Kur'an nizamı; "... sonra kim tövbe ederse"

'SosYO-EKONOMİK Tufan' ülkemizi ve dünyayı sarmış durumda...

çare ve çözüm önerilerimiz bu yazılarda; uygulanmayı bekliyor...

Önceki yazılarla birlikte okunmasını da tavsiye ederek devam...

"Fe men tâbe min ba'di zulmihi / Zulmünden sonra kim tövbe ederse" (Maide 39)

Bir cümle söylendikten sonra o cümle ile birinci cümle açıklanırsa, buna "cümle-i beyaniye" diyoruz, beyan cümlesi diyoruz. Beyan cümlesi dört şekilde yapılmış olur.

"Beyan cümlesi" ile fasl edilir yani aralarına herhangi bir harf konmaz. Bu takdirde beyan cümlesi birinci cümlenin bedeli olup herhangi bir değişiklik yapmaz, sadece onu açıklamış olur. Bedel-i baz ise takyid veya tahsis etmiş olur. "Bana bir kalem al, kurşun kalemi al" derseniz, alacağınız kalemin kurşun kalemi olduğunu ifade etmiş olursunuz.

"İllâ" gibi istisna ile getirilir. "Bana bir kalem al tükenmez olmasın." Burada da tahsis vardır. Bunun hükmü istisna edilene kıyas edilemez.

Beyan cümlesinin başına "Ve" getirilirse. "Bana bir kalem al, kurşun kalem de olabilir." Bu takdirde kurşun kalemine diğer kalemler kıyas edilebilir.

"Fa" harfi ile beyan edilirse, genel kural konmuş olan "bana bir kurşun kalemi al" fa harfi getirip kalem yazmak içindir derseniz, başka kalemler de alınabilir demektir.

Burada "Fa" harfi getirilmiştir. Hırsızın kolu kesilecektir. Bundan sonra genel kural getiriliyor. Kim olursa olsun tövbe ederse onun tövbesi kabul olunur denmektedir.

Kol kesildikten sonra tövbesi nasıl kabul edilecektir

Burada müruru zamanı ifade etmektedir. Birisi hırsızlık yaptı. Takip edilmedi. İspat edilemedi. Aradan yeteri kadar zaman geçti. O arada o suçu işledi. Suçunu ikrar etti. Örnek olarak bir sene geçti. Geldi ve dedi ki; "Ben geçen sene 1000 TL çalmıştım, bunu iade ediyorum." Böyle derse artık biz onun kolunu kesmeyiz. Demek ki ispat etmeden önce itiraf eder ve yaptığını iade ederse affedilir, kolu kesilmez.

Biz bunu nerden istidlâl ediyoruz

Teröristler için uygulanan hüküm burada da uygulanır.

Çalındı. Daha soruşturma tamamlanmadan önce kişi gelir, aldığını getirir ve "ben pişman oldum" derse, o zaman kolu kesilmez.

Ergenekon veya Balyoz davaları başlamış ama henüz karara varmadan önce birileri çıkar, itiraf eder ve verdikleri zararları tazmin ederlerse, o zaman davaları devam etmez.

"Ve esleha / Ve ıslah ederse" (Maide 39)