Türkiye'ye gelen turistlerin başına en çok ne geliyor, biliyor musunuz
Yaya geçidinden geçerken yaşanan trafik kazaları. Evet, doğru duydunuz. Türkiye'de turistler, ne yazık ki, yaya geçidinden geçerken ya bir aracın altında kalarak hayatını kaybediyor ya da ağır yaralanıyor. Çünkü adamın ülkesinde yaya geçidinde araçlar durmak zorunda. Kuralın burada da işlediğini sanıyor.
Oysa bütün dünyada, yaya geçidinde bir aracın durması gerekir. Sadece durmak değil, aynı zamanda yayaya yol vermek zorunludur. Bu, evrensel bir trafik kuralıdır.
Ama maalesef bu kural dünyanın her yerinde işlemiyor. Hindistan'da, Pakistan'da ve Türkiye'de bu kurala uyulmuyor. Türkiye'de sadece turistler mi yaya geçidinde hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor Elbette hayır, Türkler de aynı tehlikeyle karşı karşıya.
Son dönemde özellikle YouTube'da bu konuda binlerce video var. Sadece YouTube'da değil, haber kanallarında da yaya geçidinde araç altında kalanların videolarına sıkça rastlayabilirsiniz.
Eğitimli, medeni, kültürlü bazı sürücüler yayaya yol veriyor. Ancak onun hemen arkasından gelen bir sürücü, sinirlenip yaya geçidinden geçen kişinin üzerine aracını sürüyor. Bu tür davranışları tarif etmekte zorlanıyorum. Hakaret olmasın diye ağır kelimeler kullanmıyorum ama başka türlü nasıl anlatılır bilmiyorum.
Arabayı durdurduğu için öndeki sürücüye sinirlenen kişi, adeta intikam alırcasına yayayı ezmeye çalışıyor. Bu konuda yüzlerce video örneği bulabilirsiniz. Bu, Türkiye'nin acı bir gerçeği. Peki, bunu nasıl önleyebiliriz
Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü ne yazık ki hiçbir şey yapmıyor. "Yapıyor" diyemiyorum çünkü elimizde bu konuda hiçbir somut istatistik yok. Oysa son yıllarda yaya geçidinde ölen veya yaralanan yüzlerce, belki binlerce insan var.
Peki, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ne yapıyor
Trafik cezası kesiyor. Özellikle son dönemde devletin en büyük gelir kaynağı haline gelen radar tuzakları dikkat çekiyor. Evet, devlet vatandaşa tuzak kuruyor. İçişleri Bakanı son bir haftadır televizyon kanallarında yeni radar sistemini anlata anlata bitiremiyor. Binlerce radar siparişi verilmiş. Otoyollarda neredeyse her 30 kilometrede bir radar var.
Radar olsun, kimse buna itiraz etmiyor. Ancak radar ile birlikte otoyolların sağlıklı işleyip işlemediği de sorgulanmalı.
Mesela birçok otoyolda giderken bir anda