TRTden CHP duruşmaları mı

CHP'li belediyelere yapılan operasyonların sonu gelmiyor. Belli ki yaz böyle geçecek. Bir de TRT kanallarından duruşmalar naklen yayınlanmaya başlasın görün tartışmaları. CHP lideri Özgür Özel açıkça meydan okudu; duruşmaların TRT'den yayınlanarak sürecin şeffaf olarak aktarılması için... MHP lideri Devlet Bahçeli hemen onayladı, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Neden peki bu hemen kabul etmeler İktidarın isteği aşikâr ana muhalefet partisini yıpratmak. Normal işleyen sistemlerde bu tarz davaların kamuoyuna açık olması elbette önemli. Ama Türkiye'de hangi koşul normal Tanık ifadelerine dayanarak yapılan gece yarısı operasyonları, gözaltına alınanlara yapılan sistematik baskılarla verdirilen ifadeler mi

AKP güdümünde yayın yapan TRT, AKP güdümünde süregelen yargı sürecini halka izlettirecek... İnanıyor musunuz Yoksa "Yolsuzluk ve CHP'li belediye" sözcüklerini bir algı malzemesi haline dönüştürmek ve beyinlere kazımak mı Her kanalda; her saat gündemde tutulmasına aracılık etmek mi Umarım yanılırım... Bu bir stratejidir. Ve artık bu stratejinin araçları arasında sadece medya değil, yapay zekâ destekli sahte belgeler de var.

YAPAY ZEKÂ ÜRETİMİ SAHTE DELİLLER

Giderek artan sayıda ülkede, yapay zekâ tarafından üretilen "sahte belgeler" mahkemelere sunuluyor. Ve bu belgeler öylesine "inandırıcı" görünüyor ki çoğu zaman yargıçlar bile ilk bakışta gerçek zannediyor.

- İngiltere Yüksek Mahkemesi, Katar Ulusal Bankası'nın 120 milyon dolarlık davasında sunulan 18 adet "var olmayan" dava alıntısının yapay zekâ tarafından üretildiğini tespit etti. Avukat "Sehven oldu" diyerek özür diledi.

- ABD'nin Alabama eyaletinde, Butler Snow adlı 400 kişilik hukuk firması, ChatGPT'nin ürettiği yanlış dava örneklerini resmi belgelere dahil etti.

- Walmart'a karşı açılan bir davada, MorganMorgan hukuk bürosu, yapay zekâ kaynaklı sahte içtihatlarla mahkemeye başvurdu.

- Kanada'da bir velayet davasında, Vancouverlı bir avukat, ChatGPT'den aldığı "hayali davaları" mahkemeye delil olarak sundu.

- Dahası, siyasi içerikli davalarda da yapay zekâ halüsinasyonlarına başvuruldu. ABD'de seçimlere müdahale ettiği iddia edilen MyPillow CEO'sunun avukatları, 30'dan fazla sahte alıntıyı mahkemeye sundu. Bu sadece etik dışı değil, demokrasinin temeline yönelik bir tehdit.

TÜRKİYE BU SÜRECİN NERESİNDE

Henüz kamuya açık bir örnek olmasa da Türkiye gibi yargının siyasallaştığı, medyanın iktidar tarafından tek elde toplandığı ülkelerde, yapay zekânın dezenformasyon aracı olarak kullanılma riski çok daha yüksek. Bugün TRT ekranlarından yayınlanması planlanan duruşmaların, farklı mecralarda görsel manipülasyon teknikleri ve dijital içerik üretim araçlarıyla birer propaganda videosuna dönüşmesi işten bile değil.