Topu topu 4 oda

Kiminin nakdi var, vakti yok. Kiminin zamanı bol, imkânları kısıtlı. Ama olsun, "Ya bir gün ikisini de denk getirebilirsem" diyebilmek; gidemesek, göremesek de en azından hayalini kurmak lazım. "Orada Bir Oda Var Uzakta"da bu haftaki istikamet Eski Datça. Bu şirin mi şirin beldedeki dört odalı Ultava...

Bölgenin eski Rum mimarisine uygun olarak 115 yıllık taş duvarlar kalın mı kalın, pencereler küçük mü küçük. Ama o horozun sesi yine de gelip yatağınızda sizi buluyor işte.
Açılıp kapanabilir cam tavandan günün sökmesini seyrediyorum. Peki niye bu kadar sıcak Akşam romantiklik olsun diye yaktığım gaz şömineyi açık unutmuşum. Verandadaki jakuziyi de. Dışarıdan şırıl şırıl su sesi. Yatak şımarıklığını uzatmak istesem de çare yok, kalkılıp güne başlanacak...
İngiliz aktör, siyasetçi ve yazar Michael Cashman, "One of Them" (Onlardan Biri) adlı kitabını 15 yıl yaşadığı bu evde yazmıştı. Acaba o da benim gibi erken mi kalkıyordu dersiniz


Müstakil bir taş evden oluşan odanın içi modern. Son teknolojiyle donatılmış. Ama dışarıdan baktığınızda yüzyıl önce göründüğü gibi. Ortak bir bahçenin çevresinde böyle üç taş ev daha var. Anlayacağınız, topu topu dört odalı bir otel Ultava Houses. Eski Datça'nın tam göbeğinde olduğu için önüm-arkam, sağım solum yine taş ev.
Bunların önemli bir kısmını vaktiyle İngilizler yazlık olarak restore ettirmiş. Yazar Cashman gibi yaz-kış burada yaşayanlar da varmış. Sunsail adında bir tatil organizasyonuyla Datça'yı da rotalarına eklemişler. Bir dönem o kadar popüler bir destinasyon olmuş ki Tina Turner'ın bile Datça'ya gelmişliği var.
Fakat 2004'te bir tecavüz olayı yaşanmış. Bunu yapan Datça'nın yerlisi değil. Dışarıdan gelmiş biri. Ama yine de kriz iyi yönetilememiş, Sunsail de Datça'yı rotasından çıkarmış.
İngiliz mal sahipleri tedirgin olup birer birer satmışlar evlerini. Cashman'ın yaşadığı bu evse geçen yaz otel olmuş.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Tesiste ne yapılır

Kafa dinlenilir... Kitap yazılır, şiir yazılır. Hem de sabahki horozlardan sonra görevi devralan kumru, saksağan, serçe gibi kuşların sesleri eşliğinde.
Jakuzi keyfi yapılır... Bütün odaların geniş verandaları var. Onlarda da jakuziler. Gece-gündüz istediğiniz ısıda müzik eşliğinde gevşeyebilirsiniz.
Dünya evine girilir... Otelin sadece dört odası olduğu için yıldönümü, doğum günü, balayı gibi etkinlikler için kapatmaya müsait.
Parti verilir... Otel dört odalı ama 200 çeşit bitkinin bulunduğu ortak bahçe civardan soyut bir şekilde eğlenmek için 10 numara.
Davet verilir... Burası Güven Çetinkaya'nın başında bulunduğu bir şef oteli aynı zamanda. Bahçe 80 kişilik bir restorana dönüşebiliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ne yenir, ne içilir


Otel lezzetlerine varılır... Şef oteli Ultava Houses'da yerel ürünlerle dünya lezzetleri sunuluyor: Lor peynirli bruschetta, limon soslu levrek, yengeç surimi...
Keçi sütlü dondurma denenir... Bu bölgenin keçi sütünden yapılan dondurmaları meşhur. Onların arasındaki en meşhuruysa Tekin Dondurma. Tatmadan dönmeyin.
Sahil keyfi yapılır... Kumluk Plajı'nda sıra sıra mekânlar var. Gündüz beach, akşam kuma masa atıyorlar. Gelsin günlük taze balıklar, gitsin çeşit çeşit mezeler.