Hayat bir dizi film olsaydı...

Sizinkinin ismi, oyuncuları, reytingi, sezon sayısı ne olurdu Gelin, hayatınızın iyi bir filmini çekecek paranın nereden geleceğine beraber bakalım...

Geçtiğimiz hafta sonu, Ankara'da ODTÜ'de düzenlenen ve 1000 hevesli öğrencinin katıldığı bir TEDx etkinliğinde görüşlerimi paylaşma şerefini yaşadım. 'Parasını Yöneten, Hayatını Yönetir' başlıklı konuşmamda, 'Hayat Bir Dizi Film Gibi' temasını işledim ve hayatlarımızın başlangıçları, sonları ve sezonlarıyla tamamlanan anlatısını keşfettim. Kendi 'sezonlarımı' ele alarak, kariyerimdeki önemli noktaları ve 2010 senesi başında Türkiye'de başlattığım ve liderlik ettiğim 'Finansal Okuryazarlık Hareketi'ni vurguladım.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

OYUNCULAR

Sunumumda, hayat hikayelerimizin devam eden prodüksiyonunda direnç, kaynak kullanımı ve yardımcı oyuncuların kritik rollerine vurgu yaptım. İzleyicileri hayatlarını benzer terimlerle değerlendirmeye teşvik ettim.

HAYDI SIRA SİZDE

Hayat dizinizin başlığı ne olurdu
Buna ne puan verirdiniz
Senaryoda değişiklikler gerekiyor mu
Tanıtılması gereken yeni karakterler var mı
Gelecek sezonda neler olacak
Bunu nasıl finanse etmeyi planlıyorsunuz

DİZİNİN FİNANSMANI

Hayatınızın dizisini anlamak sizin temel ihtiyaçlarınızdan. Bunu yapabilmek yani istediğiniz diziyi çekebilmek için finansal özgür olmanız şart.

AMAÇ DEĞİL ARAÇ..

Para bizi değerlerimiz doğrultusunda hedeflerimize ulaştıran bir araçtır. Kendi başına bir amaç değildir.

SENARYO HEDEFİ NE

Kısaca çektiğimiz dizinin nereye gittiğini filmin başroldeki oyuncusu, yönetmeni ve yapımcısı olarak ortaya koymamız gerekir ki bu senaryoya uygun para bulmak için motive olalım, inançlı olalım ve pes etmeden çalışalım.

PLATON DEMİŞ Kİ

Ünlü düşünür Platon demiş ki "Kendini yönetebilen dünyayı yönetecek gücü bulur." Ancak ne zor iştir o kendini yönetme iradesi. Kendini yönetmek aslında hayatını yönetmek demek. Tabii bunun bir de para kısmı var, çünkü ancak parasını yönetebilen hayatını yönetebilir.

NEREYE HARCADIĞIMI ANLAMIYORUM

Soru: Bekarım ve Bursa'da yaşıyorum. Gelirim yetmiyor; nereye harcadığımı anlamadan bitiyor. Ne yapmalıyım Aylık gelirim 45 bin lira. Aysel

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Cevap: İşte sana 10 pratik öneri:

1- Kiralık evde yaşıyorsan, masrafları paylaşmak için birkaç arkadaşınla birlikte ev tutabilirsin.