Ne rüyalar, ne rüyalar...

Bütün mesele gece uyandıkça telefona kaydetmek: Beyoğlu'nda Glavani gibi tarihi olan bir apartmanda uyuduğunuzda sabah rüya zengini olarak uyanıyorsunuz. Bütün mesele, sonra unutmamak için gece uyandıkça telefona kaydetmek... Eski zengin hayatlar, tarihi olaylar, önemli şahsiyetler ve sanat. Civarın cümbüşü de cabası...

Gözünüzü açıyorsunuz, kırmızı kiremitten örülmüş yüksek bir tavan... Binanın yaşanmışlığı bütün gece üstünüze sinmiş.Ne rüyalar, ne rüyalar...

Yataktan kalkıyorsunuz, 100 yıllık karolara basıyorsunuz. Sabah güneşi önden en arkaya kadar girmiş. Koridorda duvar resimleri var. Hepsi korunamamış ama kalanlar muhafaza edilmiş.

İtalyan Konsolosluğu'nun üzerinden Boğaz'a, Kadıköy'e, Adalar'a ve İstanbul Finans Merkezi'nin gökdelenlerine bakan bir manzara.

Beyoğlu'nda, geçen yüzyılın başında yaptırılmış Glavani Apartmanı'ndasınız.

İstiklâl Caddesi'ne 40 metre yürüdüğünüz Tomtom Kaptan Sokak'ta. Dönemin en zengin ve meşhur bankerlerinden Glavani Ailesi tarafından yaptırılmış. Aile aslında Ceneviz kökenli. Sakız Adası'ndan gelmişler İstanbul'a. Bu ailenin Tepebaşı'nda, Büyük Londra Oteli'nin yanında bir köşkü varmış daha önce. Şimdiki Kallavi Sokak, ismini bu aileden alıyormuş meğer.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Apartmanın tek yaşanmışlığı bu aile değil elbette. İttihat ve Terakki Partisi ilk kuruluş toplantılarını da burada yapmış.Sinema tarihçisi, yazar ve ressam Giovanni Scognamillo da burada yaşamış uzun yıllar.

Tıpkı duvar resimleri gibi, onun dokunduğu orijinal çevirmeli ışık prizleri de muhafaza edilmiş restorasyonda. Binanın asansörü eski tip, çevirmeli anahtarlı. Tarihi değeri olduğu için değiştirilemiyor.

Tarihi apartmandaki bu daire, günlük ya da uzun süreli olarak kiralanabiliyor.

Tesiste ne yapılır

Roman yazılır.

Böyle bir binada vakit geçirdiğiniz zaman gece uyanıp uyanıp rüyalarınızı not almanız yeterli. Giovanni Scognamillo'nun bu kadar kitabı, çeviriyi nasıl yapabildiğini anlıyorsunuz.

Resim yapılır.

Sabah ışığı altında şahane bir İstanbul manzarası var. Sanki 5 yaş gençleşmiş gibi başlıyorsunuz güne. Duvar resimlerinin kalıntılarını gördükçe sizin de elinize kâğıt-kalem alasınız geliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı