En pahalı öpücük
Aynı şirkette çalışan bir CEO ile bir insan kaynakları (İK) müdürünün ilişki yaşaması yasak mı Kurumsal düzenlerde, evet. Resmi yasak ilan edilmemiş bile olsa üst-ast arası dikey ilişkiler yasakmış gibi davranılır.
Yine kurumsal sistemlerde bu yasağın çokça ihlal edildiği de bilinir. Hatta Amerikalılar bu durumu 'work wife' (işyeri karısı) adı altında espriyle normalleştiriyor. Yani erkeklerin işyerinde çok fazla zaman geçirdikleri zaman bir kadın iş arkadaşla platonik olarak yakınlaşmasına deniyor! Yine kurumsal şirketlerde en sevimsiz departmanlar çalışanlar açısından insan kaynaklarıdır.
Haberin Devamıİşte Coldplay konserinde teknoloji şirketi Astronomer'ın evli CEO'su ile şirketin İK müdürü Kristin Cabot'un öpücük kamerasına yakalanması, bu nedenle basit bir ihanet skandalı değil. Tüm dünyanın izlemekten 'dört köşe' olduğu bir rezalete dönüştü. Buna Almancada 'schadenfreude' deniyor. Zarar ve neşe kelimelerinin birleşimi. Yani başkasının, özellikle de başarılı ve zengin birinin düşüşünden duyulan gizli zevk! Özellikle ABD gibi 'başarı'ya ve 'para'ya tapan toplumlarda bu daha sık gözlemleniyor. Bu skandalın bu kadar yaygara koparmasında en büyük etken bu. Ahlakçılık, etik değerler falan değil yani.
TAZMİNATLARI YANACAK
Şimdi 1.2 milyar dolar değerindeki şirkette soruşturma açılmış. CEO, iki yıldır bu görevde. İK müdürü ise dokuz ay önce bu göreve atanmış. İlişkileri daha eskiye mi dayanıyordu Bu araştırılıyor. Çiftin konserde birbirlerine aşk dolu şarkılar söyleme ve öpüşme görüntüleri de çıktı. Yani romantik bir bağları olduğu kesin. Şimdi onları ne bekliyor Size McDonald's krizi örneğini hatırlatmak istedim. 2019'da McDonald's CEO'su Steve Easterbrook, bir çalışanla ilişkisi ortaya çıkınca görevden alınmıştı. Üzerine de ödül gibi 42 milyon dolarlık tazminat paketini de almıştı. Ama bu kadar 'kolay' yırtamadı. Çünkü 2020'de en az üç çalışanla daha ilişki yaşadığı ve bazı ilişkilerinde şirket kaynaklarını kullandığı tespit edildi. Ardından şirket onu dava etti. Tazminatını geri istedi. Easterbrook, şirketteki hisselerinden hak edişleriyle birlikte toplam 105 milyon doları bulan tazminatı 2021'de geri ödedi. Easterbrook'un bilinen serveti 40 milyon dolar civarındaydı. CEO Byron'un serveti de yaklaşık 70 milyon dolar. Şirkette de hisseleri var. Varın siz hesaplayın ne kadar tazminat ödemek zorunda kalacağını...
Haberin DevamıŞİRKET KÜLTÜRÜ YARIŞI
Birçok uluslararası şirket bu ast-üst ilişkisi trafiğini yönetemediğinden ve İK birimlerinin de bu ilişkiler ağında yer almasından sebep 'şirket kültürü'nden sorumlu birimler kurdu son yıllarda. Airbnb, Google, Zappos, HubSpot gibi şirketlerdeki kültür birimleri, İK'ya bağlı değil. Bağımsız olarak çalışıyor. Bu birimlerin temel görevi, çalışanlarda eşitlik duygusunun korunması, aidiyet, bağlılık duygusunun sağlanması. Hatta pek çok şirket arasında kültür yarışı da bir tür rekabet unsuru oluyor. Bu kadar baskının yüksek olduğu ortamlarda en yüksek değerlerle çalışabilmek de ayrı bir performans kriteri sayılıyor. Keza çalışanlara baskı altında şöyle esnek kal böyle rahat ol diyen CEO ve İK müdürünün baskı altında kaldıklarında durumu nasıl yönetemediklerini naklen gördük...