'Buruncu Joseph'in mucizesi

Çanakkale Savaşı'nda ön saflarda savaşan Teğmen Mustafa İpar'ın suratı, İngiliz gemisinden atılan bir mermi yüzünden tanınmayacak hale geldi. Merminin yarattığı tahribat oldukça ağırdı, Teğmen İpar'ın neredeyse yüzünün yarısı yok olmuştu. Teğmen İpar, bir gözünü, burnunun tamamını, yanaklarını, üst çenesini, dilinin yarısını, üst damağını ve çenesinin altının büyük bir bölümünü kaybetti. Hayal etmesi bile güç olan bu durumla karşılaşan Teğmen İpar, insan içine çıkamıyor, konuşamıyor ve yemek yiyemiyordu

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Jacques Joseph, 20'nci yüzyılın başlarında henüz cesaret edilmeyen birçok estetik ameliyatın öncüsü olan Yahudi kökenli Alman bir doktordur. I. Dünya Savaşı tüm yıkıcılığıyla devam ederken, sayısız askerin ağır yaralarını başarılı bir şekilde ameliyat ediyordu. Ona 'estetiğin babası' deniliyordu. Ayrıca tıp tarihinde ilk "Yelken Kulak" ameliyatını yapan kişi de Dr. Jacques Joseph'tir.

Dr. Jacques Joseph ile Çanakkale Savaşı gazilerinden Teğmen Mustafa İpar'ın yolları 20 Ocak 1918'de Almanya'da kesişti. Teğmen İpar'ın gerçekten bir mucizeye ihtiyacı vardı. O günün şartlarında bu durumu düzeltmek neredeyse imkansızdı. Teğmen İpar, Alman Kızıl Haç desteğiyle Almanya'ya götürüldü. Dr. Jacques Joseph, tüm hastaları gibi Teğmen İpar için de bir umuttu. Dr. Joseph, birçok savaş gazisine estetik ameliyat yapmıştı ancak bu durum onun için de bir ilkti. Takvimler 23 Ocak 1918'i gösterdiğinde, Alman doktor mucize yaratmaya hazırdı.

Teğmen İpar, Dr. Joseph'in görev yaptığı cerrahi kliniğe yatırıldı. Yüzünün yarısı yok olan Teğmen İpar'a, o günün şartlarına göre oldukça başarılı bir dizi ameliyat yapıldı. Saatler süren ameliyatlar esnasında Teğmen İpar'ın kafatası derisi aşağıya doğru uzatıldı, daha sonra baldırlarından alınan deri parçaları yüzüne nakledildi. Ham maddesi sedef olan küçük protezlerle suratına yeni elmacık kemiği, çene ve damak yapıldı.

Dr. Joseph'in gerçekleştirdiği ameliyat, o yılların teknolojisine göre oldukça başarılı bir estetik operasyondu. İki aşamalı ve saatler süren ameliyatlar sonucunda Teğmen İpar yeni yüzüne kavuştu. Ancak diş protezi bir türlü yapılamadı...

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Dr. Joseph, Teğmen İpar'dan sonra yine özellikle savaşta yara alan askerleri ameliyat etmeye devam etti. Hastalarına kaybettikleri organlarını yeniden kazandırdı. Her ne kadar Almanya'da dönemin siyasi nedenleri ve sırf Yahudi kökenli olmasından dolayı dışlanmış, önü kesilmeye çalışılmış olsa da Dr. Joseph başarılı bir doktor olarak çalışmalarına devam etti. Ailesi ve akrabaları Amerika'ya kaçabildi fakat kendisi Almanya'da kalmaya ve mücadele etmeye devam etti. Ancak Dr. Joseph'in asistanı gizli bir Nazi ajanı çıktı ve Dr. Joseph'i ihbar etti.