Kur'an'a göre yeni düzen ve yeni medeniyet-30

Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam…

"Leküm" bu ayette ("Leküm diyneküm / sizin için dininizi/düzeninizi." Maide 3) takdim edilmiştir. Düzeni sizin için ikmal ettim demektir. Müminlere hitapta ise müminler için ikmal etmiştir. Çünkü bu düzen son düzendir, en mükemmel düzendir.

Kur'an nazil olduktan sonra bugüne kadar birçok yenilik olmuştur. Önce hukuk düzeni doğmuştur. Padişahlar bile muhakeme ediliyor ve mahkûm oluyordu. Şeyhülislâm yüksek yargı makamı idi, fetva makamı idi. Batı bunu ekseriyet demokrasisi ve laiklik ilkesiyle, yargı üstünlüğü ilkesiyle kabul etmiştir. Ne var ki "Adil Düzen" bin yıl uygulanamamıştır.

İşte şimdi tüm insanlığa yeni düzen gelmektedir, "Adil Düzen" gelmektedir. Bu ilkeler gelişecek, daha uygulanır hal alacak ama artık sistemde değişiklik olmayacaktır.

Düzen şeriat düzeni, kurallar düzeni olacak yani demokrasi olacak, halk kendi kendini yönetecektir. Topluluklar içtihat ve icmalarla yönetilecektir. Artık merkezi yönetim ve dayatmalı yönetim olmayacaktır. Düzen İslâm düzeni, barış düzeni olacaktır. İnsanlar hakem kararlarına uyacak, kendi rızaları ile uyacaklar. Uymayanların o bucakta yeri olmayacak. Kısas varsa tenkil edileceklerdir. Düzende zorlama olmayacak. Tutuklamalar, yakalamalar, hapishaneler, gözaltına almalar olmayacak. Kaçanlar orada imha edileceklerdir.

Düzen hak düzeni olacaktır; yani sosyal güvenlik olacaktır. Herkesin yaşama hakkı korunacaktır. Yeryüzünün kirasından çalışmayanlar da yararlanacaktır.

Düzen "Adil Düzen" olacaktır, denge düzeni olacaktır. Herkesin faizsiz çalışma kredisi alma hakkı vardır. Herkes kendi istediği işi yapacaktır. Herkes istediği kârla alıp satacaktır. Düzen tam liberal olacaktır.

Yerinden yönetimli hakemler sistemi olacak. Merkez hâkim değil hadim olacaktır.

İşte bunlar ideal hükümlerdir. Artık bu esaslar ekmel esaslardır. Bunlarda yapılacak değişiklikler terakki değil tedenni olacaktır.

İşte bizim düzenimiz budur, "Adil Düzen" budur.

Getirin bunlardan daha ehdasını ertesi gün size uyalım.

Buyurun, sitemiz ve sahifelerimiz görüş ve tartışmalarınıza açıktır.

"Etmemtü / Ve itmam ettim." (Maide 3)

"İkmal" var "itmam" var; dinde ikmal, nimette itmam. Düzende, hukukta ve yönetimde ikmaldir. Nimet ise ekonomide ve teknolojidedir. Bunu da tamamladım diyor.