Kur'an'a göre devlet düzeni ve medeniyet-170
Yazı, modern eğitimden ezana, belediye başkanlarının rolüne kadar radikal değişiklikleri İslam'ın özüne uygun gösteriyor; peki sosyal kurumlar bu kadar temel olarak yeniden tasarlanabilir mi?
Yazar, Kur'an'ın 'Resul size gelmiştir' ayetini temel alarak toplumun tamamının yeniden örgütlenmesini savunuyor: okullar yerinden alınacak, her bucak başkanı peygamberin halifi olacak, ezan değiştirilecek. Bu radikal dönüşümü İslam'ın sosyal kanunlarının doğru uygulanması olarak görmektedir; ancak bu öneriler, ilişkilendirilen teorik çerçevenin gerçek sosyal dinamiklerle uyum sağlayıp sağlamayacağı sorusunu açık bırakıyor.
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam...
"Kadcâekümrasûlüna / Şimdi resulümüz size gelmiştir." (Maide 19)
İşte, insanlık bu organizasyona ulaştığı zaman Kur'an'ın "Kadcaekümrasûlünâ" hitabı tamamlanmış olacaktır. Yenibosna'da Dr. Lütfi Hocaoğlu ve çalışma arkadaşlarının hazırlamakta olduğu "Ruhu'l-Kur'an Programı" rasihlerin, fakihlerin ve zakirlerin yetişmesinde yeni imkânlardan yararlanma yolunu açmaktadır.
Gelecekte artık dersler okullarda okunmayacaktır. Namazlar arası zikirde dersler yapılacak ve beşikten mezara kadar bu ilimler tahsil edilecektir. Bilgisayar sayesinde herkes hocalık yapabilecektir. Okullar sadece imtihanlar yapıp diplomalar vereceklerdir. Eğitim yerinden ve namazlar arası olacaktır.
Söylediklerimiz üzerinde düşünün, siz de söylediklerimizi tasdik edeceksiniz.
"Kadcâekümrasûlüna / Şimdi resulümüz size gelmiştir."(Maide 19)
"Resul" burada marifedir. Bu resul Hazreti Muhammed'dir.
Hazreti Muhammed önce kendi aşiretini inzar etmiştir. Sonra Kureyş'e hitap etmiş, tüm kentin halkına gelmiştir. Sonra Medine Devleti'ni kurmuş ve tüm Arapların resulü olmuş; öldükten sonra da artık tüm insanlığın resulü olmuştur.
Her bucak başkanı resuldür. Ne var ki bu hilafet şeklinde anlaşılacaktır. Kâinatın rabbi Allah var, O'nun yeryüzündeki halifesi bucaklardır. Her bucak Allah'ı temsil etmektedir. Merkez bucaklar da Allah'ı temsil etmektedir; onlar hâkim değil hadimdirler, ümme'l-kuradırlar. Başkanları da bucak halkı seçer. Yani başkanları onlar gönderir. Resulün yani Hazreti Muhammed'in halifeleridir. Bu sebepledir ki ezan ve kamette Hazreti Muhammed'in adını zikrediyoruz. Eğer bucak başkanları Hazreti Muhammed'in halifeleri olmasaydı biz o zaman kendi bucak başkanımızı zikrederdik.
Daha fazlasını keşfedinGündem HaberleriMilli Gazete Dijital
Drone fotoğrafçılık kursu
"Namaz cemaatle farz olunca nasıl duyuralım" dediler. "Yahudiler gibi borazan öttürelim, Hristiyanlar gibi çan çalalım" dediler. Hazreti Muhammed hiçbirini tasvip etmedi. Gece sahabelerden biri rüya gördü, bugünkü ezana yakın ifadeler kullanıldığını gördüğünü anlattı. Hazreti Peygamber de tasvip etti. Ezan böyle doğdu. Sonra bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu şunu gösterir ki, ezan üzerinde değişiklik yapmak bucaklar için caizdir.
Biz şunları öneriyoruz. "Allah'tan başka ilah yoktur" dediğimizde, "Muhammed Allah'ın resulüdür" demeden önce "Eşhedü enne el-Kur'an'ekitabullah" dememiz gerekir. Çünkü biz önce Kur'an'a inanır, ondan sonra Muhammed'in resul olduğuna inanırız. Kur'an'da bu sıra gözetilmiştir. Kitapları ve resulleri zikretmektedir.

16