Özgür Özel NATO'dan, ABD'den, AB'den ne istiyor

Mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığı'nı kaybeden Özgür Özel, ABD'nin Newsweek Dergisi'ne bir yazı gönderdi.

Yazıda; CHP'nin yaşadığı, parti içi türbülansı, istikrarsızlığı Türkiye'ye mal ederek, Türkiye'de siyasi istikrarsızlık olduğunu iddia etti. Yazıda; CHP'de gerçekte nelerin olduğunu, nelerin, neden yaşandığını yazmak yerine, her zaman olduğu gibi hakikate değil, siyasi kılıflamaya sığınılmış durumda. Yaptıkları kurultayın şaibeli olduğunu söyleyerek, yargıya taşıyanlar CHP'li, "beni sırtımdan hançerlediler" diyen partide 13 yıl genel başkanlık yapan bir CHP'li, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına yol açanlar yine CHP'li, tanıklar, şikayetler, itirafçılar da CHP'li ve öte yandan mesele hiçbir zaman siyasi bir fikir meselesi olmadı. Mesele hep koltuk meselesiydi.

Özgür Özel ve ekibi; parti içi ve belediyelerde yolsuzluk, rüşvet, irtikap iddiaları başlamasından itibaren hiçbir zaman hakikatin peşine düşmedi. Yaşananlar yokmuş gibi davrandı. Her şeyi siyasi olarak nitelendirdi ve parti kitlesine de bunu kabul ettirmek için büyük uğraş verdi.

Şimdi de olan biteni kendi içlerinde aramak yerine Türkiye'yi yine dışarıya şikayet ederek, dış elden medet umuyor.

Özgür Özel daha önce de BBC Türkçe'ye verdiği röportajda, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezasına ve Türkiye'deki protestolara İngiltere hükümetinin sessiz kalmasına tepki göstererek, "İstanbul'un büyükşehir belediye başkanını alıp hapse koyuyorlar ve İngiltere buna ses çıkarmıyor. Terk edilmiş hissediyoruz" demişti. O zaman da İngiltere'den medet umarak, Türkiye aleyhtarlığı yapmıştı. Şimdi de benzer tutumu ABD'ye yöneltmiş durumda. Yolsuzluklara dayalı yargı sürecinde hakikat adına hukuk mücadelesi vermek yerine yine dışarıdan destek arayışında ve üstelik olan biteni doğruca ortaya koymadan, Türkiye suçlaması yaparak.

Özgür Özel Newsweek Dergisi'nde yayınladığı yazısında; "Türkiye'deki demokrasi krizi sınırlarımızın çok ötesinde sonuçları olabilecek bir güvenlik krizine evriliyor. Bugün Türkiye'de yaşananlar yalnızca demokrasiyi önemseyenleri değil, Avrupa'nın, NATO'nun, Karadeniz'in, Doğu Akdeniz'in ve Ortadoğu'nun uzun vadeli istikrarını önemseyen herkesi ilgilendirmeli. Mevcut eğilimler sürerse, Türkiye NATO tarihinde benzeri görülmemiş bir noktaya sürüklenme riskiyle karşı karşıya kalacak" ifadelerini kullandı.

Bu sözlerle Özgür Özel'in istediği adeta dış müdahaledir. Öyle ya Özgür Özel'e göre; Türkiye'de yaşananlar NATO için güvenlik krizi ve riski ise buna o zaman NATO müdahil olmalıdır. Yazdıklarının bir başka izahı olamaz.

Aynı yazıda geçen; "Türkiye, demokratik meşruiyet olmadan NATO'nun bir direği olamaz" cümlesi de dikkat çekicidir. Bu cümleden anlaşılıyor ki, Özgür Özel için NATO, demokrasi teminatıdır. O zaman meşruiyeti halkta değil ABD, AB, NATO'da aramak gerekir. Bu son derece kaygı verici bir durumdur.

Aynı yazıda Özgür Özel; "Türkiye, stratejik olarak istikrarsızlaşamayacak kadar önemlidir" demiştir. Bir başka sorunlu cümle de budur. Bu ifadesiyle aslında demek istediği; "Türkiye'yi başıboş bırakmayın, kendi istikrarınız ve çıkarlarınız için Türkiye'nin içiyle yakından ilgilenin" vurgusudur. Unutulmamalıdır ki; sömürgeci emperyalizme yönelik her çağrı, emperyalist refleksi iştahlandırır. Onların sizin yazdığınızdan anlayacağı budur.