Seçimlerde Doğu ve Güneydoğu Bölgemizde Değişimler Olabilir

Bazı Siyasilerin Yüksek Benliği Yenilgi Getiriyor:

Televizyondaki bazı yorumcuların bölgemizle ilgili analizlerinin bir karşılığı yok. "Laf olsun torba dolsun" misali konuşmalar yapıyorlar. Bu konuşmalar da bazı genel merkez yetkililerini yanıltıyor ve aday göstermede doğru tercih yapamıyorlar.Sonuç; yenilgi oluyor. Bunu ne vakit anlıyorlarİş işten geçtikten sonra. Kimse de yenilgiyi kabul etmiyor. Hiç birşey olmamış gibi 'yola devam' diyorlar, pişkin bir şekilde.Bu yüksek benliği olan siyasiler günün birinde unutulup gidiyor.

Bölge İnsanına Fazla Konuşma Hakkı Verilmeli

Bölge insanı olarak,bugünkü yazımda sahada ve teoride yaptığım çalışmanın kısa bir özetini takdim edeyim : Doğu ve Güneydoğu seçmeninin sosyolojik yapısından kaynaklanan seçim tercihi sürekli farklılık oluşturur.Bölgede aşiretler ile şekillenen seçmenler, aşiret reislerinin işaret ettiği partiyi tercih ederler.Partilerin genel merkezleri de bölgenin atmosferini ve dengelerini iyi okuyamıyorlar. Konu ile ilgili kısa bir analiz:

Şanlıurfa'da AK Parti ve YRP Yarışı:

Bu konuda en belirgin örnek Şanlıurfa'da cereyan etmektedir. Şanlıurfa'nın tanınmış aşiret önde gelenlerinden Kasım Gülpınar'ın Yenidene Refah Partisi'nden Şanlıurfa'da başkanlık adayı olarak sahaya çıkması dengeleri değiştirecektir. Şanlıurfa'nın ilçelerinde de YRP'den aday olan aşiret reisleri bulunmaktadır. Örneğin Arap aşiretinden olan Özyavuzlar, sürekli MHP'den aday olmakta ve kazanmaktadırlar.Ancak aynı aşiretten YRP'den de başkan adayı çıkınca yine hesaplar değişebilir. Bu konuda genel merkez yetkilileri dengeleri hesap edemediler galiba.Aynı durum Akçakale, Siverek ve merkez ilçe Haliliye ve Eyübiyye için de geçerlidir.
Aşiret Odaklı Adaylar:

AK Parti ile DEM Partisi büyük şehirlerde aşiret temsilcilerini gösterme gayretine girdiklerini gözlüyoruz. DEM Van'da Zeydanlar aşiretinden aday gösterirken, AK Parti de Arvas aşiretinden aday göstermiştir. Mardin de zaten Ahmet Türk mevcut yerini korumaktadır.Diyarbakır'da, DEM yine aşiretlere yönelmiştir. Bölgenin en tanınmış aşireti olan Bucak aşiretinden olan Ayşe Sera Bucak, Diyarbakır'da DEM Partisi'nin eş belediye başkan adayı gösterilmiştir. Diğer küçük illerde DEM yine stratejik davranarak,bilinen kişileri aday göstermiştir.