOR
Kırşehir Belediyesi, Kent konseyi, Çevre Koruma Platformu, Kırşehir'i Koruma Platformu "Geleceğimizin yok olmasını istemiyorsan altın madenciliğine 'hayır' de" kampanyası yürütüyor. Maden alanının büyük bir bölümü tarım ve mera alanlarından oluşuyor. Kitap Fuarında tanıştığım Ziraat Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi, "Tarım ve mera alanlarımız giderek azalıyor. Ben mezun olana kadar acaba tarım ve mera alanları kalacak mı diye merak ediyorum" diyor. Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Körpınar, Çimeli, Boztepa, Kısılcaköy, Örcün'de altın madeni tesislerinin kurulmakta olduğunu hatırlattı niçin madenciliğe karşı çıktıklarını şöyle açıkladı:
"Geçim kaynağımız olan tarım ve hayvancılığın yok olmasını istemiyoruz. Yılda yaklaşık bir milyon ton suyun sadece altın madeni için kullanılmasını istemiyoruz. İçme sularımıza zehir karışmasını istemiyoruz. Su ve tarım ürünlerini tüketirken şüphe duymak istemiyoruz. Bölgemiz de nadir olarak yetişen bitkilerin yok olmasını istemiyoruz. Seyfe gölünün yok olmasını istemiyoruz."