CHP adaylarının belirlenmesinde yapay zekanın rolü

CHP'nin aday belirleme süreci krize dönüşmüş durumda. Çelişkili kararlar, koltuk çekişmesini keskinleştiriyor, istifalar yaşanıyor, teşkilatlardan seçmene yansıyacak kopmalar, küskünlükler yaygınlaşıyor. Yapay zeka bile bu sorunu, sorunsuz çözmeyi başaramıyor. Çok başlılığın kaçınılmaz sorunlarıyla yüz yüze kalınıyor.

2019 ve 2023 seçimlerinde CHP öncülüğünde ve odağında yapılan ittifak zemini dağılınca, hem bu dağınıklığın girdabında çıkabilmek adına hem de 2023 ağır seçim yenilgisinin CHP içinde yol açtığı psikolojik çöküntüyü giderebilmek için bütünleşme iradesiyle işlev üstlenmesi gereken kurultay da derde derman olamamıştır. Kurultay süreci de, sonucu da sancılı geçmiştir. Bu durum CHP açısından ittifak dağınıklığının yanına parti içi dağınıklığı da eklemiştir. Kurultaydan birlik, bütünleşme, fikri ve siyasal kenetlenme çıkmadığı gibi koltuklara dayalı hesapların ajandaları kapanmamıştır. Başta genel başkanlık koltuğunun çekişmesi sonlanmayıp, parantez açmıştır. O parantezin içini 31 Mart seçim sonuçlarının yansımaları, muhtemel etkileri dolduracaktır.

Esasen kurultayın sonucu; öfke, kırgınlık, küskünlük, çekişme, saflaşma, hesaplaşma başlıklarını üretmiştir. Bu başlıkların sancılı içerikleri; Kılıçdaroğlu-İmamoğlu (KK-Eİ), Kılıçdaroğlu-Özel (KK-ÖÖ), İmamoğlu-Özel (Eİ-ÖÖ) ikililerin karşılıklı ajandalarında yer almaktadır.

Bu ikililerin birbirine yönelik hesapları, dünden bugüne ve yarına dair birbirinden ayrı içeriklerle şekilleniyor. Bitmemiş hesaplaşmalar, yeni başlayan saflaşmaları da belirliyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultayda ifade ettiği," sırtımdaki hançerler" sözü, 31 Mart'ta sandığa yansıyacak kıvamdadır. Birçok il ve ilçede mevcut belediye başkanlarının yeniden aday gösterilmemesi, KK-Eİ, KK-ÖÖ ve Eİ-ÖÖ ikililerin saflaşma, hesaplaşma sürecinin sonucudur. Özgür Özel'in adayların belirlenmesinde yapay zeka kullandıklarını söylemiş ama yapay zekanın bile ikna olamayacağı adaylar belirlenmiştir.

Mevcut belediye başkanları içinde de yeniden aday gösterilmeyenler için yapay zekanın aklının yetmediği, muhalefet edeceği kararlar alınmıştır. Örneğin Ankara Çankaya belediye başkanının yeniden aday gösterilmemesinin Kılıçdaroğlu'na yakınlığından başka bir gerekçesini yapay zeka bulamamıştır.